|

دو فضانورد ناسا در راه بازگشت به زمین

دو فضانورد ناسا که بیش از ۹ ماه در فضا گرفتار شده بودند، روز سه‌شنبه ۱۸ مارس (۲۸ اسفند) سفر بازگشت خود به زمین را در یک کپسول اسپیس‌ایکس آغاز کردند.

دو فضانورد ناسا در راه بازگشت به زمین

 سونیتا ویلیامز و بری ویلمور صبح روز سه‌شنبه از ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) خارج شدند و انتظار می‌رود پس از سفری ۱۷ ساعته در سواحل فلوریدا به زمین بنشینند. استارلاینر بوئینگ، فضاپیمای اصلی بازگشت آن‌ها، برای سفر بازگشت ایمن تشخیص داده نشد و این موضوع باعث شد فضانوردان بسیار بیشتر از برنامه‌ریزی‌های اولیه در فضا بمانند.

الجزیره در گزارشی تمامی جزئیات درباره اقامت طولانی‌تر آنان و بازگشت به‌تأخیرافتاده‌شان را شرح داده است.

 

این دو فضانورد که در فضا گیر افتاده‌اند، چه کسانی هستند؟

دو فضانوردی که در ایستگاه فضایی بین‌المللی (ISS) گیر افتاده‌اند، سونیتا «سونی» ویلیامز ۵۹ ساله و بری «باج» ویلمور ۶۲ ساله هستند که هر دو از فضانوردان باتجربه و آموزش‌دیده ناسا می‌باشند.

ویلیامز، فرمانده فعلی ایستگاه فضایی بین‌المللی و افسر بازنشسته نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا، در سال ۱۹۹۸ به ناسا پیوست. او در طول دوران حرفه‌ای خود، ۳۲۲ روز را در فضا گذرانده و ۹ راهپیمایی فضایی انجام داده است. او پیش از این رکورد بیشترین تعداد راهپیمایی‌های فضایی توسط یک فضانورد زن را در اختیار داشت، تا اینکه در سال ۲۰۱۷ این عنوان به پگی ویتسون رسید که ۱۰ راهپیمایی فضایی انجام داد.

ویلمور اولین بار در سال ۲۰۰۹ با شاتل فضایی آتلانتیس به فضا سفر کرد. پیش از مأموریت استارلاینر بوئینگ، او ۱۷۸ روز را در فضا گذرانده بود. او در مأموریت‌های قبلی ایستگاه فضایی بین‌المللی به عنوان مهندس پرواز و فرمانده خدمت کرده و تحقیقاتی در مورد رشد گیاهان در فضا، اثرات ریزگرانش بر بدن انسان و تغییرات محیطی روی زمین انجام داده است.

در مأموریت بوئینگ، ویلمور به عنوان فرمانده و ویلیامز به عنوان خلبان خدمت کردند.

 

آن‌ها چه زمانی و چگونه به زمین بازمی‌گردند؟

فضاپیمای اسپیس‌اکس دراگن حامل ویل‌مور و ویلیامز ساعت ۱:۰۵ بامداد به وقت شرقی (۰۵:۰۵ به وقت گرینویچ) روز سه‌شنبه از ایستگاه فضایی بین‌المللی جدا شد. انتظار می‌رود این فضاپیما کمی قبل از ساعت ۶ بعدازظهر به وقت شرقی (۲۲:۰۰ به وقت گرینویچ) در اقیانوس اطلس فرود آید.

دوشنبه شب، فرآیند بازگشت ویلیامز و ویل‌مور آغاز شد. آماده‌سازی‌ها برای بسته شدن دریچه فضاپیما ساعت ۱۰:۴۵ شب به وقت شرقی (۰۲:۴۵ به وقت گرینویچ) شروع شد.

ناسا پخش زنده خروج و سفر بازگشت فضانوردان را انجام می‌دهد.

آن‌ها با کپسول اسپیس‌اکس دراگن که از سپتامبر ۲۰۲۴ در ایستگاه فضایی پهلو گرفته بود، بازمی‌گردند. این کپسول در ابتدا نیک هیگ، فضانورد ناسا، و الکساندر گوربانوف، فضانورد روسی، را به ایستگاه فضایی بین‌المللی آورده بود و دو صندلی خالی برای بازگشت ویل‌مور و ویلیامز باقی گذاشته بود.

این چهار نفر نمی‌توانستند با همان کپسول بازگردند تا زمانی که سرنشین دیگری متشکل از چهار فضانورد دیگر برای جایگزینی آن‌ها به ایستگاه فضایی برسند.

اکنون این اتفاق افتاده است. خدمه‌-۱۰ که روز یکشنبه ساعت ۱۲:۰۴ بامداد به وقت شرقی (۰۴:۰۴ به وقت گرینویچ) در ایستگاه فضایی بین‌المللی پهلو گرفت، شامل آن مک‌کلین و نیکول آیرز از ناسا، تاکویا اونیشی فضانورد ژاپنی و کیریل پسکوف فضانورد روسی است. آن‌ها روز جمعه از مرکز فضایی کندی در فلوریدای ایالات متحده آمریکا پرتاب شدند.

 

چرا آن‌ها گیر افتادند؟

ویلیامز و ویل‌مور به دلیل مشکلات فنی فضاپیمایی که قرار بود آن‌ها را به خانه بازگرداند، در فضا گیر افتادند.

آن‌ها به عنوان بخشی از اولین پرواز آزمایشی سرنشین‌دار بوئینگ، با استارلاینر CST-100 به ایستگاه فضایی بین‌المللی سفر کرده بودند. این مأموریت تحت برنامه خدمه تجاری ناسا با هدف توسعه فضاپیماهای خصوصی برای انتقال فضانوردان به ایستگاه فضایی و بازگرداندن آن‌ها انجام شد. ناسا اعلام کرده است که با برون‌سپاری مأموریت‌های مدار نزدیک زمین، قصد دارد بر اکتشافات فضای عمیق، از جمله مأموریت‌های آرتمیس به ماه و مأموریت‌های انسانی آینده به مریخ، تمرکز کند.

در طول پرواز ۲۵ ساعته به سمت ایستگاه فضایی بین‌المللی، استارلاینر با نشت هلیوم و خرابی یکی از پیشرانه‌هایی که به هدایت و کنترل ورود مجدد کمک می‌کند، مواجه شد. هنگامی که این فضاپیما در ۶ ژوئن به ایستگاه فضایی رسید، چهار پیشرانه دیگر از ۲۸ پیشرانه آن از کار افتادند و پهلوگیری به ایستگاه فضایی را به تأخیر انداختند.

اگرچه مهندسان چهار پیشرانه از پنج پیشرانه خراب را بازیابی کردند، ناسا این فضاپیما را برای سفر انسان‌ها بسیار پرخطر تشخیص داد و آن را خالی به زمین بازگرداند و ویلیامز و ویل‌مور را در ایستگاه فضایی بین‌المللی رها کرد.

در آگوست ۲۰۲۴، ناسا تصمیم گرفت آن‌ها را با یک فضاپیمای اسپیس‌اکس بازگرداند. دراگن-۹ که در ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۴ پرتاب شد، از آن زمان در ایستگاه فضایی پهلو گرفته بود، اما بازگرداندن آن‌ها زودتر از موعد باعث می‌شد تنها یک فضانورد آمریکایی در ایستگاه فضایی باقی بماند و تحقیقات و واکنش به شرایط اضطراری را محدود کند.

اکنون با رسیدن اعضای جایگزین آن‌ها در خدمه-۱۰، ویلیامز و ویل‌مور نهایتاً در راه بازگشت به خانه هستند.

 

این دو فضانورد چه مدت در فضا گیر افتاده‌اند؟

ویلیامز و ویل‌مور از ۵ ژوئن ۲۰۲۴ در فضا بوده‌اند؛ به این معنی که تا زمان بازگشت، آنان بیش از نه ماه را در مدار گذرانده‌اند.

پس از پرتاب از کیپ کاناورال فلوریدا در ژوئن، آن‌ها در ابتدا قرار بود تنها هشت روز در فضا بمانند.

دوره استاندارد چرخش خدمه در ایستگاه فضایی بین‌المللی حدود شش ماه است.

 

آن‌ها چگونه این مدت طولانی در فضا زنده ماندند؟

علی‌رغم تمدید غیرمنتظره اقامت آن‌ها، ویلیامز و ویل‌مور در سلامت کامل باقی ماندند و حتی در ژانویه یک راهپیمایی فضایی مشترک انجام دادند.

زندگی در ایستگاه فضایی بین‌المللی از یک روال ساختاریافته با ورزش، کار و اوقات فراغت پیروی می‌کند. این شامل روال‌های منظم روی تردمیل و دستگاه‌های مقاومتی برای حفظ قدرت استخوان‌ها و عضلات است.

در طول سال، چندین آژانس فضایی و شرکت‌های خصوصی نیز مأموریت‌هایی را برای تأمین غذا، آب و اکسیژن ایستگاه فضایی برنامه‌ریزی کردند که به طور منظم توسط مأموریت‌های باری تأمین می‌شد.

در کریسمس، این دو حتی از یک شام جشن سال نو شامل صدف دودی، خرچنگ، فوآ گرای اردک، سس کرنبری، خرچنگ دریایی اطلس و ماهی قزل‌آلای دودی لذت بردند.

ویلیامز و ویل‌مور همچنین توانسته‌اند از طریق ایمیل و تلفن با خانواده‌های خود در تماس باشند.

ویلیامز در مصاحبه‌ای با لستر هالت در برنامه خبری شبانه ان‌بی‌سی در نوامبر گفت که او و ویل‌مور «حال خوبی دارند، ورزش می‌کنند و درست غذا می‌خورند.»

او افزود: ما اینجا هم کلی خوش می‌گذرانیم. مردمی که نگران ما هستند، واقعاً نگران نباشند… ما اینجا یک خدمه خوشحال هستیم.

 

آیا قبلاً هم فضانوردان در فضا گیر افتاده‌اند؟

ویلیامز و ویل‌مور اولین فضانوردانی نیستند که به دلیل شرایط پیش‌بینی نشده با اقامت طولانی‌تر در فضا مواجه شده‌اند. موارد قبلی وجود داشته است که فضانوردان به دلیل مشکلات فنی یا رویدادهای ژئوپلیتیکی مجبور شده‌اند مدت‌ زمان بیشتری از برنامه‌ریزی‌های اولیه در مدار بمانند.

طولانی‌ترین پرواز فضایی تک‌نفره توسط یک فضانورد آمریکایی، مأموریت ۳۷۱ روزه فرانک روبیو در ایستگاه فضایی بین‌المللی از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ بود که به دلیل مشکلات فضاپیمای سایوز که او را به مدار برده بود، تمدید شد. او در نهایت با یک کپسول سایوز دیگر به زمین بازگشت.

در سال ۱۹۹۱، فضانورد شوروی، سرگئی کریکالف، به دلیل فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به مدت ۳۱۱ روز در ایستگاه فضایی میر که اکنون از رده خارج شده است، گیر افتاد.

هیاهوی سیاسی و کمبود بودجه بازگشت او را به تأخیر انداخت و او را مجبور کرد بسیار بیشتر از برنامه‌ریزی‌های اولیه در مدار بماند. هنگامی که او نهایتاً در مارس ۱۹۹۲ فرود آمد، نه به اتحاد جماهیر شوروی، بلکه به روسیه تازه استقلال‌یافته بازگشت.

منبع: شفقنا