|

غول کشتی‌رانی دانمارک باز هم عبور از دریای سرخ را متوقف کرد

یکی از شرکت‌های غول تردد دریایی امروز سه‌شنبه اعلام کرد که تردد تمامی کشتی‌های خود از طریق دریای سرخ و خلیج عدن را تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق در می‌آورد.

غول کشتی‌رانی دانمارک باز هم عبور از دریای سرخ را متوقف کرد

 

به گزارش شبکه شرق، شرکت کشتیرانی دانمارکی مرسک امروز سه‌شنبه اعلام کرد که تردد تمامی کشتی‌های خود از طریق دریای سرخ و خلیج عدن را تا اطلاع ثانوی به حالت تعلیق در می‌آورد.

این بیانیه بعد از آن صادر می‌شود که یکی از کشتی‌های این شرکت دانمارکی روز یکشنبه در دریای سرخ هدف قرار گرفت. تصمیم مرسک که یکی از غول‌های حمل و نقل دریایی محسوب می‌شود وقفه ۴۸ ساعته اعلام‌شده توسط این شرکت بعد از حمله روز یکشنبه را تمدید می‌کند.

مرسک در اطلاعیه به‌روزرسانی‌شده‌ای که سه‌شنبه برای مشتری‌ها ارسال شده گفت: «ما تصمیم گرفته‌ایم تمامی عبور و مرورها از طریق دریای سرخ/ خلیج عدن را تا اطلاع ثانوی متوقف کنیم.»

کشتی کانتینری «مرسک هانگ‌ژو» روز یکشنبه توسط چهار قایق که گفته می‌شود سرنشین‌های آن اعضای گروه انصارالله یمن بودند مورد حمله قرار گرفت. سازمان تروریستی سنت‌کام مدعی شده که بالگردهای ارتش آمریکا در واکنش به این حمله به سمت قایق‌ها آتش گشوده و سه قایق را غرق کردند.

شرکت مرسک برای نخستین بار روز ۲۴ آذرماه اعلام کرده بود انتقال محموله‌های کانتینری از طریق دریای سرخ را معلق کرده است. این کشتی با وجود این، روز چهارم دی‌ماه و پس از اعلام تشکیل یک ائتلاف دریایی از سوی آمریکا برای تأمین امنیت راه‌های کشتی‌رانی در دریای سرخ بار دیگر اعلام کرد که دوباره از این مسیر استفاده خواهد کرد.

توقف استفاده مرسک از دریای سرخ شکست جدیدی برای طرح تحت رهبری آمریکا در دریای سرخ محمسوب می‌شود. در واقع، ائتلاف دریایی آمریکا از همان زمان آغاز به کار با تردیدهای صنعت کشتی‌رانی روبرو شده بود.

خبرگزاری رویترز روز اول دی‌ماه به نقل از منابعی در صنعت کشتی‌رانی گزارش داده بود که آنها درباره ائتلاف دریایی جدید آمریکا اطلاعات چندانی ندارند. منابع کشتی‌رانی در همان زمان هم عنوان کرده بودند که بسیاری از کشتی‌ها کماکان ترجیح می‌دهند از دریای سرخ عبور نکنند یا قراردادهای خودشان را لغو کنند. 

منابع صنعت کشتی‌رانی می‌گویند جزئیات عملی اندکی درباره این طرح در اختیار آنها قرار گرفته و آنها نمی‌دانند که آیا واشنگتن در صورت بروز درگیری مسلحانه به صورت مستقیم وارد عمل خواهد شد یا خیر.

یکی دیگر از دلایل شکست ائتلاف آمریکا عدم همراهی عربستان سعودی و امارات با این ائتلاف بود. هنگامی که ایالات متحده آمریکا تشکیل ائتلاف دریایی تحت رهبری خود برای محافظت از کشتی‌ها در دریای سرخ را اعلام کرد نبود نام عربستان سعودی و امارات که اصلی‌ترین اعضای ائتلاف در حال جنگ با یمنی‌ها بودند حیرت عده‌ای از کارشناسان را به همراه داشت.

این در حالی بود که عربستان سعودی دارای ارتشی مجهز به تسلیحات آمریکایی است، از حدود ۹ سال پیش جنگی را علیه انصارالله آغاز کرده و علاوه بر آن برای ۳۶ درصد از وارداتش به بنادر دریای سرخ وابسته است.

عده‌ای از تحلیلگران دلیل عدم تمایل عربستان برای حضور در این ائتلاف را تلاش برای اجتناب از تنش با ایران و  همچنین در راستای برنامه‌های این کشور برای خروج از جنگ پرهزینه در یمن توصیف می‌کنند.

دو منبع در خلیج فارس که با این موضوع آشنایی دارند ماه پیش به خبرگزاری رویترز گفتند دلیل غیبت عربستان و امارات این است که آنها می‌خواهند از تشدید تنش‌ها با ایران یا به خطر انداختن صلح در یمن اجتناب کنند.

ایاد الرفاعی، ازدانشگاه ملک عبدالعزیز در جده گفت: «وقوع یک جنگ دیگر به معنی حرکت از یک فرایند سیاسی به یک فرایند نظامی دیگر است که نقشه ژئوپولتیکی خاورمیانه را برای مدت‌ها دچار تغییر خواهد کرد.»

عربستان سعودی وامارات علاوه بر این به دلیل تردیدهایی که درباره تعهد طولانی‌مدت آمریکا به این دو کشور دارند اکنون سال‌هاست که تلاش کرده‌اند با یافتن شرکای جدید سیاست منطقه‌ایشان را دچار تحول کنند.

