|

اصلاحات و دیدگاه‌های اقتصادی «مسعود پزشکیان»/ برنامه پزشکیان برای حل گرانی، تورم و مشکلات اقتصادی چیست؟

به گفته مسعود پزشکیان، «مشکل اصلی که ما با آن مواجه هستیم، نداشتن یک نقشه راه است. ظاهرا در تئوری می‌گوییم اما در عمل یک چنین نقشه‌ای را رسم نکردیم؛ در جایی که چنین برنامه‌ای می‌نویسیم یا نقشه راهی را طراحی می‌کنیم نیز، افرادی را برای اجرای این نقشه انتخاب می‌کنیم که مهارت، علم و برنامه کافی برای اجرای چنین برنامه‌ای را ندارند.»

اصلاحات و دیدگاه‌های اقتصادی «مسعود پزشکیان»/ برنامه پزشکیان برای حل گرانی، تورم و مشکلات اقتصادی چیست؟

به گزارش شبکه شرق، «مسعود پزشکیان» دیدگاه‌های متنوعی در حوزه اقتصادی دارد که می‌توان از جمله آنها به موافقت با اخذ مالیات، تک‍نرخی شدن ارز و مخالفت با قیمت‌گذاری دستوری اشاره کرد.  

«مسعود پزشکیان» کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم، حل مشکل معیشتی مردم و رسیدگی به محرومان را مهم‌ترین اولویت خود در مدیریت کشور اعلام کرده است.

«مسعود پزشکیان» نماینده فعلی (مجلس دوازدهم) مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی است؛ پزشکیان سابقه نمایندگی در ادوار هشتم، نهم دهم و یازدهم مجلس را در کارنامه خود دارد. مسعود پزشکیان در مجلس دهم، در جایگاه نایب رئیس اول قرار داشت.

مسعود پزشکیان

با اعلام اسامی نهایی احراز صلاحیت‌‍شدگان کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای نگهبان ماراتن ریاست جمهوری چهاردهم آغاز شد و با برگزاری انتخابات در تاریخ  «»هشتم تیرماه ۱۴۰۳»، به پایان خواهد رسید. از آنجا که اقتصاد، در اولویت اول ایران قرار دارد، چشم افکار عمومی به دیدگاه‌های اقتصادی کاندیداهای ریاست جمهوری دوخته شده است؛ در همین راستا، به بازخوانی نظرات «مسعود پزشکیان» کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری چهاردهم و دیدگاه‌های اقتصادی او پرداخته‌ایم.  

مسعود پزشکیان کیست؟

«مسعود پزشکیان» نماینده فعلی (مجلس دوازدهم) مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی است؛ پزشکیان سابقه نمایندگی در ادوار هشتم، نهم دهم و یازدهم مجلس را در کارنامه خود دارد. مسعود پزشکیان در مجلس دهم، در جایگاه نایب رئیس اول قرار داشت.

او همچنین در سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دولت هشتم بود.

پزشکیان با شعار «دولت عدالت، قانون و انصاف» به صحنه انتخابات وارد شده است.

او طی سال‌های اخیر در گفت‌وگوهای مختلف خود به بیان برخی از دیدگاه‌های اقتصادی‌ خود پرداخته است که در این گزارش سعی شده به این دیدگاه‌ها اشاره شود.

بررسی دیدگاه‌های اقتصادی مسعود پزشکیان

مسعود پزشکیان از ارز ۴۲۰۰ تومانی به عنوان رانت یاد می‌کند. او معتقد است که این ارز در اختیار هر کس قرار بگیرد باعث ایجاد رانت می‌شود و اگر قرار است دولت پول بدهد و یک عده با رانت، پول را در جای دیگری خرج کنند، همان بهتر که این کار انجام نشود و می‌گوید در رابطه با موضوع ارز، مخالف هر نوع ارز غیرآزاد هستم. ما در شرایط تروم هستیم و در عین حال قیمت دلار ثابت بود که این وضعیت یعنی هرکس که می‌توانست دلار بگیرد، رانت ایجاد می‌کرد.

