|

مسئله ایران و انتخابات 2024 آمریکا

ترامپ، هیلی و بایدن در مورد ایران چه فکر می‌کنند؟

مهم‌ترین انتخاباتی که جهان در سال جاری با آن مواجه است، در ایالات متحده برگزار می‌شود. سایه بازگشت ترامپ به‌قدرت از همین حالا بر انتخابات این کشور سایه انداخته است.

ترامپ، هیلی و بایدن در مورد ایران چه فکر می‌کنند؟
خبرنگار: مهسا مژدهی

سال 2024 سال انتخابات است. در 30 کشور جهان انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار می‌شود و 20 کشور دیگر انتخابات پارلمانی یا مجلس را پشت سر خواهند گذاشت.

مهم‌ترین انتخاباتی که جهان در سال جاری با آن مواجه است، در ایالات متحده برگزار می‌شود. سایه بازگشت ترامپ به‌قدرت از همین حالا بر انتخابات این کشور سایه انداخته است. 

 ایران از موضوعات تعیین‌کننده در انتخابات آمریکا 

جان بولتون، مشاور سابق ترامپ که حالا تبدیل به دشمنی برای او شده، در گفت‌وگویی به جمهوری‌خواهان اعلام کرده از ایران غافل نشوند. چرا که این کشور نقش موثری در تعیین سرنوشت انتخابات ایالات متحده خواهد داشت. حتی اگر جان بولتون تندرو هم به جمهوری‌خواهان این توصیه را نمی‌کرد، کاندیداهای حزب، ایران را یکی از مسائل مهم و مورد بحث در انتخابات پیش‌رو به حساب می‌آوردند. 

ترامپ؛ به‌دنبال تشدید تحریم‌ها 

ترامپ را می‌توان مهم‌ترین چهره جمهوری‌خواه در انتخابات امسال ایالات متحده دانست. نه سن و سال و نه پرونده‌های اخلاقی و مالی نتوانسته‌اند جلوی او را برای ورود به رقابت‌های سیاسی بگیرند. مواضع دونالد ترامپ در مقابل ایران تقریبا بر همه روشن است. او باعث و بانی خروج آمریکا از برجام شد و در طی چهار سالی که قدرت را در دست داشت، تحریم‌های سختی علیه تهران وضع کرد. او در پرونده خود ترور سردار سلیمانی را هم دارد. ترامپ مدام از بایدن به دلیل رفتاری که با ایران در پیش گرفته انتقاد می‌کند. او در آخرین روزهای سال گذشته میلادی مدعی شد بایدن یک رئیس‌جمهور سازشکار است چون به ایرانی‌ها اجازه داده پولدار شوند. رئیس‌جمهور پیشین آمریکا اعلام کرده قصد دارد در صورت بازگشت به کاخ سفید، رژیم تحریمی سختگیرانه علیه ایران را بازگرداند. 

نیکی هیلی؛ یک دشمن سرسخت 

نیکی هیلی هر چند زمانی در دارودسته ترامپ بود اما حالا جزو کاندیداهای حزب‌ جمهوری‌خواه به حساب می‌آید. او یک سال قبل، با پرکردن یک ویدئو، اعلام کرد که قصد شرکت در انتخابات 2024 را دارد. آنطور که خبرگزاری فارس نوشته، نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل در این ویدئو درباره ایران مدعی شد که«آنها مردم خودشان را به خاطر به چالش کشیدن حکومت، به قتل می‌رسانند.» اگر این حرف را معیار رویکرد هیلی در قبال ایران به حساب آوریم، می‌توان گفت که او قصد دارد با مانور دادن روی ادعاهای حقوق بشری، به مقابله با تهران بپردازد. هیلی در پاییز امسال وقتی در مناظره‌ای انتخاباتی حضور پیدا کرد و گفت ایران حامی حماس، حزب‌الله و سایر گروه‌های شبه‌نظامی در خاورمیانه است. هیلی همچنین مدعی شده که پکن و مسکو، تهران را تأمین مالی می‌کنند. او در مناظره‌ای با پیش کشیدن موضوع آزادسازی منابع بلوکه شده ایران، ضمن انتقاد از دولت جو بایدن، گفت باید با ایران از موضع قدرت وارد شد؛ ولی دولت بایدن درصدد بازگشت به توافق هسته‌ای است. 

بایدن؛ در بر همان پاشنه سابق می‌چرخد 

بایدن همراه با رقبای خود در حال آماده شدن برای انتخابات ریاست جمهوری است. سن و سال پاشنه آشیل بایدن برای موفقیت در این مرحله به حساب می‌آید. بایدن درحال‌حاضر مهم‌ترین چهره دموکرات‌ها در انتخابات سال جاری به‌حساب می‌آید. رئیس‌جمهور فعلی آمریکا سال 2020 وعده داده بود که در صورت روی کارآمدن به توافق هسته‌ای با ایران برگردد. بایدن نه تنها در چهار سال ریاست‌جمهوری خود به برجام برنگشت؛ بلکه تحریم‌ها علیه ایران را هم مانند دوران ترامپ پیش برد. او البته، در مراحلی با برخی اقدامات مانند موافقت با آزادسازی پول ایران در کره‌جنوبی، سرسختی کمتری در قبال ایران از خود نشان داد. بایدن از سوی جمهوری‌خواهان متهم است آنطور که باید ایران را تحت فشار قرار نمی‌دهد.

آنها می‌گویند عملکرد بایدن باعث شده تا ایران در غنی‌سازی هسته‌ای گام‌هایی رو به جلو بردارد. اگر تبلیغات جمهوری‌خواهان را در نظر نگیریم، بایدن در دوران ریاست‌جمهوری، دنباله‌رو سیاست‌های ترامپ در خصوص ایران بوده. او البته، مانند ترامپ دشمنی با تهران را در بوق و کرنا نکرده و بارها اعلام کرده خواهان درگیری با ایران نیست اما همزمان قدم موثری هم برای بهبود اوضاع در روابط با کشورمان برنداشته است.