|

خاطرات سال ۱۳۷۹ هاشمی‌رفسنجانی| نوزدهم مهر

روایتی از ملاقات مهم هاشمی رفسنجانی با رهبری؛ از دولت خاتمی تا کمک به عبدالله نوری

خاطرات سال ۱۳۷۹ هاشمی رفسنجانی روایت دست اول از سالی پرالتهاب و پرحادثه است. هاشمی‌رفسنجانی روز نوزدهم مهر از دیدار چند دیدار را روایت کرده‌است. یکی از مهم‌ترین این دیدارها، ملاقات با رهبری است. متن کامل خاطرات هاشمی رفسنجانی را می‌‌خوانید.

روایتی از ملاقات مهم هاشمی رفسنجانی با رهبری؛ از دولت خاتمی تا کمک به عبدالله نوری

اعضای شوراهای انجمن‌های اسلامی و جامعه اسلامی دانشجویان سراسر کشور- حدود ۳۰۰ نفر دختر و پسر- آمدند. برایشان صحبت مفصلی‌کردم. اهمیت دانشگاه‌ها در حال حاضر به‌خاطر وسعت، کیفیت و سیاست‌های توسعه‌ کمی و کیفی دانشگاه‌ها در دوران سازندگی را توضیح دادم و نیز بُردن دانشگاه‌ها به شهرستان‌ها و پذیرش اقشار مختلف و تعادل بین زن و مرد و نیز تسهیل حضور ایثارگران و خواستم که پیشتاز باشند که دشمنان در این مراکز مهم نفوذ نکنند و سوءاستفاده ننمایند.

آقای [عباس] سلیمی [نمین]، سردبیر روزنامه تهران‌تایمز آمد. همراه اظهار وفاداری، از عدم توجه من به او در دوران ریاست‌جمهوری، گلایه داشت. من نیز بخشی از تلخی‌های او را یادآوری‌ کردم. دکتر محقق، اورولوژیست [متخصص‌ کلیه و مجاری ادرار] آمد. با اعلام حضور وسیع پزشکان ایرانی در آمریکا گفت، مایل است با همکاری جمعی از پزشکان دیگر، در ایران، مرکز درمانی به سبک مراکز پیشرفته آمریکا ایجاد کنند. گفتم از ساختمان بیمارستان در دست احداث کیش‌ که به همین منظور ساخته می‌شود، بازدید کنند.

عصر عقد ازدواج [آقای نرگسیان]، یکی از کارمندان [حفاظت] مجمع [تشخیص‌ مصلحت‌ نظام] را بستم. آقایان مرتضی قربانی [مشاور رئیس‌جمهور در امور ایثارگران] و علی رحمانی آمدند. برای استفاده از رانت‌های دولتی، برای تعاونی ایثارگران استمداد کردند. آقای محسن رضایی [دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام] آمد. گفت، انتفاضه فلسطین، ماندنی و طولانی است و به داخل اراضی اصلی اسرائیل سرایت کرده و نیروی زمینی اسرائیل، روحیه جنگ ندارد و مهاجرت به اسرائیل کم شده و مهاجرت معکوس پیش‌ آمده؛ در شمال اسرائیل، وضع بدتر است. اعلان تأسیس نهضت بین‌المللی علیه صهیونیسم‌ کرده‌ که‌ کار نپخته‌ای‌ است.

شب، میهمان رهبری بودم. ایشان هم معتقد است، انتفاضه طولانی خواهد شد و سرانجام به پیروزی خواهد رسید. گفتند، از آقای [سیدمحمد] خاتمی خواسته‌اند، تلاش خود را روی مسائل اقتصادی متمرکز کنند و دانشگاه‌ها را به سوی تحصیل دانش سوق دهند و موضع خود را در مقابل مخالفان حکومت دینی، واضح و روشن بگویند. هنوز آمادگی‌ کمک به آقای عبدالله نوری [وزیر سابق کشور] را ندارند. فکر می‌کنند، لیبرال‌ها منزوی شده‌اند و ارزشی‌ها فعال‌اند و سخنرانی‌های من و تحرک [مجلس] خبرگان [رهبری] را عامل مهم آن می‌دانند. گفتند، در مواقعی که قرار ملاقات با من دارند، از عصر خوشحال‌اند.

گفتند، به آقای خاتمی [رئیس‌جمهور]، گفته‌اند با داشتن این همه ارز مازاد از فروش نفت، درست نیست که منابع را در بانک‌ها بگذاریم و سود بگیریم، بایستی با آنها اقتصاد کشور را تکان داد. به وزارت امورخارجه انتقاد داشتند که جواب پیام قبلی آمریکا را ضعیف داده‌اند؛ در پیام بعدی، به مخالفت ایران با روند سازش در فلسطین، اعتراض‌ کرده بودند. خواسته‌اند که جواب پیام جدید را قبل از سفر به عراق ندهند و بعد از آن هم جواب را به تأیید ایشان برسانند، ولی وزارت امورخارجه، اصرار دارد که قبل از سفر به عراق، جواب آمریکا را بدهد و این اصرار را ابهام‌دار و شک‌آور می‌دانند. در مورد انتخابات آینده [ریاست‌جمهوری] هم صحبت شد. از سفرشان به قم، اظهار رضایت‌ کردند و گفتند، با اکثر مراجع هم ملاقات خصوصی داشته‌اند؛ به جز آیات [محمدتقی] بهجت، [حسین] وحید [خراسانی] و [میرزاجواد] تبریزی؛ گرچه خبر آنها پخش نشده است. پیشنهاد کردم که خبر ملاقات‌ها را برای جلوگیری از شایعه اختلاف مراجع و رهبری، پخش‌ کنند.

انتفاضه فلسطین ادامه دارد و تظاهرات مردم مسلمان در کشورهای اسلامی رو به توسعه است. صهیونیست‌ها هم در داخل اسرائیل و در کشورهای اروپایی، به نفع اسرائیل تظاهرات می‌کنند و در داخل اسرائیل به اعراب و مسلمان‌ها حمله می‌کنند و خرابی به بار می‌آورند. سازمان‌های جهانی، وارد عمل شده‌اند تا مشکل را حل‌ کنند.