|

چرا فرانسه مدام شاهد بحران است؟

همه دردسرهای ماکرون

شلیک پلیس پاریس به نوجوانی الجزایری به نام نائل که در حال رانندگی بود و به مرگش انجامید، جرقه اعتراضات را در پاریس زد.

همه دردسرهای ماکرون
خبرنگار: مهسا مژدهی

 

به مدت یک هفته تصاویری که از شهرهای بزرگ فرانسه منتشر می‌شد، آنها را در میان دود و آتش نشان می‌داد. هنوز هم خشم مردم این کشور مهارنشدنی به‌نظر می‌رسد و دولت حسابی دستپاچه شده. مکرون علم کنترل شبکه‌های اجتماعی را برافراشته و رقم خسارات وارده براین کشور همه را شگفت‌زده کرده.

 

فرانسوی‌ها چرا به خیابان آمدند؟

شلیک پلیس پاریس به نوجوانی الجزایری به نام نائل که در حال رانندگی بود و به مرگش انجامید، جرقه اعتراضات را در پاریس زد. عذرخواهی مامور پلیس که جان این جوان مهاجر را گرفت، نتوانست داغ دل فرانسوی‌ها و به‌خصوص مهاجران این کشور را سرد کند.

خشم مردم فرانسه، منجر به زخمی شدن تعدادی از نیروهای پلیس، به آتش‌کشیده شدن ماشین‌ها و شکستن شیشه‌ها و در برخی موارد غارت فروشگاه‌ها شد. اما حمله به خانه شهردار یکی از مناطق پاریس و آسیبی که بر همسر و فرزندان او وارد شد، نشان داد که پاریس‌نشینان معترض، با هیچ احدی شوخی ندارند.

 

معترضان چه می‌خواهند؟

بخش مهمی از معترضان خشمگین، حاشیه‌نشینان پاریس و دیگر شهرهای بزرگ هستند.معترضان از برخورد پلیس فرانسه نسبت به اقلیت‌ها ناراضی هستند. آنها معتقدند تنها سفیدپوستان اروپایی‌تبار در این کشور از امکانات بهره‌مند می‌شوند و دیگران همیشه در حاشیه باقی می‌مانند و مورد خشونت و بی‌عدالتی قرار می‌گیرند.

به گزارش روزنامه‌انگلیسی ایندیپندنت، در یک سال و نیم گذشته، ۱۷ نفر که اغلب آنها مهاجر بودند، به‌دلیل متوقف نکردن خودرو هدف شلیک گلوله پلیس قرار گرفته‌اند.

 

آمارها چه می‌گویند؟

آمار و ارقام می‌گویند اعتراضات اخیر هر چند پس از عبور از پنجمین روز، به سمت آرام شدن پیش رفت، اما یکی از جدی‌ترین شورش‌ها در فرانسه بوده است.

تعداد بازداشتی‌های این شورش سه هزار و ۹۱۵ نفر اعلام شده و بر اساس گزارش فرانس‌پرس هزار و ۱۰۵ ساختمان دولتی و خصوصی مورد حمله قرار گرفته‌اند.

تعداد ایستگاه‌های پلیسی که مورد حمله معترضان قرار گرفت، ۲۶۹ عدد است و حتی به دو کتاب‌خانه هم تعرض صورت گرفته و ۶۰ مدرسه هم غارت‌شده یا آسیب‌دیدند.

تعداد پلیس‌هایی که در اعتراضات اخیر زخمی شده‌اند به ۷۰۰ نفر می‌رسد و از بین نزدیک به چهارهزار نفر بازداشتی ۱۲۰ نفر به حبس می‌روند که میانگین سنی آنها ۱۷ سال است.

 

راست‌گرایان افراطی برد کردند

راست‌گرایان، تنها برنده اعتراضات فرانسه نامیده می‌شوند. آنها تقصیر تمام ویرانی‌ها را بر گردن مهاجران، به ویژه مهاجران مسلمان و عرب می‌اندازند و تاکنون۱.۶ میلیون یورو برای کمک به پلیس مجرم که نوجوان الجزایری را هدف قرار داده،  کمک جمع کرده‌اند. این در حالیست که کمک جمع‌آوری شده برای خانواده این نوجوان کشته‌شده تنها ۴۰۰ هزار یورو تخمین زده می‌شود.

 

چرا ماکرون مدام با بحران روبه‌رو می‌شود؟

از سال ۲۰۱۷ تاکنون فرانسه بحران‌های داخلی زیادی را از سر گذرانده. اولین اعتراض روز هشت ماه می و ساعاتی پس از انتخاب ماکرون به ریاست جمهوری و با هدف دفاع از حقوق کارگران شکل گرفت. در سپتامبر همان سال اتحادیه‌های کارگری تظاهراتی را علیه دولت برنامه‌ریزی کردند.

در ماه‌های مارچ و آپریل سال ۲۰۱۸ فرانسه شاهد تظاهرات‌هایی با شرکت حداکثر ۲۰ هزار نفر بود. اما در همان سال مهم‌ترین اعتراض را جلیقه‌زردها سازماندهی کردند. این یکی از جدی‌ترین بحران‌ها برای ماکرون بود که به‌دلیل تصمیم دولت برای افزایش قیمت سوخت شکل گرفت. این اعتراضات در فرانسه بیش از ۱۰  کشته داشت و نزدیک به دو ماه طول کشید.

در سال ۲۰۲۳، فرانسوی‌ها علیه اصلاحات بازنشستگی دست به اعتصاب و اعتراض زدند. لایحه‌ای که معترضان نسبت به آن خشمگین شدند، سن بازنشستگی را از ۶۲ سال به ۶۴ سال می‌رساند.

 

ماکرون، شبکه‌های اجتماعی و تبعیض

اعتراضات اخیر در فرانسه با اعتراضات سال ۲۰۰۵ که پس از قتل دو نوجوان بر اثر شلیک پلیس شکل گرفت، مقایسه می‌شود. هر دو این اعتراضات ویرانی‌ها و خسارت‌های شدیدی بر فرانسه تحمیل کردند.

ماکرون در اعتراضات اخیر هر چند تلاش کرد پلیس را زیر سوال ببرد اما نتوانست مردم خشمگین را آرام کند. او سپس چنان آچمز شد که پیشنهاد کنترل بر شبکه‌های اجتماعی را مطرح کرد.

در فرانسه حاشیه‌نشینان خود را مورد تبعیض گسترده و سیستماتیک احساس می‌کنند. امری که آنها را وادار می‌کند تا هر از چندگاهی به خیابان بیایند و خواب را از چشم پلیس و دولت بگیرند. شکاف طبقاتی در این کشور از دیگر علل شورش‌های اخیر دانسته می‌شود. به‌طور کلی اعتراضاتی که در طول سال‌های کاری ماکرون شکل گرفته، اغلب بر سر مسائل اقتصادی، کارگری و تبعیض بوده است.