پاپ به روایت پرده نقرهای
در سالهای اخیر، زندگی و شخصیت پاپ فرانسیس، رهبر کاریزماتیک کلیسای کاتولیک که بهتازگی در ۸۸سالگی درگذشت، الهامبخش فیلمسازان متعددی در سراسر جهان شده است.


در سالهای اخیر، زندگی و شخصیت پاپ فرانسیس، رهبر کاریزماتیک کلیسای کاتولیک که بهتازگی در ۸۸سالگی درگذشت، الهامبخش فیلمسازان متعددی در سراسر جهان شده است. البته پیش از این هم دنیای بسته واتیکان مورد توجه بسیاری از فیلمسازها بود. سریالهایی همچون پاپ جوان جزء سریالهایی بود که به مسائل پشت پرده واتیکان و مشکلات بر سر راه تغییرات در آن اشاره داشت. ایسنا، برخی از این فیلمها را مرور کرده است. پاپ فرانسیس، اولین پاپ اهل آمریکای لاتین به دلیل رویکردهای مردمی، حمایت از اقشار آسیبپذیر و موضعگیریهای جسورانهاش در مسائل اجتماعی و زیستمحیطی، در سالهای اخیر توجه رسانهها و سینماگران را بهشدت جلب کرده است. این توجه منجر به تولید مجموعهای از آثار سینمایی و مستند شده که هریک بخشی از شخصیت و عملکرد او را بازتاب میدهند. در زیر مروری بر برخی از این آثار خواهیم داشت.
فرانسیس: برایم دعا کن: این فیلم آرژانتینی-اسپانیایی، زندگی خورخه ماریو برگولیو (پاپ فرانسیس) را از دوران جوانی تا زمان انتخابشدنش به عنوان پاپ، با تمرکز بر فعالیتهای مذهبی و اجتماعیاش در بوئنوسآیرس روایت میکند. در این فیلم، داریو گراندینتی در نقش پاپ فرانسیس بازی میکند. این فیلم براساس کتاب سال ۲۰۱۳ با عنوان «پاپ فرانسیس: زندگی و انقلاب» نوشتهشده توسط دوست صمیمی فرانسیس، الیزابت پیکه، که همچنین خبرنگار روزنامه آرژانتینی در ایتالیا و واتیکان از سال ۱۹۹۹ بود، ساخته شده است.
پاپ فرانسیس: مردی که به حرفش عمل میکند: این مستند ساخته ویم وندرس، کارگردان نامدار آلمانی، شاید صمیمیترین تصویر از پاپ فرانسیس را ارائه میدهد؛ جایی که او مستقیم رو به دوربین صحبت میکند و درباره دغدغههایش از جمله فقر، محیط زیست، صلح، عدالت و مهاجرت سخن میگوید. این فیلم، روایتی تأملبرانگیز از باورها و ارزشهای رهبر کاتولیکهاست. این مستند محصول مشترک سوئیس، ایتالیا، فرانسه و آلمان است و نخستین بار در جشنواره فیلم کن ۲۰۱۸ به نمایش درآمد و در ۱۸ مِی ۲۰۱۸ در آمریکا اکران شد.
من را فرانسیسکو صدا کن
«من را فرانسیسکو صدا کن» فیلمی ایتالیایی به کارگردانی دانیله لوچهتی است که در دو بازه زمانی مختلف ساخته شده و سیر تحول شخصیتی خورخه ماریو برگولیو (پاپ فرانسیس) را از کشیش جوان تا رسیدن به واتیکان به تصویر میکشد. در کنار داستان فردی، فیلم به موضوعاتی مانند فقر، دیکتاتوری نظامی در آرژانتین و مبارزه کلیسا با آن نیز میپردازد. در این فیلم رودریگو د لا سرنا، بازیگر آرژانتینی در نقش رهبر کلیسای کاتولیک بازی کرده است.
دو پاپ (۲۰۱۹): فیلم «دو پاپ» محصول نتفلیکس و اثری تحسینشده از فرناندو میرلس است که رابطه میان پاپ بندیکت شانزدهم و پاپ آینده (پاپ فرانسیس) را روایت میکند. اگرچه داستان با تخیل همراه است، اما گفتوگوهای فلسفی و انسانی بین این دو چهره مذهبی، مخاطب را به تأمل درباره معنای ایمان، رهبری و تحول دعوت میکند. این فیلم به نویسندگی آنتونی مککارتن است که از نمایشنامه نوشته خودش با نام «پاپ» اقتباس شده است که در تئاتر رویال و درنگیت در سال ۲۰۱۹ نمایش داده شد. این فیلم که ماجراهای آن عمدتا در شهر واتیکان و پس از رسوایی افشای اطلاعات واتیکان اتفاق میافتد، داستان پاپ بندیکت شانزدهم با بازی آنتونی هاپکینز است که تلاش میکند کاردینال خورخه ماریو برگولیو با بازی جاناتان پرایس را متقاعد کند تا در تصمیم خود برای استعفا به عنوان اسقف اعظم تجدیدنظر کند. این فیلم برای اولین بار در جشنواره فیلم تلوراید نمایش داده شد و پرایس و هاپکینز و همچنین فیلمنامه مک کارتن مورد تحسین منتقدان قرار گرفت. هر سه برای کارهایشان در جوایز اسکار، گلدنگلوب و جوایز فیلم آکادمی بریتانیا نامزد دریافت جایزه شدند.
مجمع کاردینالها: فیلم جدید «مجمع کاردینالها» به کارگردانی ادوارد برگر (کارگردان برنده اسکار فیلم در جبهه غرب خبری نیست)، داستانی مهیج درباره جلسه انتخاب پاپ را به تصویر میکشد. این فیلم اقتباسی است از رمان رابرت هریس و به نوعی فضای پس از استعفای پاپ بندیکت و روند انتخاب پاپ فرانسیس را به شکلی دراماتیک روایت میکند. این فیلم در نهایت برنده اسکار بهترین فیلمنامه اقتباسی شد.