او معتقد است: «دولت می‌تواند گروه‌های هدف را شناسایی کند تا این ارز به صورت مستقیم و بدون واسطه در اختیار افرادی که واقعا به آن نیاز دارند، قرار بگیرد.»

به گفته مسعود پزشکیان، «مشکل اصلی که ما با آن مواجه هستیم، نداشتن یک نقشه راه است. ظاهرا در تئوری می‌گوییم اما در عمل یک چنین نقشه‌ای را رسم نکردیم؛ در جایی که چنین برنامه‌ای می‌نویسیم یا نقشه راهی را طراحی می‌کنیم نیز، افرادی را برای اجرای این نقشه انتخاب می‌کنیم که مهارت، علم و برنامه کافی برای اجرای چنین برنامه‌ای را ندارند.»

مخالف مسعود پزشکیان با قیمت‌گذاری دستوری

مسعود پزشکیان در گفته‌های خود، بر مخالف با اقتصاد دستوری تاکید کرده و معتقد است که اگر قرار باشد اقتصاد به صورت دستوری پیش رود، سرمایه‌گذار از سرمایه‌گذاری و تولیدکننده هم از تولید دست کشیده و منصرف می‌شود.

او می‌گوید: «مگر می‌شود وقتی قیمت نهایی یک محصول برای تولیدکننده ۱۰ واحد (برای نمونه) تمام می‌شود، به او دستور بدهیم که با قیمت هشت واحد محصول خود را به فروش برساند و اینکه الان قیمت در کارخانه‌های خودروسازی و بازار آزاد متفاوت است، به خاطر دستوری بودن اقتصاد است.»

نظر مسعود پزشکیان درباره مساله بنزین

دیدگاه پزشکیان در رابطه با مسئله بنزین، حاشیه‌ساز است. وی با اختصاص سهمیه بنزین به کسانی که خودرو ندارند موافق است و معتقد است کسانی که خودرو ندارند، در صورت دریافت سهمیه بنزین دولتی و فروش آن با هزینه آزاد می‌توانند تا حدودی فشار شرایط تورمی و افزایش قیمت‌ها را برای خود کاهش دهند.

به عقیده او، اگر دولت قیمت بنزین را به فرض مثال ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان اعلام کند و سهم هر فردی ۱۵ لیتر بنزین باشد، ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان پول به او تعلق گرفته است و سهم یک خانواده پنج نفره از بنزین ماهانه حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می‌شود. در حال حاضر دولت یارانه به بنزین اختصاص می‌دهد. افرادی که ماشین دارند از سهمیه ماهانه ۶۰ لیتر دولت استفاده می‌کنند، اما افرادی که خودرو ندارند از یارانه بنزین محروم هستند. افراد فاقد خودرو از این یارانه محروم هستند درحالی‌که گرانی‌های ناشی از اختصاص این یارانه در زندگی روزمره، بیشتر به آنها تحمیل می‌شود.

پزشکیان درباره افزایش قیمت بنزین نیز گفته که افزایش قیمت بنزین در برنامه هفتم توسعه پیشی‌بینی نشده است و دولت نیز نمی‌تواند خارج از قانون اقدام به افزایش قیمت بنزین کند.

این نماینده مجلس درباره احتمال افزایش قیمت بنزین با تصمیم سران سه‌قوه، نیز اظهار کرد که این اختیاراتی است که رهبری به سران سه‌قوه داده و ممکن است که به این افزایش قیمت اقدام کنند.

نظر مسعود پزشکیان درباره بورس

مسعود پزشکیان در رابطه با بورس بیشتر متکی به نظر کارشناسان است و می‌گوید: «برنامه‌ام برای بازار بورس در وهله اول شنیدن سخن کارشناسان طبق شواهد علمی است.»

