حمص مقصد بعدی شورشیان
۱۰ سال بعد از آزادی حمص به دست ارتش بشار اسد از نفوذ جبههالنصره این شهر بار دیگر در معرض خطر قرار گرفته است. حما شهری که پنجشنبه تصرف شد تنها ۵۰ کیلومتر با حمص فاصله دارد و تصاویر فراوانی از خروج گسترده مردم از آن دست به دست میشود.
ابومحمد الجولانی که سال ۹۴ رهبر جبههالنصره بود و حالا رهبری تحریرالشام را در دست دارد، در ویدیویی که در حلب تصویربرداری شده گفته است اهالی حمص آماده باشند.
در صورتیکه حمص به دست شورشیان مسلح بیفتد خطر بزرگی دمشق را تهدید میکند. حمص از شمال دمشق فاصله ۱۶۰ کیلومتری دارد و فاصلهاش با لبنان ۳۰ کیلومتر است. استان حمص ۲۲ درصد از مساحت سوریه را به خود اختصاص داده. حمص به عنوان یک گذرگاه حیاتی برای حملونقل نظامی و اقتصادی شناخته میشود. جمعیت شهر مخلوطی از اهل سنت، علویان و مسیحیان است و همین موضوع نگرانیهایی بابت وقوع بحران انسانی ایجاد کرده است. البته مسلمانان سنی در حمص دست بالا را دارند و اقلیتهای کرد و آشوری هم در شهر دیده میشوند.
قدمت شهر به دو هزار سال پیش از میلاد میرسد. طبق آخرین نظرسنجی جمعیت حمص ۷۷۵هزار و ۵۰۰ نفر بوده است.
از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ حمص تحت محاصره بود. بعد از اعتراضات اولیه در حمص ارتش وارد عمل شد. در آن زمان مخالفان مسلح اسد شامل ارتش آزاد سوریه و جبههالنصره کنترل شهر را به دست گرفته بودند و این وضعیت بحران انسانی وخیمی بهوجود آورد. در می ۲۰۱۴ بالاخره ارتش توانست به آخرین پایگاههای مخالفان مسلح نفوذ کند که در نهایت به آزادسازی شهر منجر شد. در همین دوره سه ساله زیرساختهای شهر شامل بیمارستانها، مدارس و ساختمانهای اداری سومین شهر مهم سوریه نابود شدند. در دو سال پایانی بحران در حمص، کمبود غذا و دارو باعث مرگ بسیاری از افراد شد. در نهایت آنچه باعث آزادی حمص شد، توافقی بود که بین نیروهای دولتی و جبههالنصره در گرفت. اما ظاهرا با وقوع مجدد بحران، حمص میتواند یکبار دیگر به کانون درگیریها تبدیل شود و حتی موقعیت دمشق را هم به خطر بیندازد.