|

اجرای توافق امنیتی ایران و عراق در چه مرحله‌ای است؟

یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: بر اساس آنچه مقامات عراقی تا امروز گفته‌اند توافق امنیتی تهران ـ‌ بغداد در حال اجراست و سه گام مهم در این زمینه برداشته شده است.

اجرای توافق امنیتی ایران و عراق در چه مرحله‌ای است؟

به گزارش شبکه شرق، «حسن بهشتی‌پور» در گفت‌وگویی درباره رایزنی‌های ایران و عراق بر سر اجرای توافق امنیتی میان دو کشور گفت: بر اساس آنچه مسئولان رسمی عراقی گفتند، سه نکته در این توافق را اجرا کردند؛ نیروهای مخالف ایران را عقب راندند، کنترل مناطق مرزی ایران و عراق دست ارتش عراق است و برخی از نیروهای مسلح ضدایرانی را خلع سلاح کردند. اگر این موارد صحیح باشد، نشان می‌دهد که توافق در حال اجراست.

وی ادامه داد که بر اساس اظهارات مقامات عراقی، حداقل ۲۰ کیلومتر نیروهای مخالف ایران را به عقب راندند و در منطقه مرزی عراق و ایران در شمال غرب این طور که آن‌ها ادعا می‌کنند، امنیت دست دولت مرکزی است نه اقلیم کردستان. هم‌چنین برخی از نیروهای ضد ایرانی هم خلع سلاح شدند، البته برخی از این نیروها مقاومت کردند و سلاح خود را هنوز تحویل ندادند اما به نظر عراقی‌ها با جدیت دارند توافق را اجرا می کنند.

مهلت زمان اجرای توافقنامه  امنیتی ایران و عراق  ۲۸ شهریورماه به اتمام رسید و سفر اخیر مشاور شورای عالی امنیت ملی عراق به ایران نیز روز یکشنبه در ارتباط با  اجرای این توافق برگزار شد. در همین راستا ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در نشست خبری روز دوشنبه‌اش اعلام کرد: بر اساس ارزیابی‌های ما بخشی از این توافقنامه اجرا شده است و بخشی از آن باقی مانده است. هیات ارزیابی ایران برای ارزیابی میدانی از میزان اجرای دقیق  این توافق نامه امنیتی به عراق سفر کرده است که این موضوع با همکاری و استقبال خوب مقامات عراقی همراه بود  و ما از همکاری آنها تشکر می‌کنیم.

کنعانی گفت: ارزیابی دقیق از میزان اجرای این توافقنامه امنیتی موکول به بررسی دقیق گزارش هیات اعزامی است. مقامات عراق بارها اعلام کرده‌اند به اجرای کامل توافق امنیتی متعهد هستند و در گزارش‌هایی که به مقامات ذیربط ایران ارائه کرده‌اند اعلام کرده‌اند که بخش قابل توجهی از مقرهای نظامی نیروهای تروریستی در این منطقه تخلیه شده و این نیروها خلع سلاح و به عمق خاک عراق منتقل شده‌اند. همچنین بخشی از مقرهای تروریست‌ها تخریب شده و مقرهای باقی مانده هم تخریب می‌شوند.

دیدار روز یکشنبه مشاور امنیت ملی عراق با دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این‌که تهیه و اجرای توافق امنیتی عراق و ایران که بسیاری از چالش‌های مرزی دو کشور به ویژه در شمال غرب را برطرف می‌کند موفقیت میدان بوده است یا دیپلماسی؟ گفت: بعد از روی کار آمدن دولت آقای رییسی در عمل میدان و دیپلماسی موضوعیت‌شان را به عنوان دو محور جدا از هم از دست داده است و نمی‌توان الان این دو را از یکدیگر تفکیک کرد. پرونده‌های عراق، افغانستان، آذربایجان، لبنان، یمن و عربستان اساسا دست میدان است و از گذشته هم البته این گونه بوده اما قبلا تفکیک بین این دو قوی‌تر بود اما الان این‌طور نیست و این دو مقوله دیگر در هم حل و یکی شدند. در موضوع توافق امنیتی عراق و ایران هم میدان و هم دیپلماسی به نظر خوب عمل کردند.

بهشتی‌پور با بیان این که ما باید در تحلیل رویدادها واقعیت را درک کنیم و امر واقع را بشناسیم، معتقد است: میدان و دیپلماسی الان با هم یکی هستند و دارند کار می‌کنند. یک جاهایی موفق بودند و یک جاهایی مثل افغانستان موفق نبودند و در عمل انجام شده قرار گرفتند البته بعدا مدیریت کردند، اما انتظار بود از قبل آنچه در افغانستان و روی کار آمدن طالبان شاهد بودیم را پیش‌بینی می‌کردند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: در مورد یمن به نظر من این که یک مقام عالی‌ عربستان به صنعا رفته و با کسی که برای دستگیری‌اش جایزه گذاشتند، ملاقات می‌کند موفقیت میدان و دیپلماسی به ویژه میدان است.

 

منبع: ايسنا