انتقادهایی علیه سیاستهای ترامپ در اروپا
با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا، بسیاری از دولتها و احزاب اروپایی به دو گروه مخالف و موافق سیاستهای ترامپ تقسیم شدهاند. احزاب راستگرا در کل جهان بهویژه در اروپا که در سالهای اخیر رو به رشد هستند، در کنار ترامپ قرار گرفته اند و به نظر میرسد چرخشی بزرگ و یک تحول کیفی در نظام سرمایهداری درحال وقوع است و این جناح توانسته است بخشهای بزرگی از جوامع را هم متقاعد کند که در کنار احزاب راستگرا قرارگرفتن بهنفع آنهاست.
محمود فاضلی-دیپلمات پیشین و تحلیلگر امور بینالملل: با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا، بسیاری از دولتها و احزاب اروپایی به دو گروه مخالف و موافق سیاستهای ترامپ تقسیم شده اند. احزاب راست گرا در کل جهان بهویژه در اروپا که در سالهای اخیر رو به رشد هستند، در کنار ترامپ قرار گرفته اند و به نظر میرسد چرخشی بزرگ و یک تحول کیفی در نظام سرمایه داری درحال وقوع است و این جناح توانسته است بخشهای بزرگی از جوامع را هم متقاعد کند که در کنار احزاب راستگرا قرارگرفتن بهنفع آنهاست.
یکی از کشورهای اروپایی که تحت هر شرایط سیاسی و جغرافیایی در کنار سیاستهای حاکم بر آمریکا قرا میگیرد، یونان است که هماکنون از طرف یکی از راستترین دولتهای این کشور اداره میشود. آقای میچوتاکیس، نخستوزیر محافظه کار این کشور، عضو اتحادیه اروپا و ناتو، درباره نحوه نگاهش به دولت جدید ترامپ اشاره میکند: «یونان و آمریکا روابط عالی دارند که در گذشته هرگز بهتر از این نبوده است.
ما یک همکاری دفاعی پنجساله داریم، اما روابط ما فراتر از دفاع، به فناوریهای پیشرفته، آموزش و فرهنگ گسترش مییابد. انتظار ندارم روابط دوجانبه ما تغییر کند. باید به عنوان اروپاییها رویکرد واحدی درباره دولت جدید آمریکا پیدا کنیم». نخست وزیر یونان درباره سهم اروپاییها از هزینههای دفاعی بر این باور است: «ترامپ درست میگوید که از شرکای اروپایی میخواهد مسئولیت بیشتری در قبال هزینههای دفاعی بپذیرند.
در چارچوب ناتو به نظرم درباره افزایش میزان هزینه های دفاعی به نسبت تولید ناخالص داخلی به تفاهم خواهیم رسید. نمیدانم چقدر خواهد بود، اما فکر میکنم پنج درصد بیشتر نباشد. باید پول بیشتری را در سطح ملی و اروپایی خرج کنیم. ما باید فضای مالی بیشتری برای سرمایه گذاریهای دفاعی داشته باشیم. ما در یک چهارراه ژئوپلیتیکی بحرانی قرار داریم و فکر میکنم این بحث در اجلاس غیررسمی اتحادیه اروپا در 3 فوریه آغاز خواهد شد».
هنگامی که از نخست وزیر یونان درباره مواضع ترامپ در زمینه مسائل اجتماعی سؤال شد، او تأکید کرد: «در اروپا ما هیچ مشکلی با دستور کار افراطی که بهتازگی در آمریکا حاکم شده است، نداریم و بر ثبات مانند آنچه در یونان یافت میشود، که در آن قدرت قوی وجود دارد، اصرار وجود دارد. باید گردوخاک انتخاب ترامپ بخوابد تا بتوانیم بیانات انتخاباتی و سیاست واقعی دولت جدید آمریکا در قبال اروپا را تفکیک کنیم. ترامپ حق دارد که شرکای اروپایی را به افزایش هزینه های دفاعی تشویق میکند».
