|

نحوه محاسبه میزان عیدی و پاداش کارگران پاره‌وقت و ساعتی

مطابق قانون کار، تمامی گروه‌های مختلف کارگری مشمول دریافت عیدی و پاداش پایان سال هستند.

نحوه محاسبه میزان عیدی و پاداش کارگران پاره‌وقت و ساعتی

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ بر اساس این قانون، تمامی کارفرمایان و واحدهای مشمول قانون کار در سال ۱۴۰۳ موظف به پرداخت حداقل ۱۴ میلیون و ۳۳۲ هزار تومان و حداکثر ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به عنوان عیدی کارگران هستند.

 

افزایش حداقل دستمزد و تأثیر آن بر عیدی ۱۴۰۳

شورای عالی کار در نشست تعیین دستمزد سال ۱۴۰۳، حداقل دستمزد کارگران را ۳۵ درصد افزایش داد. به این ترتیب، حداقل دستمزد ماهانه کارگران از ۵ میلیون و ۳۰۸ هزار تومان به ۷ میلیون و ۱۶۶ هزار تومان رسید. با در نظر گرفتن این افزایش، حداقل و حداکثر عیدی کارگران در سال ۱۴۰۳ به شرح زیر خواهد بود:

حداقل عیدی برای ۱۲ ماه کارکرد: ۱۴ میلیون و ۳۳۲ هزار تومان (دو برابر حقوق پایه)

حداکثر عیدی برای ۱۲ ماه کارکرد: ۲۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان (سه برابر حقوق پایه)

طبق قانون، حداقل عیدی معادل دو برابر حقوق پایه و حداکثر عیدی معادل سه برابر حقوق پایه خواهد بود، مشروط بر اینکه از ۹۰ روز حداقل دستمزد تجاوز نکند.

 

قوانین مربوط به پرداخت عیدی و پاداش سالانه

بر اساس ماده واحده قانون تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاه‌های مشمول قانون کار مصوب ۱۳۷۰، کارفرمایان موظفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار، معادل ۶۰ روز آخرین مزد را به عنوان عیدی و پاداش پرداخت کنند. با این حال، این مبلغ نباید از ۹۰ روز حداقل مزد روزانه قانونی بیشتر شود.

همچنین، طبق تبصره یک این ماده واحده، در صورتی که کارگری کمتر از یک سال در کارگاه فعالیت کرده باشد، عیدی و پاداش او به نسبت مدت کارکرد و بر اساس ۶۰ روز مزد محاسبه و پرداخت می‌شود.

 

مبنای محاسبه عیدی و پاداش سالانه کارگران

در کارگاه‌هایی که طرح طبقه‌بندی مشاغل دارند، مزد گروه و پایه یا مزد مبنا ملاک محاسبه عیدی خواهد بود.

در واحدهای فاقد طرح طبقه‌بندی مشاغل، مزد ثابت (مزد شغل + مزایای ثابت مرتبط با شغل) مبنای محاسبه قرار می‌گیرد.

 

عیدی و پاداش کارگران فصلی و کارمزدی

برای کارگران فصلی و کارگران با قراردادهای موقت، مبلغ عیدی و پاداش بر اساس ۶۰ روز کارکرد و متناسب با مدت اشتغال در سال محاسبه خواهد شد. در این شرایط، مزد مورد استفاده برای محاسبه عیدی و پاداش، میانگین کارمزد دریافتی کارگر در طول مدت کارکرد سالانه او خواهد بود.

 

نحوه محاسبه عیدی برای کارگران پاره‌وقت

بر اساس ماده ۳۹ قانون کار، دستمزد و مزایای کارگرانی که به‌صورت نیمه‌وقت یا کمتر از ساعات قانونی مشغول به کار هستند، به نسبت ساعات کاری انجام‌شده محاسبه و پرداخت می‌شود. عیدی و پاداش این دسته از کارگران نیز بر اساس همین قاعده و متناسب با میزان اشتغال آنان در سال پرداخت خواهد شد.

 

محاسبه عیدی و پاداش برای کارگران ساعتی

در مورد کارگرانی که دستمزد ماهانه ثابت ندارند و به صورت ساعتی حقوق دریافت می‌کنند، میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت به عنوان مبنای محاسبه عیدی و پاداش قرار خواهد گرفت.

 

نحوه پرداخت عیدی کارگران مشمول قانون کار در واحدهای دولتی

طبق قانون نحوه پرداخت عیدی به کارکنان دولت مصوب ۱۳۷۴، کارگران شاغل در واحدهای دولتی همچنان مشمول قانون تعیین عیدی و پاداش سال ۱۳۷۰ هستند. بنابراین، تمامی کارگران مشمول قانون کار در بخش‌های دولتی و خصوصی، به میزان دو ماه حقوق، عیدی و پاداش پایان سال دریافت خواهند کرد.

 

عیدی کارگرانی که در طول سال با کارفرما قطع رابطه کرده‌اند

کارگرانی که در طول سال از کارگاه خارج شده‌اند (به دلیل استعفا، اخراج، بازنشستگی یا دلایل دیگر)، عیدی و پاداش سالانه را به نسبت مدت اشتغال خود در سال دریافت خواهند کرد.

 

اجزای مزد در محاسبه عیدی و پاداش

آنچه مبنای محاسبه عیدی و پاداش پایان سال کارگران قرار می‌گیرد، مزد و فوق‌العاده‌هایی است که کارگر در ازای شغل خود دریافت می‌کند. به عبارت دیگر:

مزایای مرتبط با شغل مانند فوق‌العاده شغل، سختی کار و سایر مزایای شغلی در محاسبه عیدی لحاظ می‌شود.

مزایای رفاهی و انگیزشی مانند کمک عائله‌مندی، هزینه مسکن، بن خواربار و پاداش افزایش تولید، جزو مزد محسوب نشده و در محاسبه عیدی محاسبه نمی‌شود.

 

تمامی کارگران مشمول قانون کار مشمول دریافت عیدی هستند

بر اساس ماده واحده قانون تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران مصوب ۱۳۷۰، همه کارگران مشمول قانون کار، صرف‌نظر از نوع کارگاه و محل اشتغال (دولتی، خصوصی، تعاونی، صنعتی، خدماتی و...)، به میزان تعیین‌شده در این مصوبه، از عیدی و پاداش سالانه برخوردار خواهند بود.