نگاهی به نرخ نت در ایران و جهان و راهبرد تسهیل فرآیند توسعه با اتکا به پهنای باند ارزان
چاله قیمت اینترنت
افزایش قیمت اینترنت با موافقت دولت، با نارضایتی بهویژه از سوی اقشار کمدرآمد و کسبوکارهای اینترنتی همراه شده است. این نارضایتی در حالی است که براساس آمار و گزارشهای بینالمللی، قیمت اینترنت در جهان، روندی نزولی دارد و بسیاری از کشورهای جهان با نگاه توسعهای تلاش میکنند که دسترسی شهروندان به داده و فناوری تسهیل شود. سایت معتبر cable.co.uk بهعنوان مرجع اطلاعات اینترنت، با ردیابی قیمت داده اینترنت در بیش از 200 کشور جهان، گزارش داده است که میانگین قیمت یک گیگابایت اینترنت از 8.18 دلار در سال 2019 به 2.61 دلار در سال 2023 میلادی کاهش یافته و در واقع میانگین بهای اینترنت در جهان در یک باز ه زمانی پنجساله به حدود یکچهارم رسیده است.
رامیز قلینژاد: افزایش قیمت اینترنت با موافقت دولت، با نارضایتی بهویژه از سوی اقشار کمدرآمد و کسبوکارهای اینترنتی همراه شده است. این نارضایتی در حالی است که براساس آمار و گزارشهای بینالمللی، قیمت اینترنت در جهان، روندی نزولی دارد و بسیاری از کشورهای جهان با نگاه توسعهای تلاش میکنند که دسترسی شهروندان به داده و فناوری تسهیل شود. سایت معتبر cable.co.uk بهعنوان مرجع اطلاعات اینترنت، با ردیابی قیمت داده اینترنت در بیش از 200 کشور جهان، گزارش داده است که میانگین قیمت یک گیگابایت اینترنت از 8.18 دلار در سال 2019 به 2.61 دلار در سال 2023 میلادی کاهش یافته و در واقع میانگین بهای اینترنت در جهان در یک باز ه زمانی پنجساله به حدود یکچهارم رسیده است.
کاهش میانگین قیمت اینترنت در جهان
بر اساