|

کسب‌وکارهای فعال در حوزه فین‌تک اعلام کردند:

بستن درگاه رمز‌ارزها به تقویت بازار سیاه می‌انجامد

ادامه‌دار بودن مسدودیت روی درگاه‌های پلتفرم‌های رمزارزی که از روز پنج‌شنبه ششم دی ماه اتفاق افتاده تا این لحظه برطرف نشده است

بستن درگاه رمز‌ارزها به تقویت بازار سیاه می‌انجامد

ادامه‌دار بودن مسدودیت روی درگاه‌های پلتفرم‌های رمزارزی که از روز پنج‌شنبه ششم دی ماه اتفاق افتاده تا این لحظه برطرف نشده است. به دنبال این زمان طولانی از جلوگیری فعالیت پلتفرم‌های رمز ارزی گروهی از این شرکت‌ها به همراه فعالان حوزه پرداخت در نشست گرد هم جمع شدند تا از بانک مرکزی بخواهند در این زمینه توضیح ارائه کند و به صورت شفاف با آنها تعامل داشته باشد. در این نشست حاضران اعلام کردند که بستن درگاه کسب‌وکارهایی که به‌صورت رسمی کار می‌کنند، نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه بازار سیاه را تقویت می‌کند. همچنین به گفته این فعالان مسدودی درگاه‌های پرداخت  رمز ارزها ، شریان حیاتی ۳۰۰ کسب‌وکار را قطع کرده است.

به گزارش «فن‌زی»،  واریز ریالی صرافی‌های رمزارزی از صبح روز پنج‌شنبه ششم دی دوباره مسدود شده است. برخی مدیران صرافی‌های رمز ارز همان زمان در شبکه‌های اجتماعی نشان اعلام کردند که این محدودیت برای کنترل نرخ دلار در بازار است. اوایل آبان ماه هم بانک مرکزی در یک تصمیم ناگهانی و شبانه، واریز به حساب بانکی صرافی‌های رمزارزی را مسدود کرد. دو هفته بعد از این اتفاق هم بانک مرکزی تسویه ریالی صرافی‌های رمز ارز با کاربرانشان را مسدود کرد. این اتفاق در آن زمان برای کنترل بازار ارز رخ داده بود.

ادامه‌دار بودن این شرایط و عدم پاسخگویی بانک مرکزی در این زمینه باعث شد تا عصر روز گذشته (۱۰ دی) در نشست خبری با حضور شرکت‌های پرداخت‌یاری و رمز ارز این موضوع مورد بررسی قرار بگیرد.

انتخاب اول همیشه محدودیت بوده

در این نشست نیما قاضی، رئیس انجمن تجارت الکترونیک تهران با انتقاد به اینکه همیشه دولت برای حل هر مشکلی مسدود کردن پلتفرم‌ها را انتخاب می‌کند، گفت:‌ «چرا دولت‌ همیشه همین کار را می‌کند. هرگاه نمی‌داند چه تصمیمی باید بگیرد مسدودسازی می‌کند و در مرحله اول هم فعالیت کسب‌وکارهای رسمی را مختل می‌کند. دولت باید مبنای تصمیم‌گیری خود را اعلام کند.»

اوادامه داد: «من تعجب می‌کنم چرا این روش در این ۱۲ سالی که من در این حوزه کار می‌کنم تغییر نمی‌کند. چیزی که نمی‌شناسیم را می‌کشیم تا بعدا تصمیم بگیریم درمورد آن چه کنیم. انتظار ما از دولت این نبود که بدون ارائه دلیل و راهبرد، کنشی به این تندی نشان دهد. اگر هدف ما حفظ ارزش پول ملی بوده، این موضوع بر خلاف خودش عمل می‌کند.» به باور او این تصمیمات ناگهانی باعث شکل‌گیری بازارهای سیاه و زیرزمینی است. قاضی تاکید می‌کند که بستن درگاه کسب‌وکارهایی که به‌صورت رسمی کار می‌کنند، نه تنها مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه بازار سیاه را تقویت می‌کند. نیما قاضی درخواست کرد که هرچه سریع‌تر این درگاه‌ها باز شود و دولت دلیل این تصمیم‌گیری را روشن کند.

در ادامه مهدی شریعتمدار، مدیرعامل جیبیت به عنوان پرداختیاری که درگاه پرداختش مسدود شده اعلام کرد که نتیجه این تصمیم باعث اختلال در فرآیند فعالیت سکوهای تبادل شده است. او در این مورد توضیح داد: «پلتفرم‌های رمزارزی در سال گذشته ۲۰ هزار استعلام قضایی را پاسخ داده‌اند و در اصل بخش خصوصی آنچه می‌توانسته در کمک به دولت‌ و تنظیم‌گری انجام داده است. در سه ماه گذشته یک‌بار برخی درگاه‌ها بسته شد، اما اینبار به صورت کامل درگاه یک صنعت مسدود شده است و هیچکس نمی‌تواند تراکنش انجام دهد.»

او با اشاره به اینکه  پلتفرم‌های تبادل رمزارز پلتفرم‌های دوسویه بین دو کاربر هستند و تلاش می‌کنند معامله بین  افرادی که قصد خریدوفروش رمزارز دارند را به هم متصل کنند، گفت: «ما با اکوسیستمی روبه‌رو هستیم که بیش از پانزده میلیون کاربر دارد. و همواره در موضوع احراز هویت و همکاری با فتا و قوه ‌قضائیه عملکرد مسئولانه‌ای داشته است. اینکه چرا با چنین تصمیماتی جلوی فعالیت این کسب‌وکارها گرفته می‌شود واقعا تعجب‌آور است.»

او تاکید کرد که کمک به تنظیم‌گری وظیفه بخش خصوصی نیست؛ اما در اکوسیستم رمزارزی به‌نحو احسنت تلاش برای تنظیمگری انجام شده که البته تا امروز کسب‌وکارها با رگولاتور به نتیجه‌ای نرسیده‌اند.

تعامل برای حل چالش

در این نشست مهدی فاطمیان، رئیس انجمن فین‌تک، با اشاره به اتفاقات گذشته حوزه رمزارز گفت: «از چند سال قبل اتفاقاتی آغاز شد و صرافی‌های رمزارز متهم شدند که نرخ دلار را بالا می‌برند. همان زمان ما در انجمن پیشنهاد دادیم که اگر صرافی‌ها چنین کاری می‌کنند، اجازه دهند که ارز شرکت‌های صادراتی از ‌طریق این صرافی‌‌ها تأمین شود تا نرخ ارز کنترل شود، اما  بعد ‌از این پیشنهاد اتهام پول‌شویی به صرافی‌ها زده شد.»

فاطمیان ادامه داد: «بانک مرکزی هیچ توضیح و پاسخ رسمی برای این اقدام خود ارائه نکرده و فقط در اظهارات شفاهی و غیررسمی اعلام کرده است که بالا رفتن نرخ ارز دلیل مسدودسازی اخیر بوده است. این در حالی است که تعداد فعالان این حوزه از ۳۰۰ کسب‌وکار عبور کرده و معتقدیم که باید اطلاع‌رسانی انجام می‌شد. می‌توانستند با ما تعامل کنند و از ما بخواهند به کنترل و حل موضوع کمک کنیم.»

رئیس انجمن فین‌تک تاکید کرد که وقتی مسدودسازی رخ می‌دهد، آنها به ‌دنبال توضیح هستند تا دلیل این اتفاق را بدانند و بفهمند با چه چیزی مواجه هستند. به باور او باید شفافیت در تعامل اتفاق بیفتد، نه اینکه با این مسدودسازی‌ها فعالان و کسب‌وکارها را به این نتیجه رساند که اینجا جای کار کردن نیست. او در نهایت پیشنهاد داد که با برخی راهکارها و تبادل بعضی داده‌ها، بتوان با تعامل چالش‌ها را رفع کرد.

تلاش برای کنترل بازار ارز

همچنین فرزین فردیس، عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران در این نشست اعلام کرد که  حداقل انتظار آنها این است که برای چنین تصمیمی توضیح و دلیل بخواهند. او تاکید کرد که در این زمینه مشکل عجیبی وجود نداشت که بخواهد آسیبی توسط این کسب‌وکارها به اقتصاد کشور وارد کند.

در ادامه مازیار نوربخش، رئیس کمیسیون تحول، نوآوری و بهره‌وری اتاق بازرگانی تهران اعلام کرد که از تصمیم بانک مرکزی می‌توان این برداشت را داشت که تلاش این نهاد کنترل نرخ ارز در بازار است.

او در این زمینه گفت: «پیگیری‌ها نشان می‌دهد که دغدغه‌ بانک مرکزی فعلاً فقط بحث کنترل نرخ ارز است. ظاهراً بانک مرکزی کنترل اسکناس را در این سال‌ها یاد گرفته و سعی می‌کند قیمت‌ها از یک حدی بالاتر نرود؛ اما چون روی تتر کنترل ندارد، یک تا دو هزار تومان از افزایش قیمت ارز را ناشی از مبادلات تتر می‌دانند.»

او هم یکی از اشکالات اساسی بانک مرکزی را تعامل نکردن با کسب‌وکارهای بخش خصوصی عنوان کرد و ادامه داد:‌ «مسئولان بانک مرکزی‌ به گفت‌وگو نمی‌نشینند. اگر گفت‌وگو کنیم، فعالان حوزه هم می‌توانند برای نگرانی‌های آن‌ها راه‌حل ارائه و دغدغه‌ها را حل کنند.»

ثابت شدن نرخ تتر روی بازار ارز تاثیر ندارد

در این نشست امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس هم اعلام کرد که هدف بانک مرکزی از این محدودیت جدید مقابله با افزایش نرخ ارز است. او تاکید کرد که این تصمیم کمکی به بانک مرکزی نمی‌کند چون آنها بارها اعلام کرده‌اند که نرخ تتر روی بازار ارز تاثیرگذار نیست.

او در این مورد گفت:‌«این اکوسیستم تقابلی با بانک مرکزی ندارد و اگر مسئله‌ای است ما از تعامل شفاف با بانک مرکزی استقبال می‌کنیم. مهم‌ترین وظیفه بانک مرکزی حفظ ارزش پول ملی است. هیچ کسب‌وکاری قصد ندارد در نقش‌آفرینی بانک مرکزی خللی وارد کند. رسیدن به این هدف می‌توانست بسیار بهتر اتفاق بیفتد.»

او ادامه داد: «نقد ما این است که اگر مشکل با ما مطرح می‌شد می‌توانستیم در مدیریت مشکل کمک کنیم. این تصمیم باعث آسیب به کسب‌وکار شده اما یک بار برای همیشه به دوستان ثابت شد نرخ تتر روی بازار ارز تاثیرگذار نیست. شما نمی‌توانید بک بازار کوچک را مسئول نرخ ارز کشور بدانید. امیدواریم نتیجه و‌ مسئولیت این تصمیم پذیرفته شود.»

به باور او این تصمیم بانک مرکزی شاید از نظر این نهاد در کوتاه‌ مدت به کنترل موضوعات کمک کرده باشد، اما در بلند مدت آسیب‌های جدی وارد می‌کند. او تاکید کرد که آسیب به این بخش خصوصی فقط آسیب به کسب‌وکار نیست و برای دولت هم آسیب‌زا خواهد بود. او در نهایت ابراز امیدواری کرد که بتوان اعتماد از دست رفته کاربران را با این تصمیمات عجولان بازگرداند.

امیرحسین مردانی، مدیرعامل بیت‌پین، نیز با اعلام اینکه  این تصمیم یک صنعت با بیش از ۳۰۰ کسب‌وکار را تحت‌تاثیر قرار داده، گفت:‌ «حکمرانی درست این است که با این کسب‌وکارها تعامل رسمی صورت بگیرد و وقتی می‌خواهند تصمیمی بگیرند، مشورت کنند و بخواهند که صنعت هم اگر راهکاری دارد، ارائه کند. با تعامل‌کردن کسب‌وکارها هم در تصمیم‌هایی که حاکمیت می‌گیرد، همراه شده و این تصمیمات اثربخش‌تر می‌شود.»

او ادامه داد: «چهار روز است یک صنعت تعطیل شده و حداقل انتظار ما این است که این اتفاق و تبعاتش را به رسمیت بشناسند و متوجه این باشند که چنین اقداماتی باعث ناامیدی می‌شود. اولین نکته‌ای که به‌دنبال آن می‌آید، فکر‌کردن نیروی انسانی و کسب‌وکارها به مهاجرت است. مطالبه ما این است که شریان اصلی کسب‌وکارها مجدد وصل شود.»

مخدودش شدن اعتماد کاربر

عباس آشتیانی به عنوان نماینده سازمان نظام صنفی رایانه‌ای حاضر در این جلسه تاکید کرد که چنین تصمیماتی علاوه بر ضرر به کسب‌وکار به اعتماد کاربران آن پلتفرم هم لطمه‌های جبران‌ناپذیری می‌زند.

او توضیح داد: «تاکنون هیچکدام از تنظیم‌گران بخشی گزارشی در مورد نقاط ضعف یا قدرت رمزارزها ارائه نکرده‌اند. اگر گزارشی از سوی نهادهای تنظیم گری ارائه شده بود، می‌شد آسیب یا نفعی که در این دوره زده‌اند را محاسبه گرد.»

 او ادامه داد:‌«متاسفانه این تصمیم‌ها به اعتماد صدمه می‌زند و آن را مخدوش می‌کند. اگر اعتماد کاربر به پلتفرم داخلی خدشه دار شود بازگشت آن اعتماد سخت است و بازار دست بخش‌های غیر شفاف قرار می‌گیرد. از نظر ما باید هر چه سریعتر امکان گفت‌وگو فراهم شود و تعامل میان بخش‌های مختلف فراهم شود.»

امین کلاهدوزان، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیکی از دیگر حاضران در این نشست با اعلام اینکه  بانک مرکزی تنظیم‌گر بخشی است خواستار مطالبه‌گری در این حوزه شد تا در نهایت فعالیت کسب‌وکارها تعیین تکلیف شود. او در این مورد گفت:‌«حتی اگر کاری قرار است ممنوع باشد باید اعلام شود و برای آن دلیل بیاورند. بلاتکلیفی آسیب‌زا است و این موضوع ادامه دارد.  امیدواریم این تعیین تکلیف زودتر اتفاق بیفتد. من به فعالیت‌های مرکز ملی فضای مجازی امیدوارم. بانک مرکزی باید یک موضع‌گیری رسمی داشته باشد و علت خود را بیان کند.» او تاکید کرد که  شاید مشکل قابل حل باشد، اما اکنون این مسدودسازی توجیهی ندارد. او اعلام کرد که آنها هم در  مرکز توسعه تجارت پیگیر این اتفاق هستند و تلاش می‌کنند که در این زمینه شفاف‌سازی انجام شود.