بورس آماده پرش یا نوسان؟
مریم محبی، کارشناس ارشد بازار سرمایه، اظهار کرد: «در بحث پیشبینیهای اقتصادی، معمولا مبنا بر این است که روندهای گذشته بررسی شود و اثر اتفاقات مشابه مطالعه شود. در نهایت نیز با درنظرگرفتن شرایط فعلی، شبیهسازی صورت میگیرد و سناریوهایی که ممکن است در آینده رخ دهد، پیشبینی میشوند.»

به گزارش گروه رسانهای شرق ؛ بازار سرمایه در هفتهای که گذشت، ترکیبی از هیجان، امید و احتیاط را تجربه کرد. ازسرگیری مذاکرات ایران و آمریکا، در کنار رشد ارزش معاملات و تشکیل صفهای خرید در نمادهای تحریمی، تصویری از بازاری ترسیم کرد که همچنان چشمانتظار نتایج دیپلماتیک است. در همین حال، تحولات بازارهای جهانی، نرخ ارز و انتشار گزارشهای ۱۲ماهه شرکتها، هرکدام نقش جداگانهای در تصمیمسازی معاملهگران ایفا کردند، اما برای عبور شاخص از مرز روانی سهمیلیون واحد، این سوال همچنان پابرجاست: آیا رشد اخیر بازار پایدار خواهد بود یا در نبود سیگنالهای قطعی، بازار دوباره به نوسانات مقطعی بازمیگردد؟
برای بررسی دقیقتر این موضوع، نظرات دو کارشناس ارشد بازار سرمایه را جویا شدیم؛ هرکدام با تمرکز بر عوامل کلان، از زاویهای متفاوت، مسیر احتمالی پیشروی بازار را ترسیم کردند.
کامل ابراهیمیان، کارشناس ارشد بازار سرمایه، در تحلیل وضعیت این روزهای بورس گفت: «در چند حوزه میتوان وضعیت فعلی بازار سرمایه را تحلیل کرد. نخست، بررسی وضعیت کلی بازار از ابتدای سالاست. با توجه به سیگنال مثبتی که از مذاکرات بین ایران و آمریکا دریافت شد و شروع آن از دو هفته گذشته – بهویژه دیداری که شنبه گذشته انجام شد – این گفتوگوها نقش تعیینکنندهای در روند بازار ایفا کردند. قرار است این هفته نیز مذاکرات ادامه یابد.» او ادامهداد: «اظهارات مثبت از سوی هر دو طرف ایرانی و آمریکایی باعث شد شاهد رشد تقاضا و تشکیل صف خرید در تعدادی از نمادهای مرتبط با رفع تحریمها باشیم؛ بهویژه در صنایع خودرو و بانک. البته فضای نااطمینانی همچنان وجود دارد، چراکه یکی از چالشها، پیشبینیناپذیری طرف مقابل است.»
ابراهیمیان با اشاره به وضعیت معاملات اخیر اظهار کرد: « شاهد افزایش ارزش معاملات تا حدود ۱۴هزار میلیاردتومان در روزهای اخیر بودهایم. در این میان، بانکیها، صندوقهای اهرمی و برخی از شرکتهای بزرگ، لیدرهای این ارزش معاملات بودند. بهنظر میرسد در صورت ادامه اخبار مثبت، این روند ادامهدار باشد.» او درباره تحولات ارزی و سیاستهای بانکمرکزی نیز گفت: «در حوزه سیاستهای ارزی، شاهد افزایش ملایم نرخ ارز توافقی هستیم. اگر این نرخ متناسب با بهره در اقتصاد رشد کند، میتواند به بهبود وضعیت سودآوری شرکتها کمک کند.»
ابراهیمیان به شرایط بازارهای جهانی نیز پرداخت و بیان کرد: «در بازارهای جهانی، شاهد تلاطمهای شدیدی هستیم. جنگ تعرفهای که دولت ترامپ آغاز کرده، منجر به کاهش ارزش بازار سهام در اکثر بورسهای جهان شدهاست. از طرف دیگر، کامودیتیها نیز متاثر از همین تحولات، کاهش نسبی را تجربه کردهاند.» او توضیح داد: «البته با سیاستهایی که دولت ترامپ درپیش گرفته – از جمله معافیت اکثر کشورها بهجز چین از تعرفهها – شاهد نوعی ثبات نسبی در بازارهای جهانی هستیم، اما چشمانداز کلی بازار جهانی به سمت کاهش نرخ بهره توسط فدرالرزرو است. البته این احتمال به وضعیت آماری اقتصاد آمریکا بستگی دارد، مثلا گزارشهایی که از بازار کار منتشر میشود. اگر روند بهبود در اشتغال ادامه داشتهباشد، احتمالا کاهش نرخ بهره به تعویق خواهد افتاد.» ابراهیمیان درباره طلا نیز اظهار کرد: «نرخ طلای جهانی در هفته گذشته سقف ۳۳۳۰دلار برای هر اونس را لمس کرد. بسیاری از بانکهای جهانی همچنان روند صعودی برای اونس پیشبینی میکنند که با توجه به ریسکهایی که از جنگ تعرفهای ناشی میشود و نیز افزایش خرید طلا توسط بانکهای مرکزی. البته پیشبینی تکنیکال نشان میدهد؛ در شرایط فعلی، شاهد آرامشدن قیمت طلا خواهیم بود.»
