|

پس از چین، مکزیک و کانادا، هشدار‌ها به آن سوی اقیانوس اطلس رسید

اولتیماتوم نفتی ترامپ به اروپا

رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، کشورهای اروپایی را تهدید کرد که اگر نفت و گاز بیشتری از آمریکا نخرند، تعرفه واردات محصولاتی مانند خودرو و ماشین‌آلات آنها را افزایش خواهد داد. اتحادیه اروپا به‌ویژه بعد از تحریم نفت و گاز روسیه به‌ دلیل تهاجم نظامی به اوکراین، خرید نفت و گاز از آمریکا را به‌شدت افزایش داده، اما هنوز هم در مجموع کل تراز تجاری اتحادیه و آمریکا به زیان ایالات متحده است. برای نمونه، صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا در سال گذشته حدود ۲۱۰ میلیارد دلار بیشتر از واردات این اتحادیه از آمریکا بود.

اولتیماتوم نفتی ترامپ به اروپا

علی اصغر صالحی- رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، کشورهای اروپایی را تهدید کرد که اگر نفت و گاز بیشتری از آمریکا نخرند، تعرفه واردات محصولاتی مانند خودرو و ماشین‌آلات آنها را افزایش خواهد داد. اتحادیه اروپا به‌ویژه بعد از تحریم نفت و گاز روسیه به‌ دلیل تهاجم نظامی به اوکراین، خرید نفت و گاز از آمریکا را به‌شدت افزایش داده، اما هنوز هم در مجموع کل تراز تجاری اتحادیه و آمریکا به زیان ایالات متحده است. برای نمونه، صادرات اتحادیه اروپا به آمریکا در سال گذشته حدود ۲۱۰ میلیارد دلار بیشتر از واردات این اتحادیه از آمریکا بود.

 

ترامپ در پستی در شبکه اجتماعی «تروث» تصریح کرد که به اتحادیه اروپا گفته است‌ باید ناترازی تجاری را با افزایش چشمگیر خرید نفت و گاز آمریکا جبران کنند؛ وگرنه با افزایش تعرفه مواجه خواهند شد.

 

سخنگوی کمیسیون اروپا، در واکنش، به رویترز گفت این اتحادیه آماده مذاکره با ترامپ برای تقویت روابط از جمله در حوزه انرژی، است: «ما متعهد به توقف خرید انرژی از روسیه و جایگزین‌کردن آن با منابع انرژی دیگر کشورها هستیم».

 

آمریکا در چند سال گذشته تولید نفت و گاز خود را به‌شدت افزایش داده و آژانس بین‌المللی انرژی می‌گوید این رشد کماکان ادامه خواهد داشت. این کشور بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت و گاز جهان و همچنین بزرگ‌ترین صادرکننده گاز مایع جهان است.

 

تولید روزانه نفت و میعانات گازی آمریکا هم‌اکنون به ۲۰ میلیون بشکه رسیده که معادل یک‌پنجم کل نفت مصرفی جهان است. از این رقم، ۱۰ درصد آن راهی اتحادیه اروپا و به همین میزان نیز راهی دیگر بازارها می‌شود.

 

تولید روزانه گاز آمریکا نیز بیش از ۲.۹ میلیارد مترمکعب است. اتحادیه اروپا مشتری ۶۶ درصد از کل صادرات گاز مایع (ال‌ان‌جی) آمریکاست و روزانه ۳۴۰ میلیون مترمکعب ال‌ان‌جی از این کشور خریداری می‌کند.

 

ترامپ که قرار است کمتر از یک ماه دیگر وارد کاخ سفید شود، اعلام کرده‌ بر همه کالاهای وارداتی ۱۰ درصد تعرفه وضع خواهد کرد. این رقم برای کالاهای وارداتی از چین ۶۰ درصد خواهد بود و تعرفه اضافی بر کالاهای وارداتی از مکزیک و کانادا هم اعمال خواهد کرد. به نظر می‌رسد جنگ تعرفه‌ها که از زمان دور قبلی ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ علیه شرکای خارجی آغاز شده، درباره برخی کشورها مانند چین نتیجه ملموسی داشته است. به‌ طوری که برای نمونه تراز تجاری آمریکا و چین در سال ۲۰۱۸ حدود ۴۱۸ میلیارد دلار به زیان آمریکا بود، اما سال قبل فقط ۲۸۰ میلیارد دلار به زیان آمریکا شده است.

 

بودجه موقت برای جلوگیری از تعطیلی دولت

 

مجلس نمایندگان آمریکا طرح تأمین هزینه‌های دولت در سه ماه آینده را تصویب کرد و این مصوبه به سنا رفت که در صورت تأیید سنا و سپس امضای رئیس‌جمهور ایالات متحده، خطر تعطیلی دولت فدرال رفع می‌شود.

 

اعضای مجلس نمایندگان شامگاه جمعه نسخه جدید طرح را با ۳۶۶ رأی موافق در برابر ۳۴ رأی مخالف تصویب کردند. انتظار می‌رود این مصوبه در مجلس سنا که دموکرات‌ها در آن اکثریت دارند، نیز به تصویب برسد.

 

به گزارش آسوشیتدپرس، جلسه شامگاه جمعه سنا موارد دیگری را در دستور کار خود دارد اما چاک شومر، رهبر اکثریت سنا، گفت اعضای دو حزب به توافق رسیدند که رأی‌گیری درباره بودجه موقت همین امشب انجام شود.

 

او در‌عین‌حال گفت امضای جو بایدن احتمالا بعد از مهلت قانونی خواهد بود اما به دلیل تعطیلات آخر هفته، این موضوع تأثیری بر فعالیت دولت نخواهد داشت.

 

بر‌اساس طرحی که به تصویب مجلس نمایندگان رسید، هزینه‌های دولت فدرال تا سه ماه دیگر، یعنی ۱۴ مارس ۲۰۲۵، تأمین می‌شود.

 

در این بودجه صد میلیارد دلار به ایالت‌های توفان‌زده و ۱۰ میلیارد دلار به کشاورزان اختصاص یافته، اما «سقف بدهی دولت» افزایش پیدا نکرده است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، خواستار آن شده است که سقف بدهی دولت (حداکثر رقمی که دولت می‌تواند برای ارائه خدمات استقراض کند) به مدت دو سال تعلیق شود.

 

هفته گذشته اعضای هردو حزب در مجلس نمایندگان بر سر بودجه سه‌ماهه و جلوگیری از تعطیلی دولت فدرال به توافق رسیدند و قرار بود این طرح روز چهارشنبه به رأی گذاشته شود، اما دونالد ترامپ و مشاور نزدیکش، ایلان ماسک، از نمایندگان خواستند آن طرح را کنار بگذارند و بودجه جدیدی تدوین کنند. به‌ گفته آنها، آن طرح حاوی «مقررات نامرتبط» زیادی بود.

 

طرح جدید شامگاه پنجشنبه در مجلس نمایندگان به رأی گذاشته شد اما به دلیل مخالفت‌های فراوان، از جمله از سوی ۳۸ نماینده جمهوری‌خواه، به تصویب نرسید.

 

به نوشته رویترز، یکی از مقرراتی که در این نسخه حذف شده بود، مربوط به محدودیت‌های سرمایه‌گذاری در چین می‌شد که به‌ گفته دموکرات‌ها با منافع ماسک در چین در تضاد است. ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان، از سوی دونالد ترامپ به‌ عنوان یکی از دو رئیس کارگروه ویژه برای افزایش بهره‌وری و بودجه تعیین شده اما هیچ‌گونه سمت رسمی ندارد. نسخه نهایی که شامگاه جمعه به تصویب مجلس نمایندگان رسید، به طرح اولیه شبیه است.

 

درصورتی‌که دولت و کنگره بر سر لایحه بودجه سالانه به توافق نرسند، طرح‌های بودجه موقت راهی برای جلوگیری از تعطیلی آژانس‌های فدرال است. تصویب‌نشدن بودجه موقت و تعطیل‌شدن دولت فدرال می‌تواند صدها هزار کارگر و کارمند فدرال را به مرخصی بدون حقوق بفرستد، پارک‌های ملی را به تعطیلی بکشاند و فعالیت در مناطق مرزی و فرودگاه‌ها را مختل کند. آخرین تعطیلی دولت فدرال در ۲۲ دسامبر ۲۰۱۸ و به دلیل اختلافات دولت دونالد ترامپ با کنگره بر سر موضوع امنیت مرزها روی داد و نهادهای فدرال به مدت ۳۵ روز تعطیل شدند.