پاسخ متقابل روسیه به تحریمهای آمریکا و کانادا
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه روز دوشنبه دراظهاراتی گفت که مسکو در حال آمادهسازی یک پاسخ مناسب به تحریمهای آمریکا و کانادا است.
به گزارش شبکه شرق و به نقل از خبرگزاری "تاس", وی توضیح داد: ما در حال آمادهسازی اقدامات متقابل هستیم. این اقدامات بصورت خلاقانه برای تأثیر بیشتر بر واشنگتن و اوتاوا به کار گرفته خواهند شد. در شرایطی که غرب به رهبری آمریکا به شدت تهاجمی عمل میکند و از هیچ ابزاری برای هدف قرار دادن مسکو روی گردان نیستند، روسیه با تکیه بر اصل واکنش متقابل پاسخ خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه خاطرنشان کرد که تحریمهای آمریکا و کانادا به منظور تضعیف ظرفیت صنعتی و مالی روسیه و "توقف" دسترسی مسکو به اقتصاد جهانی وضع شده است.
دولت ایالات متحده آمریکا در سالگرد جنگ اوکراین که جمعه بود، تحریمهای جدیدی علیه ۲۰۰ فرد و نهاد روسیه وضع کرد.
علاوه بر این، وزارت بازرگانی آمریکا محدودیتهای صادراتی علیه ۹۰ شرکت مرتبط با روسیه از جمله برخی شرکتهای چینی اعلام کرده است.
این وزارتخانه ادعا کرده که این محدودیتها به دلیل کمک به روسیه برای دور زدن تحریمها معرفی شدهاند.
بایدن همچنین در دستوری تعرفه بیش از ۱۰۰ نوع از محصولات فلزی با تمرکز بر آلومینیوم، مواد معدنی و محصولات شیمیایی روسیه را افزایش داد.
همچنین کانادا تاکنون تحریمهای مختلفی علیه روسیه وضع کرده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه ۲۱ فوریه ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
پوتین سه روز پس از آن، پنجشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند ۱۴۰۰) نیز عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تبدیل شد.
آمریکا و کشورهای غربی در پاسخ به این اقدام روسیه، تاکنون تحریمهای گستردهای را علیه مسکو اعمال و میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به کییف ارسال کردهاند.
ایالات متحده بر اساس آمارها از زمان آغاز جنگ میان روسیه و اوکراین در پنجم اسفند سال گذشته تاکنون، حدود ۶۸ میلیارد دلار به کییف کمک نظامی و مالی کرده است. دولت بایدن حتی در شرایطی که روسیه پیشنهاد آتش بس موقت را مطرح و سازمان ملل از آن استقبال کرده بود، وعده ارسال حمایتهای نظامی و تسلیحاتی را داده بود که به اعتقاد تحلیلگران نشانه تمایل واشنگتن برای ادامه درگیریها و تشدید تنشها در اوکراین است.