|

ایتالیا؛ از فرار مغزها تا فقدان امنیت شغلی

واقعیتی که ایتالیا بیش از هرچیز آن را کم دارد، این است که در این کشور هنگامی که قشر جوان در شرایط ایدئال رشد خود قرار گرفته و می‎‌خواهد توانمندی‌‎های خود را به نحو احسن ارائه دهد، زمین‌هایی برای رشد جوانان وجود ندارد.

محمود فاضلی-دیپلمات پیشین و تحلیلگر امور بین‎‌الملل: واقعیتی که ایتالیا بیش از هرچیز آن را کم دارد، این است که در این کشور هنگامی که قشر جوان در شرایط ایدئال رشد خود قرار گرفته و می‎‌خواهد توانمندی‌‎های خود را به نحو احسن ارائه دهد، زمین‌هایی برای رشد جوانان وجود ندارد. در حقیقت، این وضعیت به یک چرخه باطل تبدیل شده است. در ایتالیا زمین‌‎هایی برای رشد جوانان وجود ندارد، زیرا نیروی کار متخصص جوان نیست، زیرا جوانان آنچه را به آن نیاز دارند در ایتالیا پیدا نمی‌‌کنند و این باعث می‌‎شود مهاجرت کنند.

ازدست‌دادن جوانان از سه جنبه به ایتالیا آسیب خواهد رساند: 1- هزینه آموزش آنها؛ 2- عدم بهره‌وری از دانش و مهارت‎‌های آنها که اگر در کشور می‌‎ماندند، حاصل می‌‎شد؛ 3- کمک به رقابتی‌شدن کشورهایی که در بازار بین‎‌المللی ایتالیا با آنها رقابت می‎‌کند.

با موضوع حماقت، این ناترازی منفی خروجی جوانان، ایتالیا را در زمره کشورهای ساده‌لوح (کسانی که برای سود‌رسانی به دیگران موجب ضرر خود می‌‎شوند) قرار می‌‎دهد. ایتالیا از یک سو با کمبود قشر جوان مواجه است؛ زیرا فرزندان در خانواده‌‎ها همواره فرزند خانواده می‎‌مانند و تمایلی به فرزندآوری ندارند؛ به‌ طوری‌ که ایتالیا یکی از کشورهای اروپایی شناخته‌شده است که در آن جوانان برای کسب استقلال و تشکیل خانواده زمان زیادی را باید منتظر بمانند.

جوانان ایتالیایی برای تبدیل‌شدن به افرادی فعال در تولید نسل آینده مجبور به وابستگی طولانی‌مدت به نسل‌های قبلی (یا به عبارتی، کمک‌‎های والدین و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها) هستند. در حقیقت جوانان ایتالیایی کمتر از همتایان اروپایی خود نیستند، ولی تفاوت‌ آنها با جوانان دیگر کشورهای اروپایی در این است که جوانان دیگر کشورهای اروپایی به‌‎سادگی در شرایطی قرار داده شده‌‎اند که بتوانند در زندگی خود و سرزمینی که در آن زندگی می‌‎کنند، بمانند و ارزش تولید کنند.

اگرچه اخیرا نشانه‌های دلگرم‌کننده‌ای در ایتالیا از نظر کاهش آمار جوانان ترک تحصیل کرده و جوانان غیرفعال (یعنی جوانانی که نه تحصیل می‌‎کنند و نه به‎ دنبال کار می‎‌گردند) به‎ چشم می‎‌خورد، ولی در ایتالیا، هردوی این شاخص‌ها به‌ طور گسترده بین بدترین‌ها در اروپا باقی مانده‌اند.

در ایتالیا مشکلات موجود در گذار آموزش و بخش کار به بازار کار و اشتغال جوانان نیز منعکس شده است. براساس گزارش اداره آمار اروپا، یورواستات (Eurostat)، در اتحادیه اروپا در بین افراد 15 تا 29‌ساله، به طور متوسط از هر دو نفر، یک نفر شاغل است؛ د‌رحالی‌که در ایتالیا از هر سه نفر یک نفر شاغل است. در زمینه اشتغال جوانان، ایتالیا حتی از کشورهای یونان و بلغارستان نیز عقب مانده است.

