یک ماجرای ادامهدار*
از روز جمعه 25 آبان که شایعهای از طرف روزنامه نیویورکتایمز منتشر شد که ایلان ماسک دیداری با ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل، داشته، از آن زمان بازار تکذیب و سکوت داغ است. وزیر خارجه ایران دیدار را به طور قطعی تکذیب میکند اما این موضوع مورد توجه و البته اختلاف در رسانهها و فعالان سیاسی در ایران و آمریکا قرار گرفته است.
از روز جمعه 25 آبان که شایعهای از طرف روزنامه نیویورکتایمز منتشر شد که ایلان ماسک دیداری با ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل، داشته، از آن زمان بازار تکذیب و سکوت داغ است. وزیر خارجه ایران دیدار را به طور قطعی تکذیب میکند اما این موضوع مورد توجه و البته اختلاف در رسانهها و فعالان سیاسی در ایران و آمریکا قرار گرفته است.
ماجرا چیست و چقدر واقعی است؟: این بخش را به روایت هوش مصنوعی نوشتهایم. طبق گزارش هوش مصنوعی شایعاتی درباره دیدار ایلان ماسک با امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل، وجود دارد. با این حال، این دیدارها به طور رسمی تأیید نشدهاند و برخی منابع خبری، ازجمله وزارت خارجه ایران، این دیدارها را تکذیب کردهاند. دلایل مختلفی برای این شایعات و تکذیبها وجود دارد:
اهمیت استراتژیک ایران: ایران به دلیل موقعیت ژئوپلیتیکی و منابع انرژی خود، کشوری مهم در منطقه محسوب میشود. هرگونه ارتباط با ایران، بهویژه برای شخصیتهایی مانند ایلان ماسک که در حوزههای تکنولوژی و انرژی فعال هستند، میتواند دارای اهمیت استراتژیک باشد. تحریمهای آمریکا علیه ایران: وجود تحریمهای گسترده آمریکا علیه ایران، هرگونه تعامل بین شهروندان آمریکایی و مقامات ایرانی را پیچیده میکند.
اهمیت رسانهای: شایعاتی از این دست، معمولا توجه رسانهها و افکار عمومی را به خود جلب میکند و میتواند بهعنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف سیاسی یا تجاری استفاده شود.
چه کسانی دیدار را تأیید و تکذیب کردند؟: طرف ایرانی به طور کامل این دیدار را تکذیب میکند اما سؤال این است که رسانههای خارجی چرا در تکذیب این موضوع قدمی برنمیدارند و درعینحال نمیتوانند تأیید رسمی آن را از نزدیکان ترامپ یا ماسک دریافت کنند. بیش از پنج روز از این خبر میگذرد. چرا این موضوع هنوز به قطعیت نرسیده است. فاکس، رسانه نزدیک به ترامپ، در تحلیلهای خود در دو محور عمل کرده است؛ اول بر این مبنا که اصلا «ماسک» در زمینه سیاست خارجی میتواند تأثیرگذار باشد یا حق دخالت داشته باشد یا خیر؟ از منظری دیگر تحلیلگران فاکس پیشبینی کردهاند که چه موضوعاتی در این دیدار مطرح شده است. در این دیدار نساختن بمب اتم و حملهنکردن به کشتیهای آمریکایی در خلیج فارس مورد صحبت و بررسی قرار گرفته است.
رسانههای ما، رسانههای آنها: رسانههای ما در این مدت با پیگیری موضوع از سفیر ایران در سازمان ملل، وزارت امور خارجه و در نهایت وزیر امور خارجه، توانستند تکذیب این دیدار را دریافت کنند. اما آنطور که آسوشیتدپرس گزارشی تهیه کرده است، رسانههای ایران به دو دسته تقسیم شدهاند و برخی موافق و برخی مخالف این دیدار بودهاند. اما رسانههای جهان در این پنج روز هیچ خبری دال بر تکذیب این دیدار ارائه ندادهاند ولی همه آنان بر مبنای خبر اولیه نیویورکتایمز تحلیلهایی ارائه دادهاند و با توجه به آنکه ایران از نظر استراتژیک در منطقه اهمیت فراوان و تعیینکنندهای دارد، این دیدار آنقدر مهم هست که بتوان دلایلی برای وجود یا نبود آن پیدا کرد. اما به نظر میرسد رسانههای جهان تصمیم گرفتهاند از منظرهای مختلف، خبر اولیه را درست بپندارند و بر مبنای آن تحلیل کنند.
شبکههای اجتماعی: چند تحلیل درباره میزان بازخورد در زمینه این خبر در شبکههای اجتماعی وجود دارد. طبق یکی از این تحلیلها در روزهای ۲۵ و ۲۶ آبان، درباره این موضوع بیش از ۲۲ هزار توییت با ۲۲۰ هزار لایک و حدود هشت میلیون بازدید منتشر شد. 14 درصد کاربران که کاربران میانهرو و اصلاحطلب بودهاند، از خبر این دیدار استقبال کردهاند. اما نکته درخورتوجه، سکوت نسبی کاربران انقلابی و اصولگراست که فقط ۱۰ درصد از شبکه را به خود اختصاص دادهاند. درصد درخورتوجهی از آنها درباره این موضوع سکوت کرده و ترجیح دادهاند موضعی نگیرند؛ اما آن دسته از کاربرانی که به این موضوع واکنش داشتهاند، از این دیدار انتقاد کردهاند. این دادهها بهخوبی گویای آن است که براساس تصویری که از دولت ترامپ ارائه میشود، این دیدار منطقی به نظر نمیرسد و بههمینخاطر اکثر کاربران آن را یک شایعه بیاساس میدانند. شایعهای که دلیلی برای تأیید و تکذیب آن از سوی رسانههای جهان ارائه نشده است.
*بخشی از این مطلب به وسیله هوش مصنوعی نوشته شده است