آیا به روزهای پایان صبر مجلس در برابر عملکرد ضعیف برخی از اعضای کابینه نزدیک میشویم؟
کلافگی بهارستان از پاستور
سارا فلاحی: امروز ریزعلیهای زیادی مشعلبهدست در مسیر حرکت قطار دولت در حال هشداردادن هستند الیاس نادران: پنهانکاری، چاپلوسی و مناسبات ناسالم، جای شایستهسالاری را گرفته است
دیروز بهارستان محل حسابکشی از دو وزیر کابینه سیزدهم بود که از ابتدای تشکیل کابینه عملکردشان مورد نقد بود و در چند هفته اخیر هم مشکلات و نارضایتی بسیاری را به جامعه تحمیل کردهاند. در چنین روزهای سختی که کمبود دارو سبب ناتوانی مردم در تهیه یک داروی ساده از سرم یا آنتیبیوتیک گرفته تا انسولین و داروی بیماران خاص شده و همین امر زمینه بحران جدیدی را شکل داده است، وزیر بهداشت همچنان حاضر به عذرخواهی از مردم و نمایندگان مجلس نشد و حتی گفت «تولید آنتیبیوتیک در هفت ماه گذشته به اندازه یک سال قبل بوده است».
دیروز بهارستان محل حسابکشی از دو وزیر کابینه سیزدهم بود که از ابتدای تشکیل کابینه عملکردشان مورد نقد بود و در چند هفته اخیر هم مشکلات و نارضایتی بسیاری را به جامعه تحمیل کردهاند. در چنین روزهای سختی که کمبود دارو سبب ناتوانی مردم در تهیه یک داروی ساده از سرم یا آنتیبیوتیک گرفته تا انسولین و داروی بیماران خاص شده و همین امر زمینه بحران جدیدی را شکل داده است، وزیر بهداشت همچنان حاضر به عذرخواهی از مردم و نمایندگان مجلس نشد و حتی گفت «تولید آنتیبیوتیک در هفت ماه گذشته به اندازه یک سال قبل بوده است». حال چرا مردم نسخهبهدست بهویژه برای درمان کودکان خود، آواره داروخانهها شدهاند و حتی سرم یافت نمیشود، مشخص نیست! بماند که در شرایط گرانی سرسامآور دارو هم شاهد قیمت چندبرابری بسیاری از داروها هستیم.
در همین رابطه حسینی، عضو کمیسیون عمران مجلس، در انتقاد از عملکرد وزیر بهداشت گفت: «گرانی و کمبود دارو مردم را رنج میدهد و مردم گرفتار موضوع سلامت خود هستند. فرمان کار از دست متولیان دارو خارج شده است. طبق آمار از سههزارو صد داروی فعال در بازار، ۵۰۰ تا کمبود داریم و ۹۰ مورد از اقلام پرمصرف در شرایط حاد هستند. با این شرایط آیا زندگی مردم در حوزه سلامت تأمین میشود؟». محمدرضا صباغیان، نماینده بافق و مهریز نیز گفت: «دارو کمیاب شده و مردم در تأمین آن با مشکلاتی مواجه هستند و نظارت هم بهدرستی وجود ندارد. وضعیت بهگونهای است که شربت با قیمت مندرج چهار هزار تومانی را ۱۱ هزار تومان میفروشند؛ این یعنی نظارت نیست و وضعیت نامطلوب است. ما از وضعیت نامناسب دارو میگوییم، اما وزیر بهداشت درباره کرونا صحبت میکند. دارو کم و نایاب است که این نشاندهنده ضعف وزیر بهداشت است». از سویی دیگر، وزیر ارتباطات به بهارستان احضار شده بود که در باب عملکرد او نیز نیاز به هیچ توضیحی نیست. کارشناسان کاهش پهنای باند اینترنت، کاهش سرعت و فیلترینگ گسترده و البته تلاش برای قطع اینترنت بینالمللی را جزء دستاوردهای او به حساب میآورند. صباغیان، نماینده مجلس، در نقد عملکرد وزیر ارتباطات گفت: «در جریان صحبت وزیر ارتباطات چندین نفر با من تماس داشتند که مدام مکالمه تلفنی ما قطع میشد. وزیر ارتباطات اعصاب مردم را خرد میکنید، حداقل مکالمه تلفنی را از مردم نگیرید». البته وزیر ارتباطات در مجلس گفت: «کاری خواهیم کرد که طعم شیرین سرعتهای چندصد مگابیت بر ثانیهای را مردم تا پایان دولت سیزدهم بچشند»! این در حالی است که کشوری مانند سوئیس با اینترنت 230 مگابیت بر ثانیه، پنجمین اینترنت سریع جهان را دارد و با وعده «چندصد مگابیت بر ثانیه» وزیر ارتباطات، باید منتظر سبقت ایران از سوئیس باشیم.
او همچنین در این نطق گفت: «برنامه ما گسترش شبکه اینترنت خانگی از طریق فیبر نوری است که همانطور که در پرسش دوستان بود، در حال حاضر در جایگاههای پایین در دنیا هستیم که این عقبماندن یکسری دلایل 10ساله دارد، اما الان نمیخواهم دراینباره آن چیزی بگویم، ولی در حال حاضر دو میلیون انشعاب خانگی فیبر نوری داریم که ما در همین مدت کوتاه آن را محقق کردهایم و انشاءالله در پایان سال به چهار میلیون خواهد رسید. در پایان سال ۱۴۰۲ انشاءالله هفت میلیون انشعاب و در پایان سال ۱۴۰۳ هم هشت میلیون انشعاب جدید محقق میشود تا به عدد
۲۰ میلیون انشعاب وعده دادهشده برسیم».
فارغ از اینکه مجموع اعداد گفتهشده از سوی آقای وزیر
۱۹ میلیون میشود، چندی قبل معاون مخابرات دراینباره گفته بود: «آقای وزیر یا نمیداند ۲۰ میلیون چیست یا نمیداند که فیبر نوری چیست».
گفتههایی که حسابی خبرساز شد، اما ساعاتی بعد مخابرات در بیانیهای اعلام کرد این گفتهها ناقص و از دل یک گفتوگوی خودمانی منتشر شدهاند. چند روز بعد هم سازمان رگلاتوری در بیانیهای اعلام کرد مخابرات بدترین همکاری را در توسعه شبکه فیبرنوری در میان اپراتورها داشته است.
بااینوجود، عیسی زارعپور که با یک هفته تأخیر به دلیل سفر به کرهجنوبی به مجلس رفته بود، بار دیگر تأکید کرد سیاست او توسعه شبکه اینترنت خانگی بر پایه فیبر نوری است و میخواهد با اختصاص هشت درصد از درآمد رگلاتورها به این پروژه، این عدد ۲۰ میلیون را محقق کند.
او حتی از پیوستن ۱۷ میلیون کاربر به یک پیامرسان داخلی خبر داد که با واکنش بسیاری در شبکههای اجتماعی مواجه شده است. البته دیروز رئیس مجلس هم خطاب به وزیر ارتباطات گفت: «انتقال از یک پلتفرم خارجی به داخلی به شکل دستوری امکانپذیر نیست».
دیروز نه مشکل کمبود دارو در مجلس حل شد و نه خبری از رفع فیلترینگ و افزایش واقعی سرعت اینترنت شد و هرچه بود مانند رویه معمول یک بازخواست بدون پاسخ بود. البته در این بین دیروز نطقهای تندی هم در نقد عملکرد دولت و بیتوجهی به نقدهای سازنده، در صحن علنی ایراد شد. ازجمله سارا فلاحی در تذکری شفاهی در جریان جلسه علنی دیروز مجلس خطاب به رئیسجمهور بیان کرد: عقل دولت سازمان برنامه و بودجه است که متأسفانه امروز به سازمانی بدون برنامه تبدیل شده که بودجه کشور را به نوعی گروگان گرفته است. امروز ریزعلیهای زیادی مشعلبهدست در مسیر حرکت قطار دولت در حال هشداردادن هستند. متأسفانه رئیس سازمان برنامه و بودجه بهجای مدیریت بودجه و یافتن راهکار، به دنبال مقصر جلوهدادن مجلس است.
وی در ادامه اظهار کرد: بهجای آنکه سازمان برنامه و بودجه از نیروهای نخبه و متخصص استفاده کند، عدهای جدیدالورود و انحصارطلب را دور خود جمع کرده و بهجای مدیریت بودجه به دنبال دورزدن مجلس است. آقای رئیسجمهور این رویه را در سازمان بهاصطلاح برنامه و بودجه تغییر دهید. هشت ماه از سال گذشته است و بودجه وزارت راه تنها هفت درصد پرداخت شده است. بودجه تقویت آموزشی وزارت آموزشوپرورش نیز پرداخت نشده است. این شرایط باید تغییر کند.
پنهانکاری، چاپلوسی و مناسبات ناسالم جای شایستهسالاری را گرفته است
الیاس نادران، نماینده اصولگرای مجلس نیز در نطق میاندستور خود در نشست علنی روز گذشته، با انتقاد از وضعیت سیاسی و اقتصادی این روزهای کشور از پنهانکاری، چاپلوسی و مناسبات ناسالم بهجای شایستهسالاری و انتخاب افراد در یک فرایند صحیح مبتنی بر شناسایی ظرفیتهای کارشناسی و مدیریتی، پاسخگونبودن به مردم و تلاش در جلب رضایت مجموعههای پشتیبان و حداقلسازی سرمایه اجتماعی گفت و نیز مسئولیتناپذیری جریان کمااینکه امروز آنها که این مجلس را ساختند، حاضر نیستند از عملکرد خود دفاع کنند.
نادران گفت: عارضه دیگری که این نارسایی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را تشدید میکند، فقدان احزاب فراگیر مسئولیتپذیر و پاسخگو و بلاتکلیفی مردم در واکنش به ناکارآمدی نهادهای تصمیمساز تقنینی و اجرائی است. تجربه کشورمان در این چهلوچند سال و مسئولیتناپذیری نهادهای مجلسساز و دولتساز ایجاب میکند که اصلاحاتی اساسی در این حوزه صورت بگیرد. نماینده مردم تهران، شمیرانات، ری، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی، در ادامه به ضرورت اصلاح قانون اساسی و تغییر نظام مدیریتی کشور نیز اشاره کرد و گفت: حاکمیت باید تصمیم بگیرد که نظام پارلمانی حاکم باشد یا نظام ریاستی. نظام دوپایه در کشور کارآمدی ندارد. انتخاب نمایندگان مردم در پارلمان از سطح شهرستان به سطح استان ارتقا یابد تا سطح تصمیمگیری ملی شود. انتخابات تناسبی شود. امروز حتی در کلانشهری مثل تهران، انتخابات به یک قمار تبدیل شده است؛ یک لیست با چند درصد بیشتر برنده میشود و لیست رقیب با چند درصد کمتر کلا میبازد و این خود یکی از عوامل کاهش مشارکت عمومی است و در نتیجه گروههای اجتماعی زیادی بیبهره از داشتن نماینده در مجلس میشوند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی افزود: افراد حقیقی که تشکلهای موقت انتخاباتی ایجاد میکنند، مسئولیتپذیر بوده و پاسخگوی رفتار و عملکرد افراد معرفیشده باشند. افزاد، نهادها و مجموعههای پشتیبان از سایه درآمده و شفافیت مالی، اقتصادی و سیاسی به وجود آید. مجموعههای اطلاعاتی و امنیتی به وظایف ذاتی خود بپردازند و مجددا با احیای نهادهای فراگیر رسمی سیاسی معتقد به مبانی نظام، هرکدام از نهادهای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و امنیتی کارکرد خود را داشته باشند. وی خاطرنشان کرد: این مهم جز با تدابیر رهبری معظم انقلاب و تعیین مجمع خبرهای جامعالاطراف از دلسوزان نظام برای این اصلاحات ساختاری سیاسی با آثار اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مثبت محقق نخواهد شد.
انتقادها به وضعیت موجود و عملکرد دولت در حالی در مجلس طنینانداز شده است که انتظار میرفت در پس سایه یکدستشدن قدرت در میان اصولگرایان، همانگونه که قبل از انتخابات ریاستجمهوری مدعی بودند، به رفع مشکلات اقتصادی، اجتماعی و... بینجامد. اما مشکل کشور حاکمیت اجرائی یک نگرش خاص با حذف رقبا نبود؛ مشکل ناتوانی مدیران اجرائی و تصمیمهای اشتباه و مکرر در یک سال و اندی گذشته نشان داده برای اداره کشور با شعار و وعده و وعید نمیشود موفق شد و همراهی دوستان هم جز افزودن به مشکلات تأثیری نداشته و ندارد. مجلس که همه اعتبار خود را روی موفقیت دولت سیزدهم گذاشته، مدتهاست منتقد عملکرد کابینه است، اما تاکنون نتوانسته باعث تغییر رویههای اشتباه شود.