یک کارشناس بازار ارز در گفتگو با شرق توضیح میدهد:
سه سناریوی قیمت دلار با شروع دوره دوم مذاکره ایران و امریکا
هفته گذشته قیمت دلار تا ۱۵ درصد کاهش یافت. آغاز معاملات این هفته اما همزمان شد با آغاز دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا و این همزمانی اکنون بازار را در حالت اغما و انتظار برده است. کارشناسان بازار ارز سه سناریو خوشبینانه، بدبینانه و سناریوی حالت انتظار را برای قیمت ارز در نظر میگیرند.

به گزارش گروه رسانهای شرق، در هفتهای که گذشت، در پی اولین مذاکره غیرمستقیم ایران و آمریکا، قیمت دلار ۱۵ درصد، طلا ۱۲ درصد و سکه ۱۳ درصد کاهش قیمت را تجربه کرد.
این افت قیمت بهویژه زمانی اوج گرفت که خبر رسید قرار است از روز شنبه دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم -پایتخت ایتالیا- آغاز شود.
حالا هم به عقیده معاملهگران و تحلیلگران بازار ارز، این مذاکرات میتواند نقش اساسی در تغییر مسیر بازار ایفا کند و در صورتی که نتایج این مذاکرات بهویژه در روز شنبه به بازارهای مالی سیگنالهای مثبت ارسال کند، احتمال دارد شاهد کاهش بیشتر قیمت دلار و سقوط به سطوح پایینتر باشیم.
*بازار ارز در انتظار یک سیگنال
دلار تهران روز پنجشنبه معاملات را در پله نهم از کانال ششم کریدور هشتم آغاز کرد، اما به سرعت وارد مسیر نزولی شد و به پله هشتم کانال ششم عقبنشینی کرد. در نیمه دوم معاملات، دلار این کانال را از دست داد و در نهایت در پله پنجم از کانال پنجم کریدور هشتم به کار خود پایان داد.
در نیمه روز شنبه سی فروردین ماه نیز تا نیمه روز، قیمت دلار تغییر قابل توجهی نداشته است وگویی بازار در حالا کما و انتظار به سر میبرد.
کامبیز افسری، کارشناس و فعال بازار ارز به شرق توضیح می دهد که امروز شنبه بازار در وضعیت بلاتکلیفی به سر میبرد. اغلب خریداران و فروشندگان در حال حاضر صبر و انتظار را در پیش گرفتهاند تا ببینند چه اتفاقی رخ خواهد داد.
او تاکید میکند:«با این حال، در حال حاضر تعداد فروشندگان در بازار بسیار کمتر از خریداران است.
به عبارتی، کسانی که ارز یا دلار در اختیار دارند، ترجیح میدهند دارایی ارزی خود را فعلاً حفظ کنند. از سوی دیگر، افرادی که پیشتر در قیمتهای بالاتر امکان ورود به بازار را نداشتهاند، اکنون در این سطوح قیمتی تمایل به خرید دارند. بنابراین، در این ساعات از روز، شاهد آن هستیم که تعداد خریداران در بازار بیشتر از فروشندگان است»
*سه سناریوی احتمالی برای دلار
به گفته او اکنون چند سناریوی معتبر در این خصوص وجود دارد. یکی از محتملترین سناریوها این است که مذاکرات چند روزی به طول انجامد. چرا که بعید است روابط پیچیدهای که طی سالهای گذشته بین ایران و آمریکا به وجود آمده، بهخصوص بعد از خروج از برجام، تنها در چند ساعت مذاکره حلوفصل شود. به همین دلیل، به نظر میرسد این مذاکرات برای چند روز ادامه یابد.
در این وضعیت، میتوان انتظار داشت که بلاتکلیفی بازار نیز برای چند روز ادامه داشته باشد. با این حال، صرف دریافت خبری مبنی بر ادامه مذاکرات میتواند موجب خوشبینی در بازار شود و در نتیجه، ممکن است برخی خریداران نیز از خرید خودداری کنند. چرا که ادامه مذاکرات به نوعی نشاندهنده امید به دستیابی به توافق است.
این کارشناس ادامه می دهد:« از سوی دیگر، یک نگاه بدبینانه نیز وجود دارد؛ اینکه مذاکرات امروز به نتیجه نرسد و قطع شود. چنین اتفاقی میتواند شوک به بازار ارز وارد کند و احتمالاً فردای آن روز با افزایش تقاضا برای خرید ارز مواجه شویم که منجر به افزایش قیمتها خواهد شد»
به باور افسری در مجموع، به نظر میرسد محتملترین حالت در شرایط فعلی، ادامه مذاکرات برای چند روز آتی است.
