آسهآن چگونه به جنگ تعرفهای ترامپ واکنش نشان داد؟
اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسهآن) که ده کشور عضو آن در مجموع پنجمین قدرت اقتصادی دنیا محسوب میشوند به دنبال اعمال تعرفههای تجاری دونالد ترامپ بر کالاهای وارداتی به آمریکا، ترجیح دادند تا به جای اقدام متقابل و با یک استراتژی پوشش ریسک، با واشنگتن وارد مذاکره شوند.

به گزارش گروه رسانه ای شرق،کانال خبری آسیا نوشت: به دنبال اعمال تعرفههای دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا علیه کشورهای سراسر جهان، هر کدام به نوعی از جمله با تعرفههای تلافی جویانه یا پیش گرفتن مسیر مذاکره با واشنگتن، به این موضوع واکنش نشان دادند که بلوک اقتصادی اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه آن) نیز یکی از آنها بود.
تا همین اواخر، ترامپ بر روی جنوب شرقی آسیا خیلی تمرکز نداشت و این همان چیزی بود که این منطقه ۷۰۰ میلیون نفری آن را ترجیح میداد. کشورهای جنوب شرقی آسیا که چندین دهه تاکتیکهای حفاظتی بین قدرتهای بزرگ را آموزش دیده اند، میدانستند که چگونه ساکت باشند و در سایه باقی بمانند. «هنگامی که فیلها با هم دعوا میکنند، حیوانات کوچک میخواهند آسیب نبینند.»
تا اینکه «روز آزادی» ترامپ فرا رسید و هیچ کس از تعرفههای وی در امان نبود. تماسهای تلفنی از سر دستپاچگی، درخواستهای مذاکره و بیانیههای مطبوعاتی فوری انجام شد، اما آنها نتوانستند از حقیقت فرار کنند: اینکه این یک تجدید نظم اساسی در سیستم تجارت جهانی است.
این رسانه آسیایی ادامه داد: وزرای کشورهای آسه آن ابتدا به طور جداگانه مذاکره با دولت ترامپ را دنبال کردند. اما روز پنجشنبه گذشته، وزرای آسه آن گرد هم آمدند تا یک واکنش جمعی به تعرفهها را تدوین کنند، که تغییری آشکار در رفتار نهادی آنها بود.
این دیدار بسیار مهم بود زیرا تنها چند ساعت پس از اعلام وقفه ۹۰ روزه تعرفهها توسط ترامپ صورت گرفت. این نشان میدهد که آسه آن ارزش یکپارچهسازی را تشخیص داده است. این موضوع همچنین تأییدی بر استراتژی اصلی آسه آن در درگیری قدرت جهانی است. این گروه ۱۰ کشوری در بیانیهای مشترک اعلام کرد که تعرفههای ترامپ را تلافی نمیکند.
در بیانیه آمده است: «ارتباطات باز و همکاری برای تضمین یک رابطه متعادل و پایدار بسیار مهم خواهد بود.»

در حالی که قابل درک است که آسه آن همچنان فاقد وزن اقتصادی برای انتقام گیری به تنهایی است، نباید آن را انفعال در مخمصه تلقی کرد. در واقع این یک استراتژی کلاسیک در زمینه پوشش ریسک است.
روزنامه بانکوک پست گزارش داد: بلوک منطقهای ۱۰ عضوی آسه آن در مجموع پنجمین اقتصاد بزرگ جهان است. اعضای آن از جمله تایلند، برونئی، کامبوج، اندونزی، لائوس، مالزی، میانمار، فیلیپین، سنگاپور و ویتنام، به شدت به صادرات به عنوان محرک رشد اقتصادی خود متکی هستند.
در بین این کشورها، ویتنام با تعرفه ۴۶ درصدی مواجه شد، در حالی که بر کشور همسایه کامبوج (تولیدکننده عمده پوشاک ارزان قیمت برای برندهای بزرگ غربی) تعرفه ۴۹ درصدیاعمال شد. دیگر اعضای آسهآن که با تعرفههای سنگین مواجه شدهاند، لائوس (۴۸ درصد)، میانمار (۴۴ درصد)، تایلند (۳۶ درصد) و اندونزی (۳۲ درصد) هستند.
مالزی، سومین اقتصاد بزرگ آسیای جنوب شرقی، با تعرفه کمتر ۲۴ درصدی مواجه شد. برونئی نیز با تعرفه ۲۴ درصدی مواجه است، در حالی که فیلیپین با ۱۷ درصد و سنگاپور ۱۰ درصد ضربه خوردند.
به طور واضح، بسیاری نگران هستند که آسه آن در خطر تبدیل شدن به «عرصه رقابت قدرتهای بزرگ» و اعضای آن ممکن است به «نیابتیهای قدرت بزرگ» تبدیل شوند. تعرفههای متقابل به عنوان یک جنگ تجاری بین آمریکا و چین آغاز شد، اما سپس به سرعت بر دیگران به ویژه اقتصادهای نوظهور مانند آسه آن تأثیر گذاشت.
در نتیجه تعرفههای بسیار تهاجمی تحلیلگران خطر رکود را بالای ۶۰ درصد پیش بینی کردند. بسیاری از اقتصاددانان تورم بالاتر، بیکاری و نابرابری را به عنوان موارد احتمالی آینده پژوهی میکنند.