|

سرکوب قیمت بلیت هواپیما از سوی وزارت راه و شهرسازی در شرایطی است که دولت به دنبال آزادسازی نرخ سوخت هواپیماست؛

سوخت آزاد؛ بلیت دولتی

در شرایطی که دولت آزادسازی نرخ سوخت هواپیما را برای خود عملی پسندیده، درست و کارشناسی تلقی می کند اما آزادسازی قیمت بلیت هواپیما از سوی بخش خصوصی را نکوهیده می داند و برای آن تنبیه در نظر می گیرد. این موضوعی است که جمشید ناصری، کارشناس صنعت هوایی به آن اشاره کرده و می گوید همین موضوع به تنهایی نشان دهنده این است که بین دولت و بخش خصوصی چه رقابت نابرابری وجود دارد و بخش خصوصی تا چه اندازه نحیف و رنجور است.

سوخت آزاد؛ بلیت دولتی

 به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، دولت در بودجه سال ۱۴۰۴ پیش بینی کرده است که قیمت سوخت هواپیما را سال 1404 آزاد کند و از لیتری ۶۰۰ تومان به حدود لیتری هفت هزار تومان برساند و جالب اینکه در همین زمان فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی از سرکوب قیمت بلیت هواپیما می گوید و ایرلاین ها را اعمال تنبیه تهدید می کند.

در همین زمینه جمشید ناصری، کارشناس ارشد صنعت هوایی توضیح می دهد که ایرلاین ها مشکلی ندارند که قیمت سوخت هواپیما آزادسازی شود و از آن سو دولت در قیمت گذاری بلیت هواپیما مداخله نکند. زیرا دخالت دولت در قیمت گذاری بلیت هواپیما به مراتب عامل مهم تری برای زمین گیری اقتصاد شرکت های هواپیمایی است.

او می گوید که افزایش نرخ سوخت هواپیما از ۶۰۰ به ۶۶۰۰ تومان، بر مبنای تصمیمات مصوبات هیأت وزیران اتخاذ شده است. این افزایش، اگرچه هزینه‌های عملیاتی شرکت‌های هواپیمایی را به طور قابل‌توجهی افزایش داده است، اما بررسی‌های صورت‌های مالی ایرلاین‌های داخلی نشان می‌دهد که سهم هزینه سوخت از کل هزینه‌های عملیاتی در سال جاری حدود دو تا سه درصد است.

این کارشناس صنعت هوایی تاکید می کند: با توجه به ساختار هزینه‌ای شرکت‌های هواپیمایی، افزایش نرخ سوخت، هرچند هزینه‌های عملیاتی را بالا می‌برد، اما دخالت دولت در قیمت گذاری و سرکوب نرخ بلیت اثری به مراتب مخرب تر در صنعت هوایی دارد و شرکت های هواپیمایی نمی خواهند که دولت به بهانه یارانه سوخت هواپیما در قیمت گذاری بلیت مداخله کند.

این کارشناس تاکید می کند که با وجود مشکلات متعددی که نوسانات نرخ ارز و تحریم برای ایرلاین ها ایجاد کرده است؛ با این حال شرکت های هواپیمایی نه تنها تا پایان سال جاری هیچ افزایش قیمتی در مبلغ بلیت نداشته اند که نرخ هر صندلی پرواز را پایین تر از نرخ مصوب تعیین کرده اند.

او افزود که  با وجود شرایط بسیار دشوار صنعت هوایی در ایران، ایرلاین های ایرانی بسیار مدبرانه اداره شده اند و با وجود چالش ناوگان فرسوده؛ سطح ایمنی پروازها را در شرایط استاندارد نگه داشته اند و برنامه‌های مدیریتی و تنظیم دقیق هزینه‌ها در صنعت هوایی، موجب شده است تا از انتقال مستقیم افزایش هزینه سوخت به قیمت نهایی بلیت جلوگیری شود اما دولت به جای تشویق شرکت های هواپیمایی آنها را با سرکوب قیمت بلیت و قوانین مزاحم تنبیه می کند.

ناصری در ادامه اشاره کرد که اگر نرخ سوخت هواپیما آزاد شود و در زیرساخت های صنعت هوایی خرج شود؛ تغییرات در نرخ سوخت، علاوه بر افزایش هزینه‌های عملیاتی، می‌تواند به بهبود شفافیت در مدیریت منابع و کاهش کسری‌ بودجه‌ دولت منجر شود. 

از سوی دیگر، او خاطر جمع کرد که برای جلوگیری از هرگونه ناهماهنگی در بازار، هماهنگی نزدیک میان نهادهای مرتبط و اجرای برنامه‌های تدریجی ضروری است.

این کارشناس تأکید کرد که سیاست‌های اتخاذ شده در زمینه آزادسازی سوخت هواپیما و در ادامه آن جلوگیری از مداخله دولت در قیمت گذاری بیلت هواپیما در بلندمدت می‌تواند به نفع توسعه پایدار و بهبود کیفیت خدمات هوایی باشد، اما در کوتاه‌مدت، نیاز است تا به دقت نظارت شود.

او با تاکید بر  کم تاثیر بودن افزایش هزینه سوخت بر قیمت بلیت در کوتاه‌مدت، معتقد است که مدیریت دقیق و برنامه‌ریزی‌های استراتژیک در این صنعت، زمینه‌ی ثبات و بهبود عملکرد صنعت هوایی را فراهم خواهد ساخت.