|

فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه روند سودآوری بازارهای مختلف را بررسی می‌کند؛

سال بورس

سال ۱۴۰۴ سال بازار سرمایه است. این نکته را فردین آقابزرگی، کارشناس ارشد بورس گفته و توضیح می دهد که با وجود ریسک هایی که بر اقتصاد و شرایط سیاسی کشور متصور هستیم اما بررسی بازدهی بازارهای مختلف نشان می دهد که بازار سرمایه سودآوری بالاتری نسبت به سایر بازارها داشته است.

سال بورس
خبرنگار: زهرا ترابی

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق؛ فردین آقابزرگی کارشناس ارشد بازار سرمایه به شرق می گوید: امسال دولت با چالش های اقتصادی عدیده ای دست و پنجه نرم می کند که به عقیده من می توان با بازگرداندن انضباط مالی به اقتصاد کشور از این گردنه سخت عبور کرد.

او تاکید می کند: کوچک شدن دولت یعنی کاهش هزینه‌ها که مستلزم انضباط مالی و مدیریت مالی صحیح در حوزه ساختار بودجه عملیاتی دولت است و توجه به اصلاحات اقتصادی در حوزه انرژی و شبکه بانکی از ضروریات تولید و شعار امسال که سرمایه‌گذاری برای تولید است، به شمار می آید.

آقابزرگی در ادامه درباره مهم‌ترین موانع و چالش‌های اقتصاد در سال جدید می گوید: موانع زیاد است اما مهمترین آن رفع ناترازی های حوزه های مختلف از جمله ناترازی انرژی و ناترازی نظام بانکی است و این یکی از چالش‌های بسیار بزرگی که باعث آسیب های جدی به بدنه اقتصاد می شود و دولت و بانک مرکزی نسبت به این موضوع باید رسیدگی جدی داشته باشند. به دلیل اینکه سرمنشا تمام منابع نقدینگی در کشور و حتی تجهیز منابع مالی از طریق سیستم بانکی است که بالغ بر 70 تا75 درصد منابع از این محل استخراج می شود. بنابراین، هر چالشی در آنجا به سایر حوزه‌ها در عرصه اقتصادی سرایت می کند.

او ادامه داد: نکته بعدی، روند کنترل، مدیریت و انضباط مالی هزینه های عمومی خود دولت است. هزینه های عمومی دولت در مقایسه با بودجه عمرانی و اهداف سرمایه گذاری که در برنامه هفتم توسعه اقتصادی هم به آن بطور مفصل پرداخته شده و جزو الزام آورترین نکاتی است که حتماً دولت باید به آن بپردازد و این موضوع به فهوای اصل ۴۴ قانون اساسی برمی‌گردد. باید دستور کار داشته باشیم که دولت کوچک شود.

آقابزرگی در ادامه پاسخ داد: کوچک شدن دولت یعنی کاهش هزینه‌ها که مستلزم انضباط مالی و مدیریت مالی صحیح در حوزه ساختار بودجه عملیاتی دولت است. سایر نکات و چالش‌ها مانند ناترازی انرژی جزو نکاتی که علیرغم عدم توجه مناسب در سه، چهار دهه گذشته در این حوزه‌ها لازم است و جزو ضروریات تولید و شعار امسال که سرمایه‌گذاری برای تولید است. که مهمترین ضروریات آن حامل‌های انرژی، مدیریت قیمت، برنامه‌ریزی برای سرمایه گذاری در این حوزه انرژی است.

این کارشناس تصریح کرد: همچنین باید تاکید کنم که پرونده‌های عدیده فساد مالی  در اثر استفاده ناصحیح از موقعیت‌ها (رانت) بوجود می آید که جلوگیری از این گونه فسادها جزو ضروریات است؛ ذکر این نکته ضروری است که اگر بخواهیم ارقام فساد پنج، شش پرونده سالهای اخیر نظیر چای دبش یا ارز ۴۲۰۰ تومانی واردات خودروهای لوکس و ... را تجمیع کنیم متوجه می شویم که این ارقام تقریبا مساوی با هزینه های عمومی دولت می شود. بنابراین دولت باید انضباط مالی در این زمینه‌ داشته باشد و جدی بگیرد.

او با اشاره به عملکرد بورس در سال جاری گفت: باتوجه به سابقه و تاریخچه بازدهی، علی رغم نوسانات ناخوشایندی که در همه بازارها به خصوص بازار بورس وجود داشته است، این تاریخچه هم از حیث تکنیکال و هم از حیث تکرار شوندگی در کلیه شرایط مثبت و منفی سه دهه گذشته این روند را داشته است. نگاهی به عملکرد بازار نشان می دهد که  بورس از ۳۰ سال گذشته تا بهمن سال ۱۴۰۳ حدود پنج هزار برابر بازدهی داشته است و بازار رقیب، بازار مسکن و زمین بوده که حدود ۱۷۰۰ برابر رشد است.

آقابزرگی در پایان خاطرنشان کرد: این آمار و این روند نشان می دهد سال 1404 علیرغم افزایش تنش‌های سیاسی و ژئوپلیتیک و ابهاماتی که در حوزه اقتصاد وجود دارد شخصاً اعتقاد دارم از حیث بازدهی بورس سال 1404 سال مناسب‌تری نسبت به سه، چهار سال گذشته خواهد بود. کما اینکه در چهار روز ابتدای سال جاری شاخص کل  بورس بیش از سه و نیم درصد بازدهی ظرف چهار روز کاری داشت. به شخصه اعتقاد دارم این روند ادامه خواهد داشت، نباید وابستگی و یا ارتباط تنگاتنگی بین افزایش یا کاهش سودآوری شرکت‌های بورسی با نوسان قیمت سهام قائل شویم. به این دلیل که سایر بازارها مثل خودرو، مسکن طلا و ارز اصلا عایداتی ندارد و صرفاً برای حفظ ارزش پول آنها را خریداری می کنند.