|

اصطکاک نمایندگان مقابل تغییر ساعت رسمی/ مساله ناترازی انرژی و راهکار تغییر ساعت

در حالی که توانیر اعلام کرده است تغییر ساعت رسمی کشور روزانه در حد تولید یک نیروگاه بزرگ برق، در مصرف انرژی صرفه جویی می کند، نمایندگان مجلس سالهاست به بهانه های واهی مقابل اجرای این فرآیند مقاومت می کنند.

اصطکاک نمایندگان مقابل تغییر ساعت رسمی/ مساله ناترازی انرژی و راهکار تغییر ساعت

به گزارش گروه رسانه‌ای شرق، هنوز اولین ماه بهار به پایان نرسیده است بسیاری از نقاط پایتخت و بعد هم سایر مناطق کشور از شمال تا جنوب دچار قطعی برق شدند. جداول خاموشی که در سالهای گذشته با آغاز اوج گرما در میانه تابستان منتشر می شد حالا در حالی که فقط چند روز از اغاز بهار می گذرد، منتشر شده است. 

در واقع خاموشی ها در شرایطی اغاز شده که مشکلی در تامین سوخت نیروگاه ها وجود ندارد و از سوی دیگر هم وسایل سرمایشی هنوز استفاده نمی شوند. با این اوصاف نه بهانه رشد شدید مصرف قابل قبول است و نه بهانه نبود سوخت را می توان پذیرفت.

برخی از جمله مدیرعامل شرکت توانیر علت خاموشی های زودرس را تعمیرات نیروگاهی عنوان کردند. 

همچنین مسعود مرادی، مدیرعامل شرکت‌های نیروگاهی ایران، چندی پیش در گفتگو با مهر با اشاره به اینکه ۱۰۷ هزار مگاوات برنامه تعمیرات در دستور اجرا وجود دارد، گفت: «در حوزه برق حرارتی ۱۰۷ هزار مگاوات برنامه تعمیراتی پیش رو داریم. پیش بینی می‌کنیم برنامه تعمیراتی نیروگاه‌های حرارتی تا پایان اردیبهشت ماه به پایان برسد و تمامی واحدها برای پیک سال آینده در مدار باشند».

با این حال علاوه بر تعمیرات، عواملی دیگری هم به عنوان دلایل خاموشی‌های زودرس معرفی میشود.

برای مثال مصطفی رجبی مشهدی، مدیر عامل توانیر در رابطه با انتشار جداول خاموشی از سوی این مجموعه گفته که مشکل این است که در سال جاری به دلیل خشکسالی ما امکان استفاده حداکثری از ظرفیت تولید نیروگاه برق آبی را نداریم و تنها امکان استفاده یک سوم از ظرفیت نیروگاه‌های برق آبی وجود دارد.

پیش از این هم عیسی بزرگ زاده، سخنگوی صنعت آب گفته بود که اصلی ترین زنجیره نیروگاه‌های برق آبی حوزه کارون است  که اگر همین روند ادامه داشته باشد کاهش ۴۰درصدی تولید برق از این نیروگاه‌ها را خواهیم داشت.

حمیدرضا صالحی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه نباید انقدر زود قطعی برق در کشور آغاز می شد، توضیح داده است به احتمال زیاد هنوز نیروگاه آماده سازی نشده اند یا اینکه کار اورهال آنها هنوز به اتمام نرسیده است.

او همچنین توضیح داده است که به دلیل وضعیت نامناسب بارندگی ها و موجودی اندک سدها امکان استفاده از نیروگاه های برق آبی هم وجود ندارد و این مساله هم می تواند بحران برق در کشور را تشدید کند.

این کارشناس حوزه انرژی معتقد است که امسال سال سختی برای حوزه انرژی کشور به خصوص در زمینه تامین برق است. طوری که پیش بینی می‌شود میزان کسری به حدود ۲۴هزار مگاوات افزایش یابد که عدد بسیار بزرگی است.

تاثیر تغییر ساعت رسمی

در سوی دیگر از ابتدای سال، مدیرعامل شرکت توانیر با اشاره به اهمیت مدیریت مصرف انرژی، توضیح داد که اگر اختیار تغییر ساعت رسمی کشور دوباره به دولت بازگردد، می‌توانیم به میزان قابل توجهی از مصرف برق در ساعات اوج‌بار شبانه بکاهیم؛ به طوری که برآوردها نشان می‌دهد این اقدام به‌تنهایی می‌تواند حدود هزار مگاوات از بار شبکه را کاهش دهد؛ عددی معادل تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر.

او گفت تغییر ساعت رسمی کشور یکی از ابزارهایی است که در سال‌های گذشته امتحان خود را پس داده است. این موضوع نه‌تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورها به‌عنوان یک سیاست مؤثر در مدیریت تقاضای انرژی اجرا می‌شود.

با این حال بر اساس تصمیم مجلس شورای اسلامی در پایان سال ۱۴۰۱، دولت دیگر اختیار تغییر ساعت رسمی را نداشت و به همین دلیل، در سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ هیچ تغییری در ساعت رسمی کشور اعمال نشد. در حالی است که به گفته مدیر توانیر، بررسی‌های فنی در شرکت مدیریت شبکه برق ایران نشان می‌دهد که همین تغییر ساده می‌تواند تأثیر محسوسی بر کاهش مصرف برق، به‌ویژه در ساعات اولیه شب، داشته باشد.

در واقع طبق اظهارات این مسئول، اگر ساعت رسمی کشور یک ساعت جلو کشیده شود، بخشی از فعالیت‌های اجتماعی و اقتصادی زودتر به پایان می‌رسد و تقاضا برای استفاده از وسایل برقی، روشنایی و سرمایش در ساعات اوج‌بار کاهش می‌یابد. این کاهش، عدد کوچکی نیست و می‌تواند به اندازه تولید یک نیروگاه بزرگ، به شبکه برق کشور کمک کند.

با این حال، این اظهارات درحالی از سوی مدیر توانیر مطرح می شود که نمایندگان مجلس سالهاست مقابل تغییر ساعت رسمی کشور به بهانه هاب واهی مانند اختلال در زندگی روزمره و نبود توجیه اقتصادی مقاومت می کنند.