به اعتقاد نخستوزیر، ما متحدان سنتی هستیم. در کنار هم در دو جنگ جهانی مبارزه کردیم. در محیط بیثبات بینالمللی باید به راهحلهای متقابلا سودمند برسیم که هردو طرف از آن راضی باشند. روابط دوجانبه، فوقالعاده است و از هر زمان دیگری بهتر است. این روابط در زمینه های دفاعی، امنیتی، فناوری، آموزشی و فرهنگی ادامه دارد. دلیلی برای تغییر دیدگاه آمریکا در قبال یونان نمیبینم. انتظار ندارم روابط دوجانبه ما تغییر کند. وزیر مشاور و از عناصر راست تندرو کابینه یونان نیز اعتقاد دارد: «یونان تجربه بدی از ریاستجمهوری ترامپ ندارد. سیاستهای ترامپ علیه مهاجرت منطقی است. سیاست مهاجرتی ترامپ شباهت زیادی با سیاست مهاجرتی دولت یونان برای حفاظت از مرزهای کشور دارد».
با وجود نگاه مثبت دولت به آینده روابط با دولت آمریکا، این موضوع در میان احزاب یونان کاملا متفاوت است. مسئول سیاست خارجی حزب سوسیالیست «پاسوک» اعلام کرد: «آغاز ریاستجمهوری ترامپ مملو از ابهامات جدی است که با اولین تصمیمات دولت جدید در زمینه های محیط زیست، بهداشت و حقوق بشر تشدید شده است. همزمان الیگارشیهای اطلاعرسانی مجازی به دموکراسیها حمله کرده و تلاش دارند تحولات سیاسی دیگر کشورهای جهان را تحت تأثیر قرار دهند».
خانم «اسویگو» دبیر کمیته مرکزی حزب ائتلاف چپ، مدعی شد با فرمانهایی که ترامپ در همان روز اول ریاستجمهوری خود امضا کرد، کل جهان وارد دوره مبهمی شد. آمریکا از سازمان جهانی بهداشت و توافق پاریس درباره اقلیم خارج شد. همزمان تعقیب مهاجران و متقاضیان پناهندگی آغاز شد. ترامپ تهدیدات خود علیه کشورهای مستقل مانند «گرینلند» که بخشی از اتحادیه اروپاست و همچنین پاناما، کانادا و مکزیک را تکرار کرد. شاهد درود نازی عضو میلیاردر دولت آمریکا هستیم؛ فردی که در امور داخلی بریتانیا و آلمان مداخله کرده و آشکارا از احزاب راست افراطی و فاشیستی حمایت میکند. از شهروندان دموکراتیک سراسر جهان دعوت میکنم تا در برابر تحقق «آینده شوم راست افراطی بینالمللی» و «حاکمیت زور در برابر حقوق بین المللی و حقوق بشر» بایستند.
آقای «آروانیتیس»، نماینده یونانی پارلمان اروپا، از حزب ائتلاف چپ نیز «درود نازی» ایلان ماسک را «تکرار تاریخ» و «بازگشت به فاشیسم» توصیف کرد.
به گفته او، رهبر «برگزیده خدا»، تجدیدنظرطلبی، نگاه امپریالیستی و نظامیگری را به شکل گوشخراشی فریاد میزند که جهان تغییر کرده است. زمان به عقب برگشته است. دهه 1930 اینجاست. آقای «خاریچیس»، رئیس حزب چپ نوین، نیز تأکید کرد: «ترامپ علیه دموکراسی، عدالت اقلیمی و حقوق بین المللی اعلام جنگ کرد. کسانی که میگویند نباید به درود نازی ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان، اهمیت بدهیم، چشم خود را بستهاند. تنها پاسخ لازم به این وقایع تکاندهنده و هولناک، تشکیل یک جبهه مردمی و ضدفاشیستی است. الان وقت حرف نیست، بلکه وقت عمل است. همه ما مورد قضاوت تاریخ قرار خواهیم گرفت».