بازار، مردم و رفتار دولت در ایذه
حمایت از بخش خصوصیِ خُردهپا
به باور کارشناسان حوزه اجتماعی، بازار از محدوده صرفا اقتصادی فراتر رفته و در عرصه تنظیم اجتماعی و کنش اجتماعی نیز نقشآفرینی میکند. در این راستا، دو بُعد از بازار مورد توجه قرار گرفته است؛ اول بازارهای جغرافیایی بهعنوان مکانهایی با کارکرد اجتماعی-فرهنگی و دوم، مناسبات بازار بهمثابه الگویی عملی برای مبادله.


قاسم آلکثیر: به باور کارشناسان حوزه اجتماعی، بازار از محدوده صرفا اقتصادی فراتر رفته و در عرصه تنظیم اجتماعی و کنش اجتماعی نیز نقشآفرینی میکند. در این راستا، دو بُعد از بازار مورد توجه قرار گرفته است؛ اول بازارهای جغرافیایی بهعنوان مکانهایی با کارکرد اجتماعی-فرهنگی و دوم، مناسبات بازار بهمثابه الگویی عملی برای مبادله.
اینکه دو مفهوم «بازار» و «جامعه بازار» کدام معنای مختص خود را دارند بر این مبنا تعریف میشود که بازار یکی از پویاترین و بااهمیتترین فضاهای شهری به شمار میآید؛ فضایی که از گذشتههای دور تاکنون، با وجود تحولات و تغییرات شهری گسترده، به حیات و پویایی خود ادامه داده است.
بازار هم بهعنوان فضایی اقتصادی و همچنین بهمثابه نهادی اجتماعی و فرهنگی در تنظیم روابط اجتماعی مؤثر بوده و میتواند در حفظ دوام، انسجام و ثبات جامعه کارکردهای بسیار مهمی ایفا کند. در گذشته و پیش از حضور اینترنت و شبکههای اجتماعی، خبرها در بازارها ترند شده و از یکی به دیگری منتقل میشد و مردم آخرین خبرهای شهر را از جامعه بازار میشنیدند.
در همین راستا، اصولا بازارهای محلی انسجام اجتماعی بیشتری نسبت به بازارهای مدرن یا نو دارند. برای مثال احتمالا بازار عامری یا کیان در اهواز، جامعه بازاریِ منسجمتری نسبت به بازار زیتون یا حتی بازار سیمتری داشته باشد. به همین نسبت اغلب بازارها در شهرستانها قوام و دوام اجتماعی قویتری نسبت به بازارهای مدرنِ مراکز استانها دارند. در همین چارچوب، استاندار خوزستان در سفر سهروزه خود به حوزه منگشت، با حضور در بازارِ ایذه و گفتوگو با بازاریان، اهمیت این نهاد اجتماعی-اقتصادی را به رسمیت شناخت. او برخلاف رویه معمول که مسئولان دولت صرفا به بازدید از نهادهای دولتی محدود میشوند، به دل بازار رفت و مشکلات فعالان بخش خصوصی خردهپا را از نزدیک شنید.
استاندار خوزستان با حضور مستقیم در بازار و گفتوگو با بازاریان، برخلاف روند مرسومِ تمرکز صرف بر نهادهای دولتی، به یکی از بسترهای اصلی حیات اقتصادی و اجتماعی جامعه محلی توجه نشان داد.
پرواضح است که سیدمحمدرضا موالیزاده در سیاستهایش به تقویت بخش خصوصی، بهویژه آن بخشهایی است که تاکنون کمتر دیده شدهاند، پرداخته است. اهمیت این رویکرد در آن است که نشان میدهد مدیریت عالی استان به نقش بازار و اقتصاد مردمی در توسعه و پایداری اجتماعی-اقتصادی توجهی جدی دارد.