انتقاد مسعود پزشکیان از عرضه خودرو در بورس کالا

مسعود پزشکیان در رابطه با عرضه خودرو در بورس کالا معتقد است «ما باید انحصار خودرو را از بین ببریم. زمانی می‌توانیم در بورس کالا عرضه داشته باشیم که مصرف از تولید کمتر باشد. وقتی مصرف بیشتر از تولید است بورس قیمت را بالا می‌برد. عرضه خودرو در بورس را نمی‌دانم از کجا ابداع کرده‌اند، در خارج، خودرو را می‌خرند و پنج سال دیگر پولش را می‌دهند، اما اینجا چندین میلیون نفر اسم نویسی می‌کنند تا ۱۶ هزار خودرو را بخرند که این مسئله درست نیست و نمی‌دانم این روش را از کجا یاد گرفته‌اند.»

دفاع مسعود پزشکیان از مالیات بر عایدی سرمایه و طرح شفافیت

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری معتقد است: «اینکه ما تلاش کنیم رتی را شفاف کنیم اشتباه است؛ بلکه به جای شفاف کردن رتی، جریان پول، داده، کالا، زمین و کوه‌هایی که می‌خورند شفاف شود. اعتقاد دارم که در شرایطی که افشای بعضی مسائل باعث سوء استفاده دشمنان شود می‌توانیم شفاف نباشیم. دولت اگر می‌خواهد روند داخلی شفاف باشد، FATF داخلی را تصویب کند. آن زمان همه چیز درست می‌شود و من نمی‌توانم اطلاعات غلط بدهم و کسی نمی‌تواند معامله‌ای بکند و مالیاتش را حذف کند. اگر سیستم شفاف شود این اتفاقات رخ نمی‌دهد و طرح مالیات بر عایدی هم جواب خواهد داد.»

او همچنین معتقد به بازار آزاد و اخذ مالیات از مردم است: «باید سازوکاری تعیین شود که براساس کدملی، کدپستی و ابزارهای دیگر، واحدهای مالیاتی تشکیل دهیم و آن را به بانک‌ها متصل کنیم؛ چراکه شفافیت چرخه مالی رخ می‌دهد و دولت موظف به جبران کسری بودجه می‌شود؛ ما نمی‌خواهیم در زندگی مردم سرک بکشیم، اما قانون دنیا این است.»

انتقادات مسعود پزشکیان از نحوه ساخت مسکن

پزشکیان معتقد است مشکل اساسی ما با ساخت این تعداد مسکن حل نمی‌شود: «آن همه پول و امکانات به دست احمدی‌نژاد آمد اما نتوانست دو میلیون مسکن را تا آخر بسازد، بقیه‌اش را دولت روحانی انجام داد و هنوز هم تتمه‌اش مانده است. چطور می‌خواهند در هر سال یک میلیون مسکن بسازند؟ اصلا مصالحش را دارند و جایگاهش را مشخص کرده‌اند؟ ما قانون‌گذاران، سیاستمداران و حاکمان باید سیاستی را برای حل این مشکل در نظر داشته باشیم. رئیس‌جمهور محترم قول ساخت سالانه یک میلیون مسکن را داده بود که عملا غیرممکن است اما می‌شود حداقل تلاش کرد به آن سمت برویم اما متاسفانه این تلاش را نمی‌بینیم.»

او معتقد است: «اگر یارانه‌ها حذف شود و بازار آزاد شود و یارانه‌ها به دهک‌های پایین تعلق بگیرد، مشکلات اقتصادی حل خواهد شد.»

به نظر پزشکیان، اصلی‌ترین چالش اقتصادی کشور، اجرا نشدن صحیح اصل ۴۴ قانون اساسی و دستور رهبری در رابطه با تقویت بخش خصوصی و تعاونی‌هاست.

او می‌گوید: «در مواردی به‌خصوصی‌سازی معتقد نیستم. مثلا اعتقاد دارم که حوزه بهداشت و درمان غیرقابل واگذاری به بازار آزاد است اما در بقیه حوزه‌ها بازار آزاد را قبول دارم.»

