|

رکورد تاریخی مصرف برق در ایران شکست/ منتظر قبض نجومی برق باشید

پایداری دما در کشور که گفته می‌شود تا هفته آینده نیز ادامه خواهد داشت، باعث شده که تاکنون نصاب بالایی در تقاضای مصرف برق رقم بخورد و حتی از پیش‌بینی‌های آمادگی برای تامین برق در فصل گرم سال نیز عبور کند.

رکورد تاریخی مصرف برق در ایران شکست/ منتظر قبض نجومی برق باشید

به گزارش شبکه شرق، سخنگوی صنعت برق گفت: «افزایش بی‌سابقه دما در کشور، علاوه بر افزایش مصرف برق، موجب فشار مضاعف به شبکه برق کشور شده است.»

ماندگاری موج گرما، از طرفی، موجب استفاده بیشتر مشترکان از سیستم‌های سرمایشی می‌شود که به گفته مسئولان صنعت برق، به ازای هر درجه افزایش دما به طور متوسط مصرف برق نیز ۱۸۰۰ مگاوات افزایش پیدا می‌کند و از سوی دیگر، باعث کاهش راندمان تولید نیروگاه‌ها می‌شود

«مصطفی رجبی مشهدی» مدیرعامل شرکت توانیر گفت: «میانگین دمای وزنی کشور در این روزها نسبت به مدت مشابه سال گذشته بین ۱.۵ تا ٢ درجه افزایش را نشان می‌دهد، این در حالیست که بر اساس گزارش‌های سازمان هواشناسی میانگین وزنی حداکثر درجه حرارت در ۶ سال اخیر ۴۰.۲ ثبت شده که بی سابقه است.»

سخنگوی صنعت برق با تاکید بر اینکه میزان تقاضای مصرف برق کشور تا کنون ۶ بار نصاب‌های قبلی را شکسته است، گفت: «نصاب جدید صنعت برق به میزان ٧٩ هزار و ١٨٩ مگاوات دیروز سوم مرداد در زمان اوج مصرف ثبت شد که عدد بسیار بزرگی است و شب گذشته نیاز مصرف شبانه نیز با عدد ٧٣ هزار و ۶۲ مگاوات شکسته شد.»

رجبی مشهدی با بیان اینکه رشد مصرف برق در کشور به نزدیک ٩ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل رسیده است، گفت: «همکاران عملیاتی ما برای تأمین برق پایدار همه هموطنان از جان خود مایه می‌گذارند، پس لازم است مردم نیز در مصرف برق مشارکت داشته و برای تداوم برق رسانی به مواردی چون تنظیم وسایل سرمایشی روی ۲۴ درجه و یا استفاده از دور کند کولرهای آبی که منجر به کاهش ۲۰ درصدی مصرف برق می‌شود توجه داشته باشند تا علاوه بر دریافت پاداش صرفه‌جویی از جوایز ارزشمند پویش با انرژی نیز بهره‌مند شوند.»

مشترکان با مدیریت مصرف به تامین پایدار برق کمک کنند

وزیر نیرو گفت: «حدود ۵ روز سخت افزایش دما و مصرف برق را داریم که باید با همراهی و مدیریت مصرف مشترکان پشت سر بگذاریم.»

علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو در شبکه خبر گفت: «در بخش اداری، تجاری و صنایع برنامه‌های مدیریت مصرف باید به طور دقیق رعایت شود. در بخش خانگی هم اگر همراهی مشترکان را داشته باشیم می‌توانیم قله حرارتی را پشت سر بگذاریم. شرایط افزایش دمایی را داریم که حدودا ۵ روز طول می‌کشد و باید آن را سپری کنیم و بتوانیم مدیریت مصرف برق داشته باشیم.»

محرابیان ادامه داد: «درخواست ما این است که مشترکان خدمت گذاران صنعت برق را یاری دهند و مصارف خود را کاهش دهند و مصارف مازاد را به بعد از ساعات پیک موکول کنند. هر مقدار صرفه جویی در این ۵ روز موثر خواهد بود و می تواند خاموش کردن یک لامپ یا گذاشتن کولر روی دور کند باشد.»

مشترکان بدمصرف برق منتظر قبوض نجومی باشند

بنابر گفته مسئولان، مشترکان ۲ درصدی بدمصرف، ۸ درصد از برق تحویلی به بخش خانگی را مصرف می‌کنند.

پایداری دما در کشور که گفته می‌شود تا هفته آینده نیز ادامه خواهد داشت، باعث شده که تاکنون نصاب بالایی در تقاضای مصرف برق رقم بخورد و حتی از پیش‌بینی‌های آمادگی برای تامین برق در فصل گرم سال نیز عبور کند.

ماندگاری موج گرما، از طرفی، موجب استفاده بیشتر مشترکان از سیستم‌های سرمایشی می‌شود که به گفته مسئولان صنعت برق، به ازای هر درجه افزایش دما به طور متوسط مصرف برق نیز ۱۸۰۰ مگاوات افزایش پیدا می‌کند و از سوی دیگر، باعث کاهش راندمان تولید نیروگاه‌ها می‌شود؛ به طور دقیق‌تر ۱۰۰۰ مگاوات از توان عملی نیروگاه‌ها به ازای هر درجه افزایش دما کاسته می‌شود؛ می‌توان گفت هر درجه افزایش دمای هوا ۲۸۰۰ مگاوات مصرف بیشتری را به شبکه برق کشور معادل نیمی از نیاز روزانه برق در کلانشهر تهران متحمل می‌کند.