با این حال از یک سناریوی بسیار خوشبینانه نیز سخن می گوید؛ اینکه طی روزهای آینده اخبار مثبتی از روند مذاکرات منتشر شود و چهارچوب مشخص و مثبتی برای رسیدن به نتیجه مطلوب تعریف شود. به باور او در این صورت، احتمال دارد مذاکرات به نتیجه برسد و حتی تفاهمنامهای نیز امضا شود. این سناریو به شدت مثبت است و در چنین حالتی بازار ارز به شدت نزولی خواهد شد.
*تاثیر مذاکرات بر بازار موقت است
افسری البته خاطر نشان می کند که باید توجه کرد که تمامی این اتفاقات در کوتاهمدت تأثیرگذار هستند. یعنی تأثیرات این رویدادها در بازهای حدود یک هفته تا ده یا بیست روز بر قیمتها نمایان میشود. اما پس از آن، بازار مجدداً به واقعیتهای اقتصادی بازمیگردد.
او می گوید:«همانطور که در هر شوکی ابتدا یک تأثیر ناگهانی ایجاد میشود، اما پس از مدت کوتاهی – مثلاً یک ساعت، دو ساعت، یا چند روز – بازار از آن شوک خارج میشود و به روند طبیعی خود بازمیگردد.
در نهایت باید بپذیریم که اقتصاد ما با مشکلات ساختاری عمیقی مواجه است. حتی سخنگوی دولت نیز به این موضوع اشاره کرده است که فرض کنیم مذاکرات هم به نتیجه برسد، نباید انتظار داشته باشیم که پول نفت فوراً وارد سفره مردم شود و همه چیز به سرعت تغییر کند»
از نگاه این کارشناس واقعیت این است که ما با یک اقتصاد بیمار مواجه هستیم که حتی در بهترین حالت نیز برای رسیدن به بهبودی نیازمند دوره درمان طولانیمدت است. پس حتی اگر بازگشت پول نفت و گشایشهای اقتصادی صورت گیرد، انجام اصلاحات اقتصادی زمانبر خواهد بود. تازه این در حالتی است که فرض کنیم اصلاحات انجامشده، اصلاحاتی صحیح و مؤثر باشند؛ که البته در این مورد هم تردیدهای جدی وجود دارد.
این یعنی در بلندمدت، حتی در خوشبینانهترین سناریوها، دستیابی به یک گشایش اقتصادی قابلتوجه بعید به نظر میرسد.
*نوسان ۱۰ تا ۲۰ هزار تومانی ارز با هر خبر
افسری در پاسخ به این سوال که منظور از نوسان و ریزش در حال حاضر چه میزان و مبالغی است؟ نیز عنوان می کند:«در گذشته، نوسانات بازار ارز در حدود صد تومان، دویست تومان، هزار تومان یا در نهایت دو هزار تومان بود. اما شرایط امروز کاملاً متفاوت شده است. اکنون نوسانات بازار ارز میتواند به ۱۰ هزار تومان یا حتی ۲۰ هزار تومان هم برسد»
به گفته او باید به این نکته توجه داشته باشیم که در گذشته، زمانی که قیمت دلار حدود سه هزار و ۸۰۰ تا چهار هزار تومان بود
نوسانات بازار نهایتاً به ۶۰۰ تومان میرسید. بعدها، زمانی که نرخ دلار به حدود ۲۵ یا ۲۶ هزار تومان رسید، نوسانات روزانه در محدوده دو تا سه هزار تومان قرار گرفت. حتی در برخی مواقع، نوسانات تند بازار به سه یا چهار هزار تومان در روز هم میرسید، که این امر بستگی مستقیمی به اخبار منتشرشده داشت.
حال با در نظر گرفتن اینکه نرخ دلار در حال حاضر به حدود ۱۰۰ هزار تومان رسیده است، بهطور طبیعی باید انتظار داشت که نوسانات نیز به همان نسبت افزایش یابد. در این سطح قیمتی، تغییرات هزار یا دو هزار تومانی دیگر نوسان قابل توجهی محسوب نمیشود.
بنابراین شوکهایی از جنس اخبار مثبت یا منفی میتوانند تأثیرات بسیار بزرگتری بر بازار بگذارند. بهعنوان مثال، یک خبر مثبت ممکن است باعث کاهش ناگهانی ۱۰ هزار تومانی نرخ دلار در عرض چند ساعت شود. برعکس، یک خبر منفی، مانند شکست مذاکرات، میتواند نرخ دلار را ظرف مدت چند ساعت به اندازه ۱۰ هزار تومان یا حتی بیشتر افزایش دهد.