|

خاطرات سال ۱۳۸۰ هاشمی‌رفسنجانی| هجدهم بهمن

سودای امریکا برای تغییر حکومت در عراق

مشکلات امنیتى، قحطى و کمک‌رسانى در افغانستان، آمریکا و شرکایش را نگران کرده و با وعده‌ها، مردم افغانستان را امیدوار کرده‌اند و اکنون نمى‌توانند جوابگو باشند و بیشتر به مسائل هنری و لیبرالیستى مى‌نازند.

سودای امریکا برای تغییر حکومت در عراق

پنج‌شنبه 18 بهمن 1380

            24 ذیقعده 1422-7 فوریه 2002

جرج بوش، [رئیس‌جمهور آمریکا]، در جمع آتش‌نشانان و [کالین] پاول، [وزیر امورخارجه] در کمیته روابط خارجى مجلس نمایندگان و جرج‌ تنت، رئیس سیا [=سازمان اطلاعات و امنیت مرکزی آمریکا]، در کمیته اطلاعات مجلس سنا، حرف‌هاى بوش در مورد ایران را تکرار کرده‌اند و صریحاً از تغییر حکومت عراق دم زده‌اند؛ هر چند آمریکا اگر مجبور شود، به تنهایى اقدام می‌کند.

مشکلات امنیتى، قحطى و کمک‌رسانى در افغانستان، آمریکا و شرکایش را نگران کرده و با وعده‌ها، مردم افغانستان را امیدوار کرده‌اند و اکنون نمى‌توانند جوابگو باشند و بیشتر به مسائل هنری و لیبرالیستى مى‌نازند. آمریکا پذیرفته است که در عملیات چند روز پیش در شمال قندهار، اشتباه کرده و 18 نفر را کشته و 28 نفر را اسیر کرده و اکنون معلوم شده، اینها از مردم عادى بوده‌اند و اُسرا را آزاد کرده است.

[ملک عبدالله دوم]، شاه اردن در آمریکا، اظهارات بوش علیه ایران را تأیید کرده و گفته، ایران در اردن هم براى پشتیبانى عملیات فلسطینى‌ها، نفوذ کرده است. وزارت امورخارجه، سفیر اردن را احضار کرد و اعتراض نمود. غربى‌ها از هماهنگى و یکپارچگى جناح‌ها و افراد در مقابل تهدیدات آمریکا تعجب‌ کرده‌ و گیج شده‌اند. اظهارات براى دامن‌زدن به اختلافات و تحریک دوم خردادى‌ها و مخالفان بود، ولى نتیجه عکس‌ گرفته‌اند.

در ژاپن، سقوط ارزش سهام در بورس، به صورت وحشتناکى درآمده که در 18 سال اخیر بى‌سابقه بوده و رکود اقتصاد آمریکا از عوامل مهم است؛ چون اقتصاد ژاپن به سرمایه‌ها و بازار آمریکا وابسته است و سیاست جنگى و بودجه نظامى آمریکا نیز وضع را بدتر مى‌کند.

اسرائیل، کمک‌هاى نظامى ایران به مقاومت لبنان را براى تحریک غرب، به صورت اغراق‌آمیز بزرگ مى‌کند؛ من‌جمله صحبت از 10 هزار موشک با بُردهاى از 20 تا 70 کیلومتر که مى‌تواند همه نقاط شمال تل‌آویو را بزند و نیز ادعاى حضور پاسداران ایران در جنوب لبنان می‌کنند.

بیشتر وقتم صرف مطالعه براى خطبه‌هاى فردا شد. شب، آقاى على لاریجانى، [رئیس سازمان صداوسیما] آمد و گفت، با توجه به خطر آمریکا، لازم است با کنترل و مواظبت بیشتر کشور اداره شود و مانع سیاست‌بازى شویم. نباید اجازه داد که مخالفان با مصالح نظام بازى کنند که همین‌ها باعث تشویق آمریکا به تهدید شده است. گفت، بعد از صحبت آقاى [مهدی] کروبى در مجلس، رهبرى به او پیغام داده‌ و سرزنش و تهدید کرده‌اند و او هم منفعل شده است. آقاى [سیدعلی‌اکبر] محتشمى هم مواضعش علیه قوه قضائیه، به خاطر خصومت دیرینى است که نسبت به آقاى [سیدمحمود هاشمی]شاهرودى دارد؛ البته رهبرى به من هم گفتند که آقاى کروبى خواست سیاسى‌کارى کند، ولى اشتباه کرد. گفتم، در شوراى عالى امنیت ملى، مسئله را بررسى کنید و پیشنهادهایى به رهبرى بدهید. گفت، در جلسه قبل، دکتر [حسن] روحانى، [دبیر شورای عالی امنیت ملی]، پیشنهادهایی ارائه کرد؛ آقاى خاتمى، [رئیس‌جمهور]، مانع رأى‌گیرى شد و بعداً به آقاى روحانى گفته است که تندروى نباید کرد و بهتر است براى حل مشکل با آمریکا اقدام شود. آقاى لاریجانى، احتمال تمارض در مورد کسالت آقاى خاتمى را منتفی نمى‌داند.

پارلمان و رسانه‌هاى انگلیس، [جک استراو]، وزیر امورخارجه‌شان را به خاطر مخالفت با اظهارات بوش، [رئیس‌جمهور آمریکا]، تحت فشار گرفته‌اند.