بزرگترین گام را عربستان سعودی در این راستا با توافقی که با میانجی‌گری چین با ایران حاصل کرده برداشته است. این توافق در ماه فوریه در پکن حاصل شد.

سعودی‌ها علاوه بر این خواستار پایان دادن به جنگ ۹ ساله‌شان در یمن هستند. رویترز نوشته این جنگ اکنون به بن‌بستی برخورد کرده که به حیثیت عربستان لطمه زده  به دلیل حملات یمن به فرودگاه‌ها و پایگاه‌های انرژی عربستان باعث ایجاد ناامنی دراین کشور شده است.

 ائتلافی به رهبری عربستان سعودی از فروردین‌ماه سال ۱۳۹۴ کشور فقیر یمن را برای بازگرداندن قدرت به «عبد ربه منصور هادی»، رئیس‌جمهور مستعفی یمن هدف حملات سنگین هوایی، زمینی و دریایی قرار داده است.

این حملات به نابودی زیرساخت‌های یمن و گسترش فقر، بیکاری و گسترش بیماری‌های واگیردار در این کشور فقیر عربی منجر شده است. از زمان آغاز این حملات ده‌ها هزار غیرنظامی یمنی شهید و زخمی شده‎اند.

طبق نوشته رویترز، صلح در یمن برای امارات هم مهم است، اگرچه این کشور در سال ۲۰۲۰ بخش اعظم نیروهایش را از جنگ خارج کرد. امارات هنوز هم از گروه‌های یمنی حمایت می‌کند و انصارالله یمن سال گذشته ابوظبی را هدف حملات پهپادی و موشکی قرار داد.

تازه‌ترین نشانه‌ها از شکست ائتلاف دریایی آمریکا اقدام برخی از کشورها برای خروج از این ائتلاف است. خبرگزاری رویترز روز هفت دی‌ماه در گزارشی نوشته بود در حالی که  یک هفته از راه‌اندازی این ائتلاف می‌گذرد بسیاری از متحدان آمریکا تمایلی ندارند به صورت علنی با آن مرتبط شوند.

دو متحد آمریکا در اروپا یعنی ایتالیا و اسپانیا که در ابتدا اعلام کرده بودند در این طرح مشارکت خواهند کرد بعد از آن با صدور بیانیه‌هایی جداگانه تلاش کردند از اقدام اولیه خود عقب‌نشینی کنند.

پنتاگون در ابتدا ادعا می‌کرد این کارگروه دریایی ائتلافی متشکل از 20 کشور برای تضمین عبور آزادانه ۲۰ میلیارد دلار کالا از یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های کشتی‌رانی در دریای سرخ در نزدیکی آب‌های یمن است.

اما گزارش‌های بعی نشان داد تقریباً نیمی از این ۲۰ کشور برای تأیید مشارکتشان در ائتلاف مذکور پا پیش نگذاشته‌اند و به آمریکا هم اجازه انجام این کار را نداده‌اند. مشارکت در این ائتلاف طیف گسترده‌ای از اعزام ناو جنگی تا ارسال تنها یک مأمور به عنوان نماینده را شامل می‌شود.

پنتاگون تا کنون فقط نام ۱۲ کشور را به عنوان کشورهای شریک در این طرح اعلام کرده است. انگلیس با صدور بیانیه‌ای مشترک با آمریکا ضمن محکوم کردن حملات یمنی‌ها در دریای سرخ حمایت خود را از این ائتلاف اعلام کرده و به آن پیوسته است. اما با آنکه کشورهایی مانند یونان و انگلیس به صورت علنی از عملیات آمریکا حمایت کرده‌اند چندین کشور از کشورهایی که نامشان در بیانیه مشترک آماده بود به سرعت اعلام کردند که مشارکت مستقیمی در این ائتلاف ندارند.

وزارت دفاع ایتالیا اعلام کرد که در پی درخواست مالکان کشتی‌های ایتالیایی یک کشتی را روانه دریای سرخ خواهد کرد اما بخشی از ائتلاف آمریکا نیست. فرانسه هم اعلام کرد از تلاش‌ها برای آزادی تردد دریایی در دریای سرخ حمایت می‌کند اما کشتی‌هایش تحت فرماندهی فرانسه هستند.

اسپانیا اعلام کرده که قصدی برای پیوستن به ائتلاف آمریکا ندارد و با این موضوع که از کارگروه اتحادیه اروپا برای مقابله با دزدی دریایی استفاده شود مخالف است. اما روز چهارشنبه پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا گفت که مایل است ایجاد یک کارگروه متفاوت برای رسیدگی به امنیت تردد دریایی در دریای سرخ را بررسی کند.

انصارالله یمن که در حال حاضر کنترل بخش زیادی از این کشور را در اختیار دارد از زمان آغاز حملات اسرائیل در غزه اعلام کرده کشتی‌های تحت مالکیت یا تحت پرچم و یا عازم اسرائیل را در دریای سرخ هدف حمله قرار می‌دهد. انصارالله با وجود این تصریح کرده که دریای سرخ برای سایر کشتی‌ها امن است.

حملات ارتش یمن در دریای سرخ از روز ۱۹ نوامبر آغاز شده و جنبش انصارالله اعلام کرده تا زمان توقف حملات اسرائیل در غزه تداوم خواهد داشت. نیروهای دریایی آمریکا، انگلیس و فرانسه هر کدام مدعی شده‌اند که پهپادها یا موشک‌های شلیک‌شده از یمن را ساقط کرده‌اند.

 

منبع: فارس