در بخش اشتغال نیروی جوان در ایتالیا، شکاف‌های جنسیتی و جغرافیایی نیز دیده می‌‎شود‌ و علی‌رغم برخی پیشرفت‌ها، باز هم کشور ایتالیا‌ بین کشورهایی قرار می‌‎گیرد که بیشترین شکاف‎‌ها را از این منظر دارند و با وجود اینکه اخیرا علائم خوش‌بینانه‌‎ای در زمینه اشتغال جوانان پیش رفت و نزدیک‌شدن به میانگین اروپا به ‎چشم می‎‌خورد، اما این پیشرفت‎‌ها به حدی نیستند که بتوانند پروژه‎‌های زندگی جوانان را تحقق بخشند. ایتالیا همواره به ‎عنوان کشوری که در آن جوانان در سنین بالا اولین فرزند خود را به ‎دنیا می‌‎آوردند، شناخته می‎‌شود. این شاخص را می‎‌توان آموزنده‎‌ترین شاخص در مورد موفقیت‌ ‎گذار مدرسه به کار و یا چشم‌‎انداز توسعه یک کشور دانست.

برای هر زوج جوان، به‎ دنیا آوردن یک کودک پرمشقت‌‎ترین و مسئولیت‌پذیرترین انتخاب نسبت به آینده است. هر‌چه جوانان خود را با چشم‌انداز شغلی و درآمدی قوی، وجود خدمات با‌کیفیت برای مراقبت از کودکان، ابزارهای کمکی برای شاغلین (تازه‌مادران و تازه‌پدران) در نگهداری فرزند، امکان دسترسی به مسکن (نه‌تنها خرید، بلکه اجاره مقرون‌به‌صرفه)، و... ببینند، آمار کسانی که به‌جای به تعویق انداختن تصمیم برای بچه‌‎دارشدن، می‌توانند آزادانه آن تصمیم را بگیرند، بیشتر است.

اخیرا «سرجو ماتارللا»، رئیس‌جمهور ایتالیا، اعلام کرده است: «سرمایه‌‎گذاری روی جوانان به‌سادگی معرف آینده است و عدم انجام این کار ما را در معرض هزینه‌‎های عدم تعادل در رشد کشور قرار می‌‎دهد. بنابراین، بودجه دولت باید نوید‌دهنده این پیام باشد که ایتالیا بیشتر از سایر کشورها در کیفیت نسل‌های جدید سرمایه‌گذاری می‌کند؛ زیرا به ارزشی که می‌تواند از این سرمایه‌گذاری تولید شود، بیشتر نیاز دارد و دولت نباید سیاست‎‌های خود را به ارائه مشوق‎‌های مقطعی و اقدامات حاشیه‌ای‌ محدود کند».

او نسبت به ‎بحران دستمزد و فقدان امنیت شغلی در این کشور هشدار داده و وضعیت شغلی کنونی ایتالیا را نامتعادل توصیف کرده و اعتقاد دارد: «از یک سو، مشاغلی با دستمزد بالا و کیفیت مناسب وجود دارد و از سوی دیگر، کارهای نیمه‌وقت اجباری و بی‌ثبات با دستمزد ناکافی گسترش یافته است. این شرایط، موجب نگرانی عمیق و تهدیدی برای انسجام اجتماعی است‌».

طبق آخرین گزارش سازمان مردم‌نهاد کاریتاس 

(Caritas)، فقر در ایتالیا به بالاترین سطح خود رسیده و باید به ‎عنوان یک مسئله ساختاری شناخته شود. تا پایان سال 2023 حدود 9.8 درصد از جمعیت کشور، معادل یک نفر از هر 10 نفر، در فقر مطلق زندگی می‌کنند. این وضعیت بحرانی درحال‌حاضر 2.2 میلیون خانواده، برابر با 5.75 میلیون نفر از جمعیت ایتالیا را دربرمی‌گیرد.