او درباره عملکرد شرکتها نیز گفت: «در حالحاضر، شاهد انتشار گزارشهای ۱۲ماهه شرکتها هستیم. برخی شرکتهای سیمانی گزارشهای خوبی ارائه دادهاند و انتظار میرود در سایر گروهها نیز گزارشهای مطلوبی منتشر شود. بهتدریج وارد فصل مجامع میشویم؛ فصلی که معمولا بازار بهصورت تاریخی روند بهتری را طی میکند.» ابراهیمیان در جمعبندی خود تاکید کرد: «بهطور کلی، بازار سرمایه در آستانه یک تصمیم مهم قرار دارد. اگر سیگنالهای مثبت سیاسی به توافقی پایدار منجر شود، شاهد موج جدیدی از ورود سرمایه به بورس خواهیم بود، در غیراینصورت احتمال بازگشت بازار به روند نوسانی دور از انتظار نیست. گزارشهای مثبت شرکتها در کنار ثبات نرخ بهره و ارز، فعلا بهعنوان یک وزنه مثبت در کفه ترازو قرار دارند.»
نقش پررنگ بازارساز در عبور از سقف روانی
مریم محبی، کارشناس ارشد بازار سرمایه، اظهار کرد: «در بحث پیشبینیهای اقتصادی، معمولا مبنا بر این است که روندهای گذشته بررسی شود و اثر اتفاقات مشابه مطالعه شود. در نهایت نیز با درنظرگرفتن شرایط فعلی، شبیهسازی صورت میگیرد و سناریوهایی که ممکن است در آینده رخ دهد، پیشبینی میشوند.» او ادامهداد: «اگر بخواهیم به نزدیکترین اتفاق گذشته رجوع کنیم، بحث شروع مذاکرات را داریم. هفته گذشته، بعد از اینکه اولین دور مذاکرات پس از برجام به پایان رسید، بازار واکنش بسیار مثبتی از خود نشانداد. ما مشاهده کردیم که در دو روز متوالی و بدون اینکه هیچ اتفاق اقتصادی خاصی رخداده باشد، بازار حدود ۶۲هزار واحد مثبت شد. این در شرایطی بود که اوضاع آنچنان هم مثبت نبود.»
محبی تاکید کرد: «این نشان میدهد؛ بازار سرمایه ما، مانند سایر بازارهای مالی، کاملا در انتظار نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا است. این موضوع میتواند نشانهای از شرایط احتمالی آینده و گسترش روابط تجاری ایران با سایر نقاط جهان باشد.» وی افزود: «شاخص در جای بسیار حساسی قرارگرفته و تقریبا در محدوده نزدیک به سهمیلیون واحد نوسان میکند. البته در انتهای هفته گذشته، مشاهده کردیم که از حجم خوشبینیها و انتظارات مثبت سهامداران کاسته شد، تا جاییکه در روزهای سهشنبه و چهارشنبه، بهوضوح شاخصسازی و تمرکز بازار بر چند سهم بزرگ دیدهشد.» او درباره نقش بازارساز توضیح داد: «همزمان با این انتظارات خوشبینانه، بازارساز نیز وارد عمل شد و با مثبتکردن نمادهایی که اثر بسیار بالایی بر شاخص دارند، توانست شاخص را به محدوده سهمیلیون واحد نزدیک کند.»
محبی با طرح یک نکته تحلیلی گفت: «اینها چه درسی به ما میدهند؟ بهنظر میرسد با توجه به اینکه هر دو طرف مذاکره تمایل به ادامه روند گفتوگوها و حتی دستیابی به نتایج هرچند کماهمیت دارند، در هفته پیشرو از شدت خوشبینیها کاسته شود، اما بازار به سمت منفیهای شدید حرکت نکند. به این معنا که از شدت مثبتبودن بازار کم شود ولی روند کلی مثبت حفظ شود، تا وضعیت هیجانی هفته گذشته به تعادل برسد.» او در ادامه تاکید کرد: «در حالحاضر، بازار ما نیازمند تعادل است، نه حجمهای سنگین و زودگذر. بهنظر میرسد بازار در یکی دو هفته آینده متعادل شود، از حجم هیجانهای خوشبینانه کاسته شود و بازار با امید بیشتر به سمت مثبت حرکت کند. به شخصه انتظار دارم سال۱۴۰۴ بازدهی مطلوبی را از بازار سرمایه شاهد باشیم.»
او در پایان اضافه کرد: «این بازدهی میتواند روی نمادهای سرمایهگذاری، بانکیها، کامودیتیها، گروه فلزات، حملونقل و دارویی متمرکز شود. سهامداران در انتخاب سهم باید به نقدشوندگی آن دقت کنند؛ یعنی سهم در بازار پایه نباشد، سهم کوچک نباشد و بهراحتی دستخوش تغییرات هدفمند نشود.»