|

خاطرات سال ۱۳۸۰ هاشمی‌رفسنجانی| شانزدهم بهمن ماه

درخواست کمک عراق از ایران برای حمله آمریکا

بودجه سال 2003 که دولت آمریکا به کنگره داده، یک بودجه جنگى تلقى شده است. بودجه نظامى با 14درصد رشد، به 379 میلیارد دلار رسیده که نسبت به گذشته بى‌سابقه است؛ علاوه بر 38 میلیارد دلار بودجه امنیت داخلى که 50 درصد رشد نشان مى‌دهد و به‌ ناچار اعتبارات بخش آب و راه کاسته شده است. دموکرات‌ها با این بودجه مخالفند و به‌علاوه تخفیف‌ها‌ى مالیاتى و کسرى بیش از 100 میلیارد دلار بودجه هم آنها را ناراضى کرد.

درخواست کمک عراق از ایران برای حمله آمریکا

 

روسیه از تداوم و ارتقای حضور آمریکا و شرکاى غربى در آسیاى میانه و قفقاز ناراحت است. فرانسه، پریروز 180 نظامى را براى آماده‌کردن یک پایگاه نظامى براى حضور مؤثر نظامیان فرانسه، به قرقیزستان فرستاده و سران روسیه، نارضایتى خود را از این وضع بعد از سقوط طالبان ابراز مى‌کنند.

در افغانستان، بعد از موج وسیع کمک‌هاى جهانى، باز مسئله قحطى آن هم در فصل زمستان و نیز بروز ناامنى‌ها، باعث نگرانى‌ آمریکایى‌ها و عُمّال‌شان شده و ربایندگان دانیل پرل، [خبرنگار روزنامه وال‌استریت ژورنال] با پخش شایعات مرگ و معامله، با اعصاب آمریکایى‌ها بازى مى‌کنند. بگومگوى ایران و آمریکا بر سر تهدید جرج بوش، در سطح رسانه‌هاى جهانى ادامه دارد.

[خانم دلامینى زوما]، وزیر امورخارجه آفریقاى‌ جنوبى آمد؛ خانمی سیاه‌پوست است. در مورد مسائل آفریقا و راه‌هاى همکارى مذاکره شد. آقاى [محمدحسین] دانا، مشاور وزیر نفت در امور دریاى خزر [و مدیرعامل شرکت نفت دریاى خزر] آمد و گفت، استحصال نفت و گاز از دریاى خزر متوقف حل مشکل نظام حقوقى و سپس داشتن وسایل حفارى در اعماق آب‌ها است. گفتم، براى حل مشکل نظام حقوقى، رئیس‌جمهور باید فعال شود و در مورد ابزار کار و نظارت نفت بیشتر باید تلاش کنند. با تقویت کشتى‌سازى شمال و خریدن ابراز پیشرفته، مى‌توانیم سرعت کار را زیاد کنیم.

آقاى [علی] باقرى، معاون [پارلمانی] وزیر اطلاعات آمد. گزارشى از پرونده [شهرام] جزایرى داد و از قوه قضائیه انتقاد داشت که بدون هماهنگى با [وزارت] اطلاعات، دادگاه را شروع کرد و اسامى زیادى را اعلام کردند. انتقادش بیشتر متوجه آقاى [عباسعلی] علیزاده، [رئیس‌ کل دادگستری استان تهران] است. براى ایجاد وفاق بین نیروهاى انقلاب مشورت‌ کرد. گفتم، هماهنگى بین قوا از وظایف رهبرى است و ایشان مى‌توانند. معتقد است، رهبرى اعتمادى به جریان چپ ندارند و این کار را مشکل مى‌کند. از من خواست که کمک بنمایم.

عصر آقاى جلال طالبانى، [دبیر کل حزب اتحادیه میهنی‌ کردستان] و همراهانش آمدند. اوضاع کردستان عراق را توضیح داد. سهمى از فروش نفت عراق را براى امور عمرانى و آموزش و غذا، از سازمان ملل می‌گیرند، ولى نمى‌توانند اعتبارات عمرانى را جذب کنند. درخواست داشت، براى جذب آن کمک‌شان کنیم. نیاز به برق دارند. خواهان هماهنگى ایران و مجلس اعلاى عراق، در صورت حمله آمریکا به عراق است.

دکتر [عبدالله] جاسبى، [رئیس دانشگاه آزاد اسلامی] آمد. در مورد تأسیس دانشگاه اینترنتى صحبت شد و گفتم، دفترى براى هیئت امنا در دانشگاه مهیا کند که فعال‌تر شویم. شب با رهبرى جلسه داشتیم. در مورد مسئله [دادگاه شهرام] جزایرى و اعلام اسامى، صحبت شد. گفتند، آقاى خاتمى، [رئیس‌جمهور]، انتقاد داشتند و قاعدتاً آنها که پولى براى مصارف خیر گرفته‌اند و جرمى مرتکب نشده‌اند، محکوم نمى‌شوند. در مورد اظهارات آقاى [مهدی] کروبى در مجلس انتقاد داشتند و آن را اشتباه سیاسى مى‌دانند. در مورد تهدید آمریکا و احتمال خطر درگیرى بحث شد؛ خطر را محتمل مى‌دانند.