|

نشانه های بحران دیپلماتیک میان بغداد وبیروت

رئیس‌ جمهور لبنان در تماسی تلفنی با نخست ‌وزیر عراق، درباره سخنان جنجالی‌ اخیر خود پیرامون «الحشد الشعبی» توضیحاتی ارائه داد.

نشانه های بحران دیپلماتیک میان بغداد وبیروت
ذلفا معیل روزنامه‌نگار

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ در هفته ای که گذشت اظهارات جوزف عون رئیس جمهور لبنان در مصاحبه با العربی الجدید موجب این شد که وزارت امور خارجه عراق روز چهارشنبه علی الحبحاب سفیر لبنان در بغداد را در اعتراض به اظهارات جوزف عون رئیس جمهور لبنان در مورد نیروهای حشد الشعبی احضار کند. لازم به ذکر است که دولت عراق در جولای 2016 تصمیمی مبنی بر الحاق نیروهای حشد الشعبی به ارتش صادر کرد.در این قطعنامه آمده بود که نیروهای حشد الشعبی «یک تشکیلات نظامی مستقل، بخشی از نیروهای مسلح عراق و مرتبط با فرماندهی کل نیروهای مسلح» باشند.

 

رئیس جمهور لبنان چه گفت؟

رئیس جمهور لبنان در گفت‌وگو با العربی الجدید در توضیح تصور خود درباره نحوه ادغام نیروهای حزب‌الله در ارتش لبنان در آینده گفت: با قاطعیت می‌گویم که تجربه الحشدالشعبی عراق در لبنان تکرار نخواهد شد و همچنین یک یگان مستقل در ارتش که متشکل از نیروهای حزب‌الله باشد درکار نخواهد بود بلکه نیروهایی که شایستگی‌های لازم را داشته و گواهی‌های مربوطه را کسب کرده باشند و آزمون‌های لازم برای پیوستن به نیروهای مسلح لبنان را پشت سر گذارند، به ارتش لبنان خواهند پیوست، «دقیقا همان ترتیبی که درباره نیروهای مسلح مشارکت‌کننده در جنگ داخلی لبنان در دهه 1990 اتخاذ شد».

خلع سلاح حزب‌الله

جوزف عون درباره تعجیل امریکا برای خلع سلاح حزب‌الله گفت که به مورگان اورتاگوس معاون فرستاده ویژه رئیس جمهور امریکا به خاورمیانه اطلاع داده است که نمی‌خواهد صلح داخلی لبنان را به خطر بیندازد و جنگ داخلی در این کشور آغاز شود و بار دیگر از واشنگتن خواسته که اسرائیل را تحت فشار قرار دهد تا حملات به لبنان و اشغال خاک این کشور را متوقف کند و حل مسئله سلاح حزب الله را به دولت لبنان بسپارد.

جوزف عون خاطرنشان کرد، تصمیم نهایی برای انحصار سلاح در دست دولت لبنان گرفته شده است و آنچه باقی مانده، اجرای این تصمیم از طریق گفت‌وگو است.

وی افزود، تحولات در سوریه (سقوط نظام بشار اسد) و مواضع تهران در خصوص حوثی‌ها و الحشدالشعبی، به نتیجه بخش بودن تلاش‌ها برای حل مسئله سلاح حزب الله کمک می‌کند.

رئیس جمهور لبنان درباره روابطش با حزب الله نیز این روابط را خوب و مستقیم توصیف کرد که نتایج آن عملا دیده می‌شود.

جوزف عون خاطرنشان کرد، حزب الله با مسئولیت‌پذیری زیاد و بسیار آگاهانه رفتار می‌کند و به حملات اسرائیل پاسخ نمی‌دهد.

وی افزود که واردشدن به جنگ جدید برای حزب الله مطرح نیست. وی افزود که درباره همه مسائل به‌خصوص انحصار سلاح به دست دولت با نبیه بری، رئیس مجلس لبنان، اتفاق نظر کامل دارد.

ناراحتی مردم عراق از اظهارات عون

در واکنش به اظهارات عون، معاون روابط دوجانبه وزارت خارجه عراق، محمد بحر العلوم سفیر عراق، در بیانیه ای گفت: "نیروهای حشد شعبی بخش مهمی از سیستم امنیتی نظامی عراق هستند، آنها یک نهاد دولتی و قانونی و بخشی از نظام دولتی عراق هستند."

بحرالعلوم اظهارات عون را ناموفق توصیف کرد و آنها را محکوم کرد و گفت: «بهتر بود عراق را وارد بحران داخلی لبنان نکنیم یا از نهاد رسمی عراق به عنوان نمونه در این زمینه استفاده نکنیم».

وی افزود: «احساس ناراحتی در بین مردم عراق حاکم شده است، به ویژه اینکه عراق در شرایط مختلف از ایستادن در کنار لبنان دریغ نکرده است» و از رئیس جمهور لبنان خواست تا این اظهارات را اصلاح کند.

 

تماس عون با السودانی برای شفاف‌‌سازی

رئیس‌ جمهور لبنان در تماسی تلفنی با نخست ‌وزیر عراق، درباره سخنان جنجالی‌ اخیر خود پیرامون «الحشد الشعبی» توضیحاتی ارائه داد.

بر اساس بیانیه دفتر اطلاع رسانی نخست وزیری عراق، السودانی و عون در این مکالمه تلفنی درباره روابط دوجانبه میان دو کشور برادر و راه‌های تقویت آن در راستای منافع مشترک رایزنی کردند.

عون در این گفت‌وگوی تلفنی، توضیحاتی درباره ماهیت و محتوای اظهارات اخیر خود ارائه داد و اشاره کرد که سخنان وی درباره الحشد الشعبی که با واکنش وزارت خارجه عراق همراه شده، در چه موقعیتی مطرح شده بود.

وی در ادامه بر افتخار و قدردانی لبنان نسبت به جایگاه عراق، نهادهای نظامی این کشور، و مواضع اصولی دولت عراق در حمایت از ملت لبنان در برابر بحران‌ها و چالش‌های گوناگون تاکید کرد.