|

کشاورز نشین‌ترین استان‌های ایران کدامند؟

بررسی‌ها نشان می‌دهد استان‌های کرمان و تهران طی دو سال گذشته به‌ترتیب بیشترین و کمترین سهم از اشتغال در بخش کشاورزی را داشته‌اند.

کشاورز نشین‌ترین استان‌های ایران کدامند؟

سهم از اشتغال بخش کشاورزی در پاییز امسال ۱۳.۷ درصد بوده که در مقایسه با پاییز سال گذشته حدود ۰.۱ واحد درصد افزایش یافته است. همچنین، در پاییز امسال و سال ۱۴۰۲ استان کرمان با اختلاف از سایر استان‌ها بیشترین سهم از اشتغال بخش کشاورزی را داشته است. از سوی دیگر، استان تهران در پاییز جاری مانند پاییز سال گذشته کمترین سهم از اشتغال در بخش کشاورزی را داشته است. به‌طوری‌که از هر ۱۰۰ نفر شاغل در استان تهران تنها حدود ۲ نفر در پاییز ۱۴۰۳ و ۱۴۰۲ در بخش کشاورزی فعال بوده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در پاییز امسال سهم خدمات و کشاورزی از اشتغال افزایش یافته و سهم صنعت کاهش داشته است.

«کشاورزی»، «صنعت» و «خدمات» تشکیل شده است. بدین ترتیب می‌توان گفت افراد شاغل در یکی از این سه بخش مشغول به فعالیت هستند. بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار، در پاییز امسال ۲۴ میلیون و ۹۸۳ هزار نفر شاغل وجود داشته که ۳ میلیون و ۴۳۳ هزار نفر در بخش کشاورزی مشغول به فعالیت بوده‌اند. به عبارت دیگر، ۱۳.۷ درصد از شاغلین کشور در پاییز امسال در بخش کشاورزی کار می‌کردند.

به‌طور کلی، مشاغل بخش کشاورزی با توجه به ماهیت آن، بیشتر از سایر مشاغل به آب و هوا و تغییرات فصلی وابسته است. به‌همین دلیل، سطح تولید و اشتغال این بخش در فصول پاییز و زمستان کاهش می‌یابد. همچنین، با توجه به خشکسالی که در چند سال گذشته بر کشور حاکم است، در مقایسه با چند دهه گذشته این بخش دیگر رونق سابق را ندارد و سهم از اشتغال آن در چند سال اخیر نزولی بوده است.

 

در پاییز امسال، استان کرمان بیشترین سهم از اشتغال در بخش کشاورزی را با ۳۸.۹ درصد تجربه کرده است. در واقع، از هر ۱۰۰ نفر شاغلی که در این استان وجود دارد، حدود ۳۹ نفر در پاییز امسال در بخش کشاورزی مشغول بوده‌اند. پس از آن، با اختلاف قابل توجهی استان خراسان شمالی قرار دارد که سهم اشتغال آن از بخش کشاورزی در پاییز امسال ۲۹.۳ درصد بوده است. استان همدان هم با سهم اشتغال ۲۵.۵ درصدی در بخش کشاورزی جایگاه سوم را کسب کرده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد در ۲۰ سال گذشته سهم بخش کشاورزی از اشتغال زنان از ۳۲ درصد به حدود ۱۱ درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر، سهم بخش خدمات به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

استان تهران کمترین سهم از اشتغال در بخش کشاورزی را داشته که تنها ۱.۵ درصد از شاغلین آن در پاییز امسال در این بخش فعالیت می‌کردند. دلیل اصلی آن به آب‌وهوا و موقعیت اقتصادی-سیاسی استان‌ها برمی‌گردد. در رتبه دوم استان البرز با سهم اشتغال ۲.۵ درصدی و در رتبه سوم استان قم با سهم ۳.۱ درصدی قرار دارد.

در پاییز سال گذشته هم استان‌های کرمان و تهران به‌ترتیب بیشترین و کمترین سهم از اشتغال در بخش کشاورزی را داشتند که سهم هر دو استان در پاییز امسال کاهش یافته است. همچنین، استان خراسان شمالی همانند پاییز امسال در رتبه دوم بیشترین سهم از اشتغال بخش کشاورزی قرار داشته است. در پاییز سال گذشته هم سه استان تهران، البرز و قم کمترین سهم از اشتغال بخش کشاورزی را داشته‌اند.

 

از سوی دیگر، تنها تفاوتی که در ترتیب جایگاه استان‌ها قرار دارد این است که در پاییز سال گذشته استان اردبیل با سهم ۲۵.۵ درصدی در رتبه سوم بیشترین سهم از اشتغال بخش کشاورزی قرار داشته ا این در حالیست که در پاییز امسال به رتبه پنجم سقوط کرده است.