پزشکیان معتقد است دخالت دولت و عدم استفاده از کارشناسان متخصص، باعث اختلال در بورس شده است. او معتقد به مبارزه با فساد سیستمی از طریق «fatf» داخلی است.

پزشکیان: حل مشکلات معیشتی مردم و رسیدگی به محرومان، مهم‌ترین اولویت من است

«مسعود پزشکیان» کاندیدای انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری عصر امروز «پنج‌شنبه، ۲۴ خرداد ۱۴۰۳» در حاشیه مراسم ترحیم «جعفر میلی‌منفرد» از اساتید دانشگاه، در جمع خبرنگاران، در پاسخ به این سوال که «مهم‌ترین اولویت جنابعالی برای مدیریت کشور چیست؟» اظهار داشت: «حل مشکلات معیشتی مردم و رسیدگی به محرومان، مهم‌ترین اولویت من در این زمینه است.»

او در رابطه با اینکه «آیا اصلاح‌طلبان از شما حمایت می‌کنند و به شما رای می‌دهند؟»، گفت: «چرا رای ندهند؟»

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری همچنین در خصوص اینکه «آیا معتدلین به این اجماع رسیده‌اند که از شما حمایت کنند؟» عنوان کرد: «تا جایی که من خبر دارم، همه در صحنه هستند.»

پزشکیان در رابطه با این سوال که «در صورت پیروزی در انتخابات، معاون اول دولت شما چه کسی خواهد بود؟»، گفت: «نمی‌دانم؛ اجازه بدهید ببینیم شرایط به چه صورتی رقم می‌خورد.»

او همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه «مهم‌ترین برنامه جنابعالی در حوزه فرهنگ چیست؟»، تصریح کرد: «صداقت، راستی و راستگویی؛ یعنی مدیران و مسلمانان و همه باید اول با مردم صادق باشند.»

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به این سوال که «آیا در کابینه جنابعالی، از اهل سنت حضور خواهند داشت؟»، گفت: «باید از هر کسی که شایستگی دارد استفاده کرد.»

پزشکیان همچنین در پاسخ به این سوال که «آیا شرایط را خوب می‌بینید؟»، تاکید کرد: «ما راه را می‌رویم؛ می‌گوید گر مرد رهی میان خون باید رفت، وز پای فتاده سرنگون باید رفت، تو پای به ره در نه و از هیچ مپرس، خود راه بگویدت که چون باید رفت.»

نگاه اقتصادی مسعود پزشکیان چیست؟

مسعود پزشکیان معتقد است دخالت دولت و عدم استفاده از کارشناسان متخصص، باعث اختلال در بورس شده است. او  معتقد به مبارزه با فساد سیستمی از طریق «fatf» داخلی است.

مسعود پزشکیان

پزشکیان: برای رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری، باید یخ میان دولت و مردم شکسته شود

مسعود پزشکیان گفت: «برای سرمایه‌گذاری، باید برای سرمایه‌گذار رضایت و امنیت ایجاد کرد. با قوانین و تصمیمات خلق‌الساعه و تغییر دائمی مدیران نمی توان به این هدف رسید. قدم اول، مشارکت مردم و به صحنه کشیدن همه مردم در اقتصاد و شکستن یخ اختلاف میان دولت و مردم است. اکنون بین مردم و دولت شکاف ایجاد شده است. ما باید مردم را در صحنه نگه داریم؛ اکنون مغزها و استعدادها و نیروهای نخبه‌ و سرمایه‌های‌ ایران، به علت رفتارهای‌ ما از کشور خارج می‌شوند. اینها می‌توانند ما را به آن رشد برسانند؛  علت اینکه من نیروی انسانی‌ام را از دست می‌دهم، سرمایه‌ای که می‌تواند در کشور سرمایه‌گذاری کند، از اینجا می‌رود یا منابع و پول خود را در خانه نگه می‌دارد و وارد بازار نمی‌کند، بی‌اعتمادی‌ای است که نسبت به ما دارد.»

منبع: تجارت نیوز
 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها