|

انتقادها به دعوت امام‌جمعه اصفهان برای رفتار آتش‌به‌اختیار در مسئله حجاب بالا گرفت

دعوت به خشونت یا اصلاح جامعه؟

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی گفت: دستور آتش‌به‌اختیار را نباید به‌سادگی بگوییم. باید بگوییم ان‌شاءالله مسئولان وظایف خود را انجام می‌دهند و مردم هم در چارچوب وظایف شرعی، انجام وظیفه کنند. خدای نکرده ما دعوت نکنیم که آثار و تبعات منفی باشد، باید به‌گونه‌ای دعوت کنیم که آثار و تبعات منفی نداشته باشد.

دری‌نجف‌آبادی: نباید به سادگی دستور آتش‌به‌اختیار  داد

 فاضل‌میبدی: لابد اسیدپاشی هم در دستور کار  است

نماینده ولی فقیه در استان مرکزی گفت: دستور آتش‌به‌اختیار را نباید به‌سادگی بگوییم. باید بگوییم ان‌شاءالله مسئولان وظایف خود را انجام می‌دهند و مردم هم در چارچوب وظایف شرعی، انجام وظیفه کنند. خدای نکرده ما دعوت نکنیم که آثار و تبعات منفی باشد، باید به‌گونه‌ای دعوت کنیم که آثار و تبعات منفی نداشته باشد.

این سخنان دری‌نجف‌آبادی در واکنش به دعوت امام‌جمعه اصفهان برای برخورد با افرادی است که حجاب مورد تأیید او و طرفداران تفکراتش را ندارند.

حجت‌الاسلام سیدابوالحسن مهدوی، امام‌جمعه اصفهان، در جمع بانوان بست‌نشین در گلستان شهدا در حمایت از عفاف و حجاب، دست‌نوشته‌ای نوشته بود: «باسمه تعالی ان‌شاءالله مسئولین به وظیفه انقلابی خود عمل کنند و الا مردم متدین وظیفه‌ آتش‌به‌اختیار دارند».

امام‌جمعه موقت اصفهان رعایت پوشش و چادر را یک فرمان عقلی عنوان کرد و گفت: افرادی که چادر را رعایت می‌کنند، به فرمان عقل خود عمل می‌کنند و آنها که رعایت نمی‌کنند عقل خود را پایمال کرده و پیش از اینکه بخواهند با قانون مقابله کنند با عقل خود مقابله می‌کنند.

حجت‌الاسلام سیدابوالحسن مهدوی با اشاره به موضوع الزام عقلی، درونی و فطری حجاب اظهار کرد: حجاب استدلال عقلی و پشتوانه فطری دارد و بر مبنای «فطرت الله الذی فطرالناس علیها» بوده، نشانه آن این است که قبل از دین اسلام، زنانی که عفیفه بودند حجاب داشتند.

وی افزود: حجاب فارق بین انسان و حیوان و پوشش فاصله‌گرفتن از درجه حیوانیت است، لذا پوشش با حیا ملازم یکدیگر هستند و حیا با کلمه حی از یک خانواده است.

امر به آتش‌به‌اختیار در مسئله حجاب حداقل در اصفهان کم ماجرا نداشته و هنوز هم متهمان پرونده اسیدپاشی اصفهان شناسایی و‌ محاکمه نشده‌اند.

ازاین‌رو محمدتقی فاضل‌میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، نوشته است: «در شگفتم که امام‌جمعه موقت اصفهان فقه را کجا را فراگرفته؟ می‌گوید اگر مسئولین با بدحجابی برخورد نکنند، مردم آتش‌به‌اختیارند.

جناب امام‌جمعه! کدام فقیهی برای نهی از منکر چنین روشی را مجاز دانسته؟ لابد اسیدپاشی هم در دستور کار است. کاش امامان جمعه کمی فرصت مطالعه داشتند تا گرفتار بدعت‌گذاری نمی‌شدند».

دری‌نجف‌آبادی، با انتقاد از تفکر برخورد قهری با معترضان به اجباری‌بودن حجاب و عملکرد گشت ارشاد، به جماران گفته است: «لازم است بسیار حکیمانه مسائل را باز کنیم و درباره دنیای غرب و شرق و برخورد آنها با با زنان و دختران بگوییم که چه برخورد سبک، جلف و همراه با ابتذالی با بانوان داشته‌اند و آنان را به بی‌بند‌و‌باری و فساد دعوت می‌کنند، اما اسلام عزیز به معنای واقعی در کنار مرد، به زن هویت داده است. هویت زن و هویت مرد فرق نمی‌کند، فقط مسئولیت‌ها متفاوت است. عندالله هر دو یکسان هستند. نزد خدا زن و مرد فرقی نمی‌کند. وجود زن و مرد برای اداره امور جامعه بشری است.

 دو جنس مختلف در کندوی زنبور عسل هم وجود دارد و جنسیت متفاوت برای نقش‌آفرینی مختلف در حیات اجتماعی، سیاسی، خانوادگی و... است اما در حیات معنوی، علمی و اجتماعی تفاوتی ندارند.

اگر حکیمانه مباحث را به جامعه شرح دهیم، قطعا راهی است که می‌تواند مناسب و قانع‌کننده باشد و موجب تشویق بانوان و آقایان به کار خیر و امر دین و سلامت می‌شود».

با مرگ مهسا امینی و اعتراضات به عملکرد گشت ارشاد موضوع سخت‌گیری در مسئله حجاب موجب بروز مشکلاتی شد. بخشی از معترضان نسبت به این روند ایراداتی وارد دانستند. نحوه پوشش گروهی از زنان خوشایند بخش دیگری از جامعه نیست و هر دم از لزوم اجبار و برخورد قهری با این زنان سخن می‌گویند.

در این میان رفتارهای تندروها در حالی بازتاب گسترده می‌یابد که چندی پیش خبر تعطیلی گشت ارشاد توسط دادستان کل کشور منتشر شده و دیگر ون‌های گشت ارشاد یا همان گشت‌های امنیت اخلاقی در سطح شهر تردد ندارند.