به همین منظور برای کنترل بار در شرایط حساس کنونی برنامه‌های مدیریت مصرف در بخش‌های مختلف مصرف کننده در نظر گرفته شده البته به جز بخش خانگی که در این ایام بیشترین میزان برق نیز به همین مشترکان تحویل داده می‌شود. از مجموع برقی که به طور روزانه توزیع می‌شود، ۵۰ درصد برق تحویلی در حوزه خانگی و ۸ درصد در بخش تجاری مصرف می‌شود. در واقع نزدیک به ۶۰ درصد انرژی توزیعی در حوزه خانگی و تجاری است. ۴۰ درصد باقی مانده نیز سهم بخش‌های کشاورزی، اداری و صنایع است.

۲ درصد مشترکان، ۸ درصد برق خانگی را مصرف می‌کنند

«محسن ذبیحی» معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر پیش از این در رسانه ملی اعلام کرده بود: «در حوزه خانگی از تمام ۳۲ میلیون مشترک برق، ۷۵ درصد مشترکان الگوی مصرف را رعایت می‌کنند و مصرف ماهانه آنها تا سقف ۳۰۰ کیلووات در ماه است. ۱۵ درصد مشترکان مصرفی تا ۱.۵ برابر الگو دارند و ۸ درصد ۱.۵ تا ۲.۵ برابر الگو و ۲ درصد بیش از ۲.۵ برابر الگو مصرف دارند. این مشترکان ۸ درصد مصرف خانگی را به خود اختصاص داده‌اند. در استان‌های خوزستان به دلیل شرایط ویژه اقلیمی و آب و هوای، تهران، فارس، هرمزگان و استان‌های شمالی کشور بیشترین مصرف برق کشور به ثبت رسیده که البته به همین دلیل بیشترین ظرفیت صرفه جویی نیز با اقدامات ساده برای مشترکان این استان‌ها وجود دارد. در روز‌هایی که مصرف بالای برق را شاهد هستیم، مسئولان صنعت برق این دسته از مشترکان را به کاهش و رعایت الگوی مصرف دعوت می‌کنند. اما اگر این مشترکان که سهم بالایی از مصرف برق دارند در اولویت قطعی برق خواهند گرفت. مصرف برق این دست از مشترکان به طور مرتب رصد می‌شود و اگر نیاز باشد به قطع برق آنها اقدام خواهد شد.»

حذف پلکانی یارانه برق در مصارف بالای الگو

البته به قطع برق تنها راه مهاجرت دادن مشترکان بدمصرف به پله‌های خوش مصرف نبوده و حذف یارانه و تعرفه‌های غیریارانه‌ای نیز برای این مشترکان در نظر گرفته شده و بر اساس ماده ۶ قانون زدایی از توسعه صنعت برق، تخصیص یارانه به مصارف بالاتر از الگو ممنوع شده است. پلکان‌های تعرفه برق شامل مصارف تا سقف الگوی مصرف و مصارف بالاتر از الگو هم شامل مازاد بر الگو تا یک و نیم برابر، مازاد بر الگو تا دو و نیم برابر و میزان مصارف بیش از دو و نیم برابر می‌شود و به ترتیب ضرایب ۱.۵، ۲.۵ و ۵ برابر هزینه تامین برق محاسبه روی قبض این مشترکان اعمال می‌شود. بر اساس آنچه معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر می‌گوید قبوض برق برای مشترکانی که ۲.۵ برابر الگو مصرف می‌کنند از ۳ میلیون تومان به بالا خواهد بود.

در نتیجه این تنبیهی و تشویقی برای مشترکان برق مصرف نهایی بخش خانگی در سال ۱۴۰۲ برای نخسیت بار کاهشی شد. در سال ۱۴۰۱ میزان مصرف برق در بخش خانگی به ۴۸ تراوات ساعت رسیده بود که در سال ۱۴۰۲ با وجود اضافه شدن مشترکان جدید و همینطور افزایش دما این رقم ۲ تروات ساعت کاهش به ۴۶ تراوات ساعت رسید. با اجرای مصوبه قانون مانع زدایی از صنعت برق، در کنار طرح پاداش برقی که به ازای هر کیلووات صرفه جویی به مشترکان داده می‌شود، مشترکان بیشتری ترغیب می‌شوند که مصرف خود را از محل افزایش بهره وری کاهش دهند و به پله‌های پایین مصرف برق اضافه شوند.

رکورد تاریخی مصرف برق ایران شکست

مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق از احتمال ثبت نصاب جدید نیاز مصرف برق کشور خبر داد گفت: «در دو روز گذشته تقاضای مصرف برق از ۷۶ هزار مگاوات عبور کرده است. روز‌های بسیار گرمی را سپری می‌کنیم و اوج تقاضای مصرف برق امروز به بیش از ۷۷ هزار مگاوات رسیده است.»

سخنگوی صنعت برق گفت: «با توجه به گرمای شدید هوا در اکثر نقاط کشور نصاب اوج مصرف برق از ۷۷ هزار مگاوات عبور کرد.»

رجبی مشهدی تاکید کرد: «در روزهای آینده استمرار روند افزایش دما را خواهیم داشت که با توجه به برگزاری کنکور سراسری، در این شرایط همکاری و همراهی مشترکان می‌تواند در تامین پایدار برق کمک شایانی داشته باشد.»

مدیرعامل توانیر با اشاره به ارسال پیامک‌هایی به مشترکان در خصوص افزایش شدید مصرف برق در برخی مناطق تاکید کرد: «شبکه برق کشور پایدار است و ارسال پیامک‌ها صرفاً با هدف اطلاع مردم از روند افزایشی مصرف برق و درخواست همکاری بیشتر مردم در مصرف بهینه برق صورت گرفته است.»

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان