وضعیت ۱۰۹ تریلیون دلار سرمایه پس از تعرفههای ترامپ
شرکتها از زمان آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ وعده دادهاند که ۱.۹ تریلیون دلار در ایالات متحده سرمایهگذاری کنند اما با توجه به تشدید جنگ تعرفهای، آینده این سرمایهگذاریها در هالهای از ابهام قرار دارد. برخی کارشناسان معتقدند که این تعرفهها میتواند باعث کاهش تمایل به سرمایهگذاری در ایالات متحده و افزایش عدم قطعیت در بازارهای جهانی شود.

به گزارش گروه رسانه ای شرق؛ شرکتها از زمان آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ وعده دادهاند که حداقل ۱.۹ تریلیون دلار در ایالات متحده سرمایهگذاری کنند اما این روند سرمایهگذاری ممکن است به دلیل تشدید جنگ تعرفهای با مشکلاتی مواجه شود.
طبق گزارشی از فایننشال تایمز، تعهدات سرمایهگذاری شرکتهای خارجی و داخلی به ۱.۹ تریلیون دلار رسیده است. این میزان در مقایسه با ۹۱۰ میلیارد دلار سرمایهگذاریهای خصوصی در بخش تولید بوده که از زمان آغاز ریاست جمهوری جو بایدن تا اکتبر ۲۰۲۴ پیشبینی شده است.
تعهدات اخیر شامل ۱۰۰ میلیارد دلار از سوی شرکت SoftBank که در دسامبر گذشته اعلام شد، ۱۰۰ میلیارد دلار از سوی شرکت TSMC تولیدکننده تراشه، ۲۰ میلیارد دلار از سوی یک گروه حملونقل فرانسوی، ۵۰۰ میلیارد دلار از سوی اپل و ۵ میلیارد دلار از سوی خودروساز Stellantis است.
با این حال، بسیاری از این وعدهها از سوی شرکتهایی است که زنجیره تامین جهانی دارند و در معرض تعرفههای گستردهای قرار دارند که ترامپ علیه شرکای تجاری از جمله چین، هند و اتحادیه اروپا وضع کرده است.
ترزا فورت، استاد دانشگاه دارتموث و کارشناس تجارت بینالملل تاکید کرد: «آسیب ناشی از تعرفههای ترامپ فراتر از ۱.۹ تریلیون دلار سرمایهگذاریهای اعلامشده است. مقدار بیثباتی که ترامپ به سیستم تجاری جهانی وارد کرده باعث شده که هیچکس نتواند به طور بلندمدت سرمایهگذاری کند. این موضوع قطعا باعث خواهد شد که ایالات متحده دیگر مقصد جذابی برای سرمایهگذاری نباشد.»
ترامپ در پایان ماه مارس گفته بود که به خاطر سیاستهای تجاری خود، سرمایهگذاریها «در حال سرازیر شدن» به ایالات متحده است اما پس از آنکه ترامپ تعرفه ۲۰ درصدی بر واردات از اتحادیه اروپا وضع کرد، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه از شرکتها خواست تا سرمایهگذاری در ایالات متحده را متوقف کنند تا دولت فرانسه به همراه کمیسیون اروپا واکنشی به این تصمیم داشته باشد.
ماکرون گفت: «چه پیامی میخواهیم ارسال کنیم وقتی که شرکتهای بزرگ اروپایی میلیاردها یورو در اقتصاد آمریکا سرمایهگذاری میکنند، در حالی که ایالات متحده به ما ضربه میزند؟»
وی همچنین از صنایع خواست تا از تلاش برای مذاکره معافیتها با واشنگتن خودداری کنند.
وزارت امور خارجه ژاپن روز دوشنبه اعلام کرد که شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن نگرانیهای جدی خود را در مورد تاثیر تعرفههای آمریکا بر توانایی سرمایهگذاری شرکتهای ژاپنی در یک تماس تلفنی با ترامپ مطرح کرده است. ژاپن بزرگترین منبع سرمایهگذاری خارجی در ایالات متحده محسوب میشود.
برخی تحلیلگران معتقدند که سیاستهای حمایتگرایانه ترامپ ممکن است به تسریع سرمایهگذاری در تولیدات داخلی ایالات متحده منجر شود، زیرا کشورهای مختلف سعی دارند تا امتیازاتی از آمریکا بگیرند. موسسه تحقیقاتی Capgemini پیشبینی کرده که شرکتهای آمریکایی در سه سال آینده ۱.۱ تریلیون دلار برای بازگشت تولیدات به ایالات متحده هزینه خواهند کرد که نسبت به ۷۵۰ میلیارد دلار پیشبینی شده برای سال ۲۰۲۴، افزایش داشته است.
اما اسکات لینسیکوم، معاون رئیس موسسه کاتو، اندیشکده طرفدار بازار آزاد نیز گفت که کاهش سود شرکتها، افزایش هزینههای تولید و کاهش رشد اقتصادی به دلیل تعرفهها میتواند انگیزه سرمایهگذاری را کاهش دهد.
وی افزود: «هر کسی که فکر میکرد این اعلامیههای سرمایهگذاری به منظور کاهش یا لغو تعرفهها صورت میگیرد، اشتباه کرده است. هیچگاه نمیتوان تعرفهها را به عنوان یک استراتژی منظم برای جذب سرمایهگذاری بلندمدت در نظر گرفت.»
شرکت Stellantis، تولیدکننده خودروهای جیپ و رم اعلام کرده که به دلیل عدم قطعیت ناشی از تعرفهها، ۹۰۰ نفر از کارگران خود را در پنج کارخانه در ایالات متحده به مرخصی فرستاده و تولید در کانادا و مکزیک را به طور موقت تعطیل کرده است.
کارشناسان اشاره کردهاند که تعیین میزان دقیق سرمایهگذاریهای جدید و پیشبینی تحقق آنها دشوار است. بسیاری از وعدههای سرمایهگذاری که در دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ مطرح شدهاند، شامل پروژههایی است که از پیش برنامهریزی شده بودند و مشخص نیست چه میزان از این تعهدات در دوره ریاست جمهوری بایدن به واقعیت پیوسته است.
یک کارشناس آمریکایی در زمینه مدیریت گفت: «این اعلامیههای سرمایهگذاری که در ماههای ژانویه یا فوریه اعلام شدهاند، نمیتوانند نتیجه تغییرات ناشی از دولت جدید باشند.»
وی همچنین افزود که برنامهریزیهای مالی معمولا در دورههای زمانی بلندمدت انجام میشود.
اپل در فوریه، ۵۰۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری را اعلام کرد اما پس از آنکه ترامپ تعرفههای خود را وضع کرد که بر مراکز تولید و تامین آن در آسیا تاثیر خواهد گذاشت، بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست داد. اپل قبلا سرمایهگذاریهای زیادی در ایالات متحده داشته است، بنابراین روشن نیست که چه مقدار از این سرمایهگذاری به سیاستهای ترامپ مربوط است.
هیوندای کرهجنوبی نیز وعده داده که ۲۱ میلیارد دلار در سه سال برای گسترش تولید خودرو و کسبوکار فولاد خود در ایالات متحده هزینه خواهد کرد و ۱۰۰،۰۰۰ شغل ایجاد خواهد کرد. با این حال، خودروهای وارداتی به ایالات متحده اکنون با تعرفه ۲۵ درصدی مواجه هستند.
ترامپ همچنین اعلام کرد که تعرفه اضافی ۲۵ درصدی بر تمامی واردات از کرهجنوبی وضع خواهد کرد.
شرکت SoftBank به رهبری ماسایوشی سون نیز اعلام کرده که تعهد خود برای سرمایهگذاری ۵۰ میلیارد دلاری که پس از پیروزی ترامپ در سال ۲۰۱۶ اعلام کرده بود را بیش از حد اجرا کرده و بیش از ۵۰،۰۰۰ شغل ایجاد کرده است؛ هرچند که در دوران پاندمی تعدادی از کارکنان خود را اخراج کرده است.
کیرک بودری، تحلیلگر شرکت مشاورهای Astris گفت که اگر تعرفهها باعث کاهش طولانیمدت بازار شوند، ممکن است SoftBank مجبور به فروش داراییهای خود شود؛ همان طور که در سال ۲۰۲۰ در دوران پاندمی این اتفاق افتاد.