|

سفر پزشکیان به باکو

چشم‌انداز تقویت روابط تهران-باکو در سایه همسایگی و پیوندهای تاریخی

با سفر رسمی مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، به باکو، مواضع مقامات ایرانی و آذربایجانی نشان‌دهنده عزم جدی دو کشور برای تقویت روابط دوجانبه و توسعه همکاری‌های منطقه‌ای است. این سفر، که به دعوت الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، انجام شد، در شرایطی صورت گرفته که روابط تهران و باکو پس از فرازونشیب‌هایی در سال‌های اخیر، اکنون در مسیر احیا و گسترش قرار دارد.

چشم‌انداز تقویت روابط تهران-باکو در سایه همسایگی و پیوندهای تاریخی

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، با سفر رسمی امروز دو شنبه (هشتم اردیبهشت ۱۴۰۴) مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، به باکو، مواضع مقامات ایرانی و آذربایجانی نشان‌دهنده عزم جدی دو کشور برای تقویت روابط دوجانبه و توسعه همکاری‌های منطقه‌ای است. این سفر، که به دعوت الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، انجام می‌شود، در شرایطی صورت می‌گیرد که روابط تهران و باکو پس از فرازونشیب‌هایی در سال‌های اخیر، اکنون در مسیر احیا و گسترش قرار گرفته است. اظهارات مقامات ایرانی و آذربایجانی، از مجلس و دولت، بر اهمیت پیوندهای تاریخی، فرهنگی و اقتصادی میان دو همسایه تأکید دارد و چشم‌اندازی امیدوارکننده برای تعمیق مناسبات ترسیم می‌کند.

با سفر رسمی مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، به باکو، مواضع مقامات ایرانی و آذربایجانی نشان‌دهنده عزم جدی دو کشور برای تقویت روابط دوجانبه و توسعه همکاری‌های منطقه‌ای است. این سفر، که به دعوت الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان، انجام شد، در شرایطی صورت گرفته که روابط تهران و باکو پس از فرازونشیب‌هایی در سال‌های اخیر، اکنون در مسیر احیا و گسترش قرار دارد. اظهارات مقامات ایرانی و آذربایجانی، از مجلس و دولت، بر اهمیت پیوندهای تاریخی، فرهنگی و اقتصادی میان دو همسایه تأکید دارد و چشم‌اندازی امیدوارکننده برای تعمیق مناسبات ترسیم می‌کند.

 

تأکید بر تقویت روابط دوجانبه و اقتصادی

پیرو این نکته، ابوالفضل ظهره‌وند، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران به ایرنا گفته بود که این سفر گامی مهم در تحکیم روابط دو کشور خواهد بود و اظهار داشت که تقویت روابط تهران-باکو می‌تواند دستاوردهای اقتصادی قابل‌توجهی برای هر دو طرف به همراه داشته باشد. او با اشاره به موقعیت حساس منطقه و ظرفیت‌های همکاری بلندمدت میان همسایگان، بر ضرورت رفع موانع توسعه روابط تأکید کرد. ظهره‌وند نقش کریدور شمال-جنوب و سازمان‌هایی چون شانگهای و بریکس را در توسعه اقتصادی دوجانبه برجسته دانست و ایران را پلی ارتباطی میان آسیای میانه و خلیج فارس معرفی کرد که می‌تواند صادرات منطقه‌ای را تقویت کند. وی همچنین با اشاره به مسائل زیست‌محیطی دریای خزر، بر لزوم حفظ حیات این دریا تأکید کرد و پیشنهاد داد که همکاری‌های چندجانبه با کشورهایی چون روسیه در حوزه انرژی و فرآوری غلات می‌تواند به رونق اقتصادی منطقه منجر شود.

علاءالدین بروجردی دیگر نماینده مجلس نیز با تأکید بر اولویت سیاست خارجی دولت چهاردهم در تقویت روابط با همسایگان، سفر پزشکیان به باکو را در راستای ایجاد امنیت پایدار و توسعه روابط همه‌جانبه ارزیابی کرد. او این سفر را ادامه مسیر احیای روابط در سال‌های اخیر توصیف نمود و ابراز امیدواری کرد که همکاری‌های جدید و گسترده‌ای میان دو کشور شکل گیرد. مهدی سنایی، معاون سیاسی دفتر رئیس‌جمهور، در شبکه ایکس اعلام کرد که این سفر می‌تواند فصل جدیدی در گسترش همکاری‌ها در حوزه‌های بازرگانی و مرزی رقم بزند. فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت هم روابط دو کشور را ریشه‌دارتر از چارچوب‌های رسمی دانست و این سفر را گامی حساب‌شده برای تثبیت ثبات منطقه‌ای و بهره‌برداری از ظرفیت‌های مشترک در راستای صلح و توسعه پایدار در قفقاز جنوبی ارزیابی کرد.

 

پیوندهای تاریخی و دغدغه‌های مشترک

ظهره‌وند با اشاره به قرابت‌های فرهنگی و مذهبی، آذربایجان را بخشی از جغرافیای ایرانشهری خواند و تأکید کرد که اشتراکات فرهنگی، هویتی و تاریخی، فرصتی برای تقویت روابط و ایجاد صلح و ثبات در منطقه است. مهاجرانی نیز به خاطرات تاریخی، آیین‌های مشترک و ارزش‌های دینی همسو اشاره کرد و این پیوندها را بستری برای تفاهم و هم‌افزایی دانست. از سوی دیگر، الهام علی‌اف هم در مجمع بین‌المللی دانشگاه ADA باکو، با تأکید بر تمایل کشورش به روابط خوب با ایران، این سفر را از منظر گسترش روابط دوجانبه و توسعه منطقه‌ای مهم دانست. او از پیام‌های مثبت تهران ابراز خرسندی کرد و به اهمیت همکاری در حوزه اقتصادی و حمل‌ونقل، به‌ویژه کریدور میانی، اشاره داشت. با این حال، علی‌اف به حمله سال ۱۴۰۱به سفارت آذربایجان در تهران اشاره کرد و خواستار اجرای وعده‌های ایران برای مجازات عاملان شد. گفتنی است که مقامات کشورمان، از جمله اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه، تأکید کرده‌اند که این حادثه با انگیزه شخصی بوده و فرد متهم به قصاص محکوم شده است.

باید این را  هم در نظر گرفت که روابط اقتصادی و حمل‌ونقلی دو کشور ایران و آذربایجان در مسیر پیشرفت قرار دارد. دیدار اخیر فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی ایران، با علی‌اف در باکو، با هدف تقویت همکاری در زمینه‌های ترانزیت و انرژی انجام شد.

ضمنا پزشکیان نیز در گفت‌وگوی تلفنی با علی‌اف، بر رایزنی‌های مؤثر برای توسعه روابط تأکید کرد، و رئیس جمهور اذربایجان از انتظار خود برای تقویت پیوندهای همسایگی سخن گفت. این سفر فرصتی برای تعمیق روابط و کاهش سوءتفاهم‌ها فراهم می‌آورد و می‌تواند ثبات و امنیت پایدار را در قفقاز جنوبی به ارمغان آورد.