|

‌ابهام در ادامه مذاکرات آتش‌بس

دیپلمات‌ها می‌گویند قطر تصمیم گرفته است‌ به نقش خود به‌ عنوان میانجی بین اسرائیل و حماس خاتمه دهد. دیپلمات‌ها اطلاعیه اخیر آمریکا را تأیید کرده‌اند؛ اطلاعیه‌‎ای که در آن آمده بود دوحه در اواخر ماه گذشته به مقامات حماس اعلام کرد‌ خاک این کشور را ترک کنند، اما این‌طور وانمود کرد که این تصمیم به درخواست دولت بایدن نبوده است.

‌ابهام  در  ادامه  مذاکرات  آتش‌بس

دیپلمات‌ها می‌گویند قطر تصمیم گرفته است‌ به نقش خود به‌ عنوان میانجی بین اسرائیل و حماس خاتمه دهد. دیپلمات‌ها اطلاعیه اخیر آمریکا را تأیید کرده‌اند؛ اطلاعیه‌‎ای که در آن آمده بود دوحه در اواخر ماه گذشته به مقامات حماس اعلام کرد‌ خاک این کشور را ترک کنند، اما این‌طور وانمود کرد که این تصمیم به درخواست دولت بایدن نبوده است. یکی از دیپلمات‌ها که آمریکایی نیست، به تایمز اسرائیل گفت‌ قطر به‌تنهایی چنین تصمیمی گرفته و به این نتیجه رسیده که اگر هیچ‌کدام از طرفین حاضر نباشند با حسن نیت مذاکره کنند، این کشور نمی‌تواند به میانجیگری بین اسرائیل و حماس ادامه دهد و اگر دست از میانجیگری بردارد، دیگر دلیلی ندارد که به اعضای حماس اجازه دهد دفاترشان را در این کشور نگه‌ دارند.

این دیپلمات ابراز تأسف کرد که مذاکره بر سر آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها برای اسرائیل و حماس «با مسائل سیاسی و انتخاباتی» گره خورده و از «تلاش جدی برای تأمین صلح» دور شده است. این دیپلمات مدعی است که هردو طرف از تعهداتی که در جریان مذاکرات داده بودند عقب‌نشینی کردند و صرفا براساس «ملاحظات سیاسی» مذاکره می‌کردند.

یوآف گالانت، وزیر دفاع سابق اسرائیل که رابطه نزدیکی هم با دولت دموکرات بایدن داشت، اوایل هفته جاری به خانواده‌های گروگان‌های غزه گفت‌ بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، جنگ را به دلایل سیاسی و نه امنیتی ادامه می‌دهد که مانع از دستیابی به آتش‌بس و توافق برای آزادی گروگان‌ها شده است.

این دیپلمات ضمن اشاره به اطلاع‌رسانی قطر در پایان اکتبر گفت: «وقتی قطر تصمیم گرفت به نقش میانجی خود پایان دهد و مقامات حماس را از کشور بیرون کند، ابتدا به دیگر کشورهای میانجی مانند آمریکا و مصر اطلاع داد‌».

به گفته این دیپلمات، جدول زمانی مشخصی برای خروج اعضای حماس از دوحه ارائه نشده است، اما این کار چیزی نیست که یک‌شبه به سرانجام برسد.

این دیپلمات افزود که تصمیم قطر الزاما دائمی نیست و اگر طرفین تمایل خود را به مذاکره صادقانه نشان دهند، تجدیدنظر خواهد کرد.

این دیپلمات گفت: «این همان اتفاقی است که در ماه آوریل رخ داد و قطر در سکوت کامل اعضای حماس را از کشور بیرون کرد. رهبران این گروه به ترکیه رفتند، اما آمریکا و اسرائیل متعاقب بی‌نتیجه ماندن مذاکره با حماس در آنکارا از دوحه خواستند که آنها را برای ازسرگیری مذاکرات به قطر بازگرداند‌».

دو مقام دولتی در ماه می ‌گذشته این رویدادهای متوالی را برای رسانه‌ها فاش کردند.

این دیپلمات معتقد است مقامات حماس در پی ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس‌ در تهران، یک‌ بار دیگر راهی ترکیه خواهند شد. این مسئله می‌تواند آنکارا را در موقعیتی دشوار قرار دهد؛ چرا‌که دولت بایدن دیروز صراحتا اعلام کرد نمی‌خواهد متحدان این کشور از حماس میزبانی کنند. از عمان، لبنان و الجزایر به عنوان دیگر مقاصد احتمالی این گروه نام برده شده است.

 

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها