|

باز هم مقابله سینماگران و مسئولان

در این چند روز اتفاقات عجیبی در حوزه سینما رخ داده است و در کمتر از پنج روز سه فیلم قاچاق شدند.

باز هم مقابله سینماگران و مسئولان

در این چند روز اتفاقات عجیبی در حوزه سینما رخ داده است و در کمتر از پنج روز سه فیلم قاچاق شدند.

فیلم‌‌‌های قاچاق را نبینید

انجمن تهیه‌کنندگان مستقل سینمای ایران بیانیه‌ای منتشر کرده و درخواست تشکیل ستاد بحران را داشته است. در این بیانیه آمده است: «از همه مسئولان سینمایی، قوه قضائیه، پلیس فتا، شورای صیانت از آثار سینمایی و... دعوت می‌کند تا هرچه سریع‌‌تر با تشکیل «ستاد بحران قاچاق فیلم» ضمن مسدود‌کردن درگاه‌های قاچاق، از تداوم دزدی آثار سینمای ایران جلوگیری و با سارقان و عاملان به تاراج رفتن زندگی و سرمایه تهیه‌کنندگان برخورد لازم انجام شود. همچنین از سازمان سینمایی انتظار می‌رود برای جلوگیری از هدررفتن حقوق بیشتر صاحبان و مالکان آثار لورفته، شرایطی برای نمایش فوری این فیلم‌ها در چرخه اکران و اکران آنلاین پلتفرم‌ها ایجاد کنند تا تماشاگران پیگیر سینمای ایران برای حمایت از هنرمندان آثار بتوانند به جای سودرسانی به قاچاقچیان با خریداری بلیت رسمی به تماشای قانونی فیلم‌ها بنشینند». دراین‌میان سازندگان فیلم‌ها درخواستی خوش‌بینانه داشتند. به گزارش تابناک سعید سعدی، تهیه‌کننده فیلم، از مخاطبان خواست که نسخه قانونی فیلم را به‌زودی در پلتفرم‌های داخلی ببینند تا حقوق مادی و معنوی دست‌اندرکاران فیلم رعایت شود؛ مسئله‌ای که پیش‌تر درباره جنگ جهانی سوم نیز مطرح شد؛ اما در نهایت کار نکرد و با توجه به فروش اندک آن فیلم، به نظر می‌آید اغلب مردم فیلم را در شبکه‌های اجتماعی تماشا کردند.

تهیه‌کننده فیلم «بی‌رؤیا» درعین‌حال نکته معناداری را مطرح کرده و گفته است: «این فیلم مشکلی برای اکران عمومی نداشت و از دو ماه قبل قرارداد اکران آنلاین آن با پلتفرم فیلیمو بسته شده و نمی‌دانم چرا این قرارداد معطل مانده است؟!» پرسشی که مسئولان سازمان سینمایی باید پاسخ‌گویی قانع‌کننده‌ای برای آن داشته باشند. هرچند خبرگزار‌ی‌های اصولگرا توپ را به زمین صاحبان فیلم‌ها انداخته‌اند و آنها را محکوم کرده‌اند. همچنین مدیرکل اداره نظارت بر نمایش فیلم سازمان سینمایی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آخرین گفت‌وگوهای خود به مسئله قاچاق توجهی نکردند و مسائل دیگر ازجمله رویارویی با بازیگران و هنرمندان را مدنظر داشتند.

اکران‌نشدن به دلیل بی‌حجابی

روح‌الله سهرابی گفت: «سازمان سینمایی پس از بررسی وضعیت آثاری که در یک سال اخیر یا قبل‌تر تولید شده یا در نوبت اکران قرار دارند؛ اما به دلیل حضور یک یا چند نفر از عوامل قانون‌شکنی یا کشف حجاب کرده‌اند، امکان نمایش عمومی پیدا نکرده‌اند، با ملحوظ‌داشتن جوانب امر بنا دارد آثار یادشده را به‌مرور به روی پرده بفرستد تا سرمایه‌گذاران فیلم‌ها، تهیه‌کنندگان و دیگر عواملی که به نحوی در تولید این آثار نقشی داشته‌اند، به خاطر رفتار قانون‌شکنانه‌ تعداد معدودی از عوامل و بازیگران دچار خسارت و زیان نشوند. همان‌گونه که پیش‌تر هم در گفت‌وگوهای مراجع مختلف و مقامات ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأکید شده، درباره آثار تولیدشده قانون عطف به ماسبق نخواهد شد و در جهت صیانت از اعتماد و سرمایه‌ همه فعالان و سرمایه‌گذاران این عرصه چنانچه شرایط اکران این فیلم‌ها مهیا شود؛ همانند دیگر آثار سینمایی به نمایش عمومی خواهند رسید.

۱۰ فیلم مشکل دارند

مدیرکل اداره نظارت بر نمایش فیلم سازمان سینمایی با بیان این نکته که سینمای ایران یکی از استثنائی‌ترین دوره‌های خود را از لحاظ امیدبخشی و رونق اقتصادی سپری می‌کند، افزود: حدود ۱۰ عنوان فیلم مشکلی مشابه هم دارند که بازیگران آنها پس از نقش‌آفرینی در فیلم‌ها اقدام به کشف حجاب یا فرار از کشور کرده‌اند و سرمایه‌گذاران و تهیه‌کنندگان را با انبوهی از مشکلات و موانع مختلف تنها گذاشته‌اند. او با اشاره به این نکته که روزی نیست که تهیه‌کنندگان و کارگردانان این فیلم‌ها به صورت حضوری یا تلفنی پیگیر حل‌وفصل مشکلات پیش‌آمده برای فیلم‌شان نباشند، اضافه کرد: تعداد انگشت‌شماری از بازیگران و عواملی که بدون توجه به ملاحظات و قوانین کشور رفتار کرده‌اند و سرمایه و زحمات عده زیادی را تحت‌الشعاع رفتار هنجارشکنانه خود قرار داده و به خطر انداخته‌اند، باید پاسخ‌گوی رفتار خود باشند و اگر حقیقتا معتقد به عدالت و انصاف و مقید به اخلاق و اصول انسانی یا حتی اصول حرفه‌ای هستند، باید با بازگرداندن دستمزد خود دست‌کم بخشی از ضرر و زیان صاحبان آثار را جبران کنند.

ممنوع الکارشدن بازیگران بی‌حجاب

سهرابی تأکید کرد: «البته این افراد از این پس اجازه حضور در هیچ اثری را نخواهند داشت و هرگونه استفاده از آنها در آثاری که بعد از فرار یا کشف حجاب تولید شده، غیرقانونی بوده و مستلزم اخذ مجوزهای لازم از مراجع ذی‌صلاح است؛ بنابراین تهیه‌کننده، کارگردان و سرمایه‌گذاری که از این افراد استفاده کنند، باید منتظر تبعات و خسارات آن نیز باشند». او در پایان اشاره کرد: «با توجه به حساسیت‌های موجود و شرایط خاص حاکم بر فضای سینما با وجود حمایت تمام‌قد سازمان سینمایی از آثار آماده اکران، تبلیغات این فیلم‌ها از طریق استفاده از چهره و نام افرادی که قوانین دایر کشور را رعایت نکرده باشند، دارای محدودیت خواهد بود و صاحبان آثار ملزم به رعایت این مسئله هستند».

ناامنی در حوزه فرهنگ

همچنین وزیر ارشاد اسلامی در گفت‌وگوی خبری سیما به استقبال گسترده مردم از برنامه‌های فرهنگی اشاره کرد؛ اما درباره اهالی هنر و فرهنگ گفت: «سال گذشته در انتهای شهریور درگیر یک فتنه فرهنگی شدیم و همه جریان رسانه‌ای دشمن و تروریسم رسانه‌ای حمله کردند. تحریم برنامه‌های فرهنگی و هنری، یک نوع عربده‌کشی و تهدیدات عملی بود و اجازه نمی‌دادند فضای فرهنگ و هنر شکل بگیرد. ما برنامه مفصلی را آماده کرده بودیم؛ اما با یک فضاسازی گسترده و ناامنی در حوزه فرهنگ و هنر مواجه شدیم و به دنبال این بودند که حوزه فرهنگ و هنر در کشور تعطیل شود. خیلی روزهای خاصی را پشت سر گذاشتیم. برخی ویدئوهای خطاب به من با عبارات موهن تولید کردند که ما حال نداریم برای شما برقصیم و دیگران را هم مورد تعرض قرار دادند».