|

مهدی اقراریان:

مهندسی انتخابات تهدیدی برای نهاد شوراهاست

مهدی اقراریان، رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران، با اشاره به ابهامات موجود درباره تمدید دوره شوراها و تأثیر آن بر وضعیت شهرداران‌ گفت: «قانون اصلاح مواردی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، تمدید دوره شوراها را مطرح کرده، اما درباره تمدید دوره شهرداران سکوت کرده است‌».

مهندسی انتخابات تهدیدی برای نهاد شوراهاست

شرق:‌ مهدی اقراریان، رئیس کمیسیون نظارت و حقوقی شورای شهر تهران، با اشاره به ابهامات موجود درباره تمدید دوره شوراها و تأثیر آن بر وضعیت شهرداران‌ گفت: «قانون اصلاح مواردی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران، تمدید دوره شوراها را مطرح کرده، اما درباره تمدید دوره شهرداران سکوت  کرده است‌».

وی افزود: «در ماده ۲ این قانون، به تبصره ماده ۳ اشاره شده که دوره فعالیت شوراهای اسلامی شهر و روستا را چهارساله و از ۱۴ مرداد آغاز و تا ۱۳ مرداد چهار سال بعد خاتمه‌یافته معرفی می‌کند. این تبصره تنها به دوره شوراها می‌پردازد و هیچ اشاره‌ای به تمدید دوره شهرداران ندارد».

اقراریان تصریح کرد: «انتخاب شهردار بر‌اساس بند یک ماده ۸۰ قانون وظایف شوراها صورت می‌گیرد که در آن تصریح شده است انتخاب شهردار برای مدت چهار سال انجام می‌شود، مگر در صورت بروز مواردی همچون استعفا، تعلیق، برکناری یا فقدان شرایط قانونی که در تبصره‌های همان ماده آمده است‌».

او با ذکر مثالی ادامه داد: «برای نمونه، اگر شورای شهر قم امروز شهرداری را انتخاب کند، انتخاب او بر‌اساس قانون برای مدت چهار سال است، اما دوره فعلی شورا طبق قانون در ۲۷ خرداد ۱۴۰۵ خاتمه می‌یابد. بنابراین، اگر شورا در پایان دوره شهرداری را منصوب کرده باشد، این شهردار نمی‌تواند دوره‌ای کامل تا ۱۴۰۹ را طی کند و دوره او نیز در همان تاریخ خاتمه خواهد یافت».

وی با اشاره به اینکه قانون‌گذار اگر قصد تمدید دوره شهرداران را داشت باید بند یک ماده ۸۰ را نیز اصلاح می‌کرد، گفت: «برخی نمایندگان مجلس نیز همین تفسیر را دارند و معتقدند شهرداران برای ادامه کار نیاز به رأی اعتماد مجدد شورا دارند‌».

اقراریان سپس به وضعیت شهردار فعلی تهران پرداخت و گفت: «امروز این سؤال مطرح است که آیا آقای دکتر زاکانی همچنان رأی اعتماد نصف به‌علاوه یک اعضای شورای شهر را دارد یا نه؟ اگر دارد، ادامه فعالیت او بدون مانع است، اما اگر ندارد‌ باید فرایند قانونی طی شود‌».

او در بخش دیگری از سخنانش به دشواری‌های قانونی جدید در استیضاح شهردار اشاره کرد و گفت: «با قانون جدید، استیضاح شهردار به سه‌چهارم آرای اعضای شورا نیاز دارد که عملا این موضوع را بسیار سخت کرده است‌».

اقراریان با اشاره به برخی نگرانی‌ها درباره مهندسی انتخابات گفت: «تلاش‌هایی در جریان است برای اینکه دوره مدیریت آقای زاکانی استمرار یابد. بنده پیش‌تر نیز اعلام کرده‌ام که آقای زاکانی و حامیانش برای انتخابات ۱۴۰۵ فهرست انتخاباتی مشخصی دارند. کمپین «تهران دوست‌داشتنی» به نظر من بخشی از پروژه تبلیغاتی این فهرست است‌».

او هشدار داد: «اگر شهروندان تهرانی در انتخابات مشارکت نکنند، این فهرست شانس بالایی برای پیروزی خواهد داشت. ‌پیروزی چنین لیستی می‌تواند پیامدهای نگران‌کننده‌ای برای شوراها داشته باشد؛ به‌جای اینکه نمایندگان مردم شهردار را انتخاب کنند، ممکن است شهردار نمایندگان مردم را با مهندسی انتخابات برگزیند‌».

اقراریان در پایان تأکید کرد: «امیدواریم با مشارکت گسترده مردم و حضور فعال رسانه‌ها، شاهد انتخاباتی پرشور و رقابتی واقعی در سال ۱۴۰۵ باشیم؛ چرا‌که هرچه مردم تصمیم بگیرند، قطعا به صلاح شهر  خواهد بود‌».