پاسخ قطعهسازان استان تهران به گزارش «شرق»
دفاع روزنامه شرق از تصدی دولت حیرتانگیز است
روزنامه شرق سهشنبه 30 خردادماه در گزارشی که در صفحه اقتصادی با تیتر «صنعت نارنجی» منتشر شد، به بررسی صنعت خودروسازی پرداخته است. شاهبیت این گزارش یک جمله است: «خودروسازان بخش خصوصی باید زیر بار قیمتگذاری شورای رقابت بروند».
روزنامه شرق سهشنبه 30 خردادماه در گزارشی که در صفحه اقتصادی با تیتر «صنعت نارنجی» منتشر شد، به بررسی صنعت خودروسازی پرداخته است. شاهبیت این گزارش یک جمله است: «خودروسازان بخش خصوصی باید زیر بار قیمتگذاری شورای رقابت بروند».
این روزنامه در ادامه حتی قیمتگذاری دستوری را «حمایت دولت و مجلس از صنعت خودرو» میداند و سپس این روزنامه استدلال میکند که از آنجا که خودروسازان امتیازات مختلفی میگیرند بنابراین «باید زیر بار قیمتگذاری دولت بروند».
اما لازم به یادآوری است که نتیجه دخالتهای مکرر دولت در صنعت خودرو، زیان 150هزار میلیاردی این صنعت در سالیان اخیر است.
منطق دخالت دولت برای روزنامه شرق هم صادق است؟
طبق منطق این روزنامه، از آنجا که دولت به صنعت خودروسازی امتیاز میدهد، بنابراین حق دارد در تمامی اجزای زنجیره از تولید تا فروش دخالت کند. حال سؤال اینجاست که آیا تحریریه «شرق»، همین استدلال را برای رسانهها و روزنامه شرق به رسمیت میشناسد؟ یعنی این استدلال را میپذیرند که از آنجا که دولت کاغذ یارانهای به روزنامهها میدهد، روزنامهنگاران بیمه ویژه خبرنگاری میشوند، یارانه انرژی و آب و... میگیرند، بنابراین دولت محق است در محتوای آنها، نحوه فروش آنها و... دخالت کند! اگر این استدلال برای بنگاهی مانند روزنامه شرق پذیرفتنی نیست، چطور این استدلال برای بنگاهی مانند صنعت خودرو صادق است؟ به تعبیری دیگر آیا این روزنامه «حمایت دولت از روزنامهها» را مجوزی برای دخالت دولت در سیاستگذاری آنها میداند؟
بنابراین برخی امتیازات که به دلیل شرایط خاص کشور به تمام صنایع اعطا میشود، دلیلی بر مداخله در تمام مراحل تولید تا فروش آنها نمیشود و خودروسازی نیز از این قاعده مستثنا نیست.
روزنامه کاغذی 50 درصد افزایش قیمت دارد، خودرو هیچ
این رسانه در حالی افزایش قیمت خودرو در سال جدید را مذموم میداند که در آرشیو این روزنامه دهها گزارش در خصوص افزایش قیمت عوامل تولید منتشر شده است. حال چطور روزنامه شرق که با تعداد اندک نیروی انسانی در یک سال گذشته مجبور شده بیش از 50 درصد افزایش قیمت داشته باشد، از خودروسازی با عوامل متعدد تولید اعم از حملونقل دریایی، کارگری، انرژی، فولاد و... انتظار دارد بدون افزایش قیمت محصولات خود را با قیمت ابتدای سال 1401 به فروش برساند؟
ضمن آنکه اگر قرار است کیفیت خودروهای تولید داخل با نمونههای خارجی آن مقایسه شود، بد نیست کیفیت گزارشهای رسانههای داخلی با رسانههای تراز جهان مقایسه شود. حتی اگر قرار است از افت کیفیت خودرو صحبت شود، بد نیست یادآور شویم روزی همین روزنامه با 90 هزار تیراژ با ویژهنامههای متعدد منتشر میشد اما امروز به سختی میتواند 12 صفحه تولید داشته باشد. بنابراین انصاف جایی است که این روزنامه عمیقتر و ریشهایتر به مسائل بپردازد و همان آسیبشناسی که برای نقاط ضعف خود داریم برای دیگران نیز داشته باشیم.
کدام تجربه قیمتگذاری دستوری موفق بوده است؟
دفاع پرطمطراق این روزنامه از قیمتگذاری دستوری حیرتانگیز و تناقضآمیز است. این روزنامه کافی است به آرشیو گزارشهای خود در صفحات اجتماعی و اقتصادی مراجعه کند و به این سؤال پاسخ دهد قیمتگذاری دستوری درباره کدام کالا موفق بوده است؟ مثلا این روزنامه گزارشی تهیه کند که قیمتگذاری دستوری اجارهبهای مسکن موفق بوده یا تعیین قیمت برای گوشت و مرغ و لبنیات یا دلار از دستورات حاکمیت تأثیر پذیرفته است؟ اساسا قیمتگذاری دستوری در چه موردی موفقیتآمیز بوده که خودروسازی دومین تجربه آن باشد؟ و این روزنامه بر اساس کدام تجربه این مداخلات دولت را به حمایت از صنعت خودرو تعبیر کرده است.
بورس کالا 7 هزار میلیارد از جیب دلالها بیرون کشید
این روزنامه در بخش دیگری، نگران سود خودروسازانی میشود که سال گذشته محصول خود را در بورس کالا به فروش رساندهاند. اما این خبرنگار توضیحی نداده چنانچه این خودروها در بورس کالا به فروش نمیرسید، سود آن در جیب چه کسی بود؟
در سال گذشته برای فروش تعداد محدود شش هزار خودرو در بورس کالا بیش از هفت هزار میلیارد تومان از جیب دلالها خارج شده و به نفع مصرفکننده نهایی و تولیدکننده خودرو رسیده است! حال کدام روش منافع عامه را بیشتر تأمین میکند؛ صرف این درآمد در توسعه خطوط تولید و افزایش تیراژ تولید خودرو یا سرازیرشدن آن به جیب دلال و سوداگران برآمده از روش قرعهکشی؟
باورکردنی نیست در سال 2023 روزنامهای همچون «شرق» از روش فروش مبتنی بر بخت و اقبال قرعهکشی خودرو دفاع کند و خودروسازان را سرزنش کند که چرا در میان روش غیرعقلانی و عجیب قرعهکشی خودرو، به دنبال فروش بورسی هستند!
در پایان، لازم است این روزنامه بر حسب رسالت سنگین خود بر اصول پافشاری کند و از آزادی در همه ارکان اعم از بازار و اقتصاد و سیاست دفاع کند.
اینها لازم و ملزوم یکدیگرند، نمیشود برای دخالت و تصدیگری دولت در عرصه صنعت دفاعیه نوشت و در ستونی دیگر دخالت دولت در رسانه را مذمت کرد. بهتر است به اصولی پایدار پایبند باشیم.