بررسی گزارش عملکرد سازمان آتشنشانی در صحن شورای شهر تهران
تهران ایمن در برابر آتش
در هشتمین سالگرد حادثه پلاسکو، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران به صحن شورای شهر آمد و گزارشی از وضعیت ایمنی شهر ارائه داد. در این گزارش مشخص شد در این سالها ما کاهش حریق داشتهایم و بسیاری از ناترازیهای این حوزه برطرف شده است.
شرق: در هشتمین سالگرد حادثه پلاسکو، مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران به صحن شورای شهر آمد و گزارشی از وضعیت ایمنی شهر ارائه داد. در این گزارش مشخص شد در این سالها ما کاهش حریق داشتهایم و بسیاری از ناترازیهای این حوزه برطرف شده است.
به گفته قدرتاله محمدی ۱۷ ناترازی آتشنشانی را که ریشه ۵۰ساله داشت و با جان و مال مردم درگیر بود، شناسایی و حل کردهایم. در حوزه ساختار نیروی انسانی، معیشت مردم و تجهیزات و دیگر بخشها، ناترازیهایی وجود داشت که با کمک شورا و شهردار تهران، ۸۰ درصد این ناترازیها برطرف شد و از بخش زیادی از آن عبور کردهایم. محمدی با بیان اینکه چشم آتشنشانان کشور به تهران است، یادآور شد: هر حادثهای در کشور رخ میدهد، از تهران کمک میگیرند و با توان پنجهزارو ۳۰۰ نیروی متخصص در همه رشتهها، جزء پنج کشور برتر در زمینه آتشنشانی به شمار میرویم.
اگر میگوییم در آتشسوزی لسآنجلس حاضر به حضوریم، شوخی نیست و با جدیت این موضوع را مطرح میکنیم و این موضوع مورد توجه آتشنشانی لسآنجلس قرار گرفت. ما اولین کشوری بودیم که در این زمینه اعلام آمادگی کردیم. محمدی با بیان اینکه توان عملیاتی آتشنشانی در تمام مؤلفهها با رشد روبهرو بوده است، گفت: برای اولین پس از ۵۰ سال اقدام به تخریب و نوسازی ایستگاهها کردیم. شش ایستگاه در حال تخریب و نوسازی هستند و در هر سال حداقل دو ایستگاه را نوسازی میکنیم. این ایستگاهها محل زندگی آتشنشانان هستند و باید نوسازی شوند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران با بیان اینکه در این سه سال ۷۰ هزار ساختمان در بخش پیشگیری بازدید شدهاند، گفت: این روند هر روز ادامه دارد و ما اماکن را روزانه بازدید میکنیم. ساختمانهایی که در آنها حادثه رخ داده، عمدتا پنج تا ۱۰ اخطار گرفتهاند.
او یادآورشد: برای اولین بار لایحه مدیریت یکپارچه ایمنی و آتشنشانی کشور با محوریت تهران ارائه شده و تا پایان امسال در مجلس اعلام وصول خواهد شد. اگر بیمهها توجه کنند و ساختمانهای بدون تأییدیه آتشنشانی را نپذیرند، بخش زیادی از مشکلات حل میشود و ما این موضوع را در لایحه لحاظ کردهایم. به گفته محمدی برای اولین بار در تاریخ بلدیه، آمار حریق در تهران کاهشی بوده است. این آمار بر اساس سامانه ۱۲۵ است و قابل دستکاری نیست.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران گزارشی هم از عملکرد آتشنشانهای خانم داد و گفت: در ابتدا در برابر حضور بانوان آتشنشان مقاومت میشد. امروز بانوان بدون دخالت آتشنشانان آقا به عملیات میروند و اماکنی که دسترس آقایان به آنها ممنوع است، مورد بازدید بانوان آتشنشان قرار میگیرد. در همین راستا دومین ایستگاه آتشنشانان خانم را در شرق تهران راهاندازی میکنیم. او با اعلام اینکه معضلاتی را در میانگین زمان رسیدن به محل حادثه داریم، گفت: ما باید بین چهار تا شش دقیقه به محل حادثه برسیم. پنج ایستگاه روزانه را در دهه فجر در معابر حادثهخیز راهاندازی خواهیم کرد که تا زمان رسیدن نیروهای پشتیبانی، به محل حادثه برسند.
مدیرعامل سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در ادامه یادآور شد: در دنیا پنج کشور توانایی تشخیص مواد اشتعالزا و خطرناک را دارند و ایران پنجمین کشور است. سیستم ما ۲۵۶ هزار نوع مواد خطرناک را تشخیص و راهکارهای مقابله با آن را ارائه میدهد.
برای اولین بار در تاریخ بلدیه، کمیته ایمنی در سطح مناطق تشکیل شده و درباره مسائل زیادی در حوزه ایمنی اخطار میدهد. سازمان آتشنشانی همهساله به این کمیتهها نمره میدهد. در راستای تشکیل این کمیته ۱۲۹ ساختمان ناایمن به ۶۴ ساختمان کاهش یافته و از توان همه دستگاههای مرتبط در این زمینه کمک گرفتهایم. محمدی گفت: اگر مالک ساختمان علاءالدین به نصب نما اقدام کرده، با پیگیریها و فشارهای زیاد بوده است. بیمارستانها نیز روزانه با تعداد بیشماری از بیماران مواجهاند و باید ایمنسازی شوند.
او با اشاره به اینکه روزانه ۴۰۰ حادثه در تهران رخ میدهد و شهر به انبار تبدیل شده است و رفع این حوادث به تجهیزات بهروز نیاز دارد، گفت: سال قبل ۴۱۲ نفر جان خود را از دست دادند که به ۳۱۳ نفر رسیده و بخشی از این آمار کاهشی به دلیل عملیات نجات آتشنشانان بوده است. محمدی افزود: جرثقیل، چنگک و کاتر برش برای قیچی تیرآهن ۱۸ خریداری شده که این موضوع، کمبود ما در حادثه متروپل آبادان بود. نردبان ما ۶۴متری است و شش دستگاه موجود است و به اندازه کفایت، کار ما را انجام میدهد و به نردبانهای ۲۷متری و ۳۴متری در معابر باریک نیاز داریم. او با بیان اینکه خریدهای ما عمدتا خارجی و بر مبنای ارز است، یادآور شد: متأسفانه هنوز مشکل عوارض گمرکی در این زمینه حل نشده و ما عوارض گمرکی پرداخت کردهایم.
در ادامه این جلسه، اعضای شورای شهر تهران به بیان نظرات و پیشنهادهای خود پرداختند. مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران، با اشاره به اهمیت آموزش در سازمان آتشنشانی گفت: آموزش و مهارتآموزی باید در اولویت کارهای سازمان قرار گیرد تا از حوادث قابل پیشگیری جلوگیری شود. حوادثی مانند سقوط جرثقیل میتواند با آموزشهای مناسب پیشگیری شود.
مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران عنوان کرد: سال گذشته هزارو 100 شیر هیدرانت تحویل سازمان آتشنشانی شده بود و مشکلی وجود نداشت، اما از ابتدای امسال شرکت آب و فاضلاب در این زمینه و تبصره ۳ پاسخگو نیست و به وظیفه خود عمل نمیکند. او با بیان اینکه با سه تا پنج درصد عوارض ایمنی آتشنشانی تجهیزات خوبی خریداری شده است، گفت: آتشنشانی تهران یکی از مجموعههای موفق دنیا بهشمار میرود، اما در نگهداشت و آموزش در این زمینه باید تلاش بیشتری شود.
باید تفاوتی بین افرادی که خودروهای میلیاردی آتشنشانی را در اختیار دارند، با دیگران قائل شد. ما چند مسئله را هم بارها و بارها اعلام کردیم که مسکن آتشنشانان یکی از این مشکلات است و از تلاشهای شهردار تهران بابت این موضوع تقدیر میکنیم. او افزود: سالانه تعدادی آتشنشان اضافه میشوند و باید آموزش و مسکن آنها نیز مورد توجه قرار بگیرد.
میتوان مسکن سازمانی را برای آتشنشانان جدید در نظر گرفت. سوده نجفی، رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران نیز در ادامه این جلسه با بیان اینکه شورای شهر از ابتدای این دوره به ایمنی توجه ویژهای داشت و کمیته ایمنی در همین راستا امور را پیگیری کرد، گفت: خوشبختانه تعداد ساختمانهای ناایمن کاهش پیدا کرده است، اما هنوز بیمارستانها و مراکز تجاری در بین ساختمانهای ناایمن قرار دارند. این ساختمانها در مرحله تشریفات هستند و اقدام جدی برای آنها انجام نمیشود؛ درحالیکه نباید درباره آنها مماشات کرد. همچنین شهرداری تهران هنوز برای ایمنسازی ساختمانهای خود اقدام جدی انجام نداده که باید این موضوع را در دستور کار قرار دهد.
او با اشاره به اهمیت اعمال سختی کار برای آتشنشانان، گفت: باید تجهیزات آتشنشانی و تلاشها برای اطفای حریق، در مقایسه با گذشته بهروز شود. یکی از سؤالات ما این است که تجهیزاتی به آتشنشانی در زمینه آواربرداری اضافه شده است؟
نجفی با اعلام اینکه نگرانیهایی در زمینه مسکن کارکنان آتشنشانی وجود دارد، یادآور شد: برای اولین بار آتشنشانان در بخش مسکن امیدوار شدند. دوربودن محل اسکان آتشنشانان از شهر، توان عملیاتی را کاهش میدهد. به همان میزان که حقوق کارکنان افزایش پیدا میکند و اثرگذار است، تأمین مسکن آنها هم توان عملیاتی را افزایش خواهد داد. مهدی بابایی، عضو کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری، با اشاره به کاهش حوادث آتشسوزی در تهران، این موفقیت را نتیجه همکاری بین سازمان آتشنشانی و شهرداری تهران دانست. او همچنین از تلاشهای کمیته ایمنی در راستای ایمنسازی بیمارستانها و مراکز درمانی تقدیر کرد.
محمد آقامیری، عضو کمیسیون عمران و حملونقل، با اشاره به تغییر ماهیت حریقها به سمت مواد نفتی و پتروشیمی، بر لزوم بهروزرسانی تجهیزات سازمان آتشنشانی تأکید کرد. او همچنین از مدیرعامل سازمان آتشنشانی خواست تا درباره تجهیزات آواربرداری و عضوگیری تعاونی مسکن آتشنشانان توضیحات بیشتری ارائه دهد. مهدی اقراریان، عضو کمیسیون نظارت و حقوقی، با اشاره به مشکلات گمرکی در واردات تجهیزات آتشنشانی، پیشنهاد داد که شورای شهر تهران با ارسال نامهای به دستگاههای مربوطه، این مشکلات را پیگیری کند.
او همچنین از مدیرعامل سازمان آتشنشانی خواست تا فهرستی از نیازهای سازمان را تهیه کند تا شورای شهر بتواند در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد. ناصر امانی، عضو شورای شهر، در واکنش به گزارش مدیرعامل سازمان آتشنشانی گفت: یکی از بهترین انتخابهای آقای زاکانی، انتخاب مدیرعامل آتشنشانی بود و ای کاش در همه انتخابهایشان اینگونه عمل میکردند. آتشنشانان در دنیا جزئی از دفاع غیرنظامی محسوب میشوند و وابسته به نیروهای نظامی هستند. شاید ما جزء استثنائات هستیم که آتشنشانیمان وابسته به شهرداریهاست.
او ادامه داد: این تفاوت رفتار، معیشت، حقوق و تجهیزات خلأیی را ایجاد کرده است. نگرانیهایی در حوزه مسکن کارکنان وجود دارد. البته اقدام بیسابقهای در حال وقوع است، اینکه چند هزار نیروی آتشنشان امیدوار میشوند، به اینکه صاحبخانه شوند. تنها دغدغهای که آتشنشان دارند، بحث مسکن است. عمدتا از شهرهای اقماری، صبح زود میآیند و همین موضوع توان آنها را کاهش میدهد.
امانی گفت: اگر به همان نسبت که حقوق زیاد میشود، بار اجارهخانه از دوششان برداشته شود، به همان میزان آمادگی آتشنشانان در شهر تهران افزایش پیدا میکند و با یک تیر، دو هدف به نتیجه میرسد. حدودا تا امروز ۷۰۰ میلیون تومان نیروهای آتشنشان اقساط پرداخت کردهاند و ماهانه ۲۸ میلیون تومان قسط میدهند که عدد بسیار سنگینی است. درست است که حقوق، افزایش پیدا کرده، اما این عدد، فشار سنگینی است. بهعلاوه اینکه برای مسکن هیچ قراردادی هنوز امضا نشده است؛ یعنی آتشنشانان اعتماد کردند، پول میدهند و قراردادی ندارند. اگر تعاونی است، قالب آن مشخص است و اگر نیست، قانون را مشخص کنند. افرادی که به خاطر مشاغل سخت و زیانآور، بازنشسته شدهاند، از این فهرست حذف شدند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران تأکید کرد: درباره حقوق و مزایا اتفاق خوبی افتاده، اما همزمان که حقوق بدنه آتشنشانی پلکانی افزایش یافته، افزایش حقوق فرماندهان متوقف شده است. فرماندهان با کارمندان حقوق نزدیک به هم دارند. در متمم، هزارو ۳۰۰ میلیارد تومان برای تأمین کسورات دیده شده و دوستان در این زمینه مشکلی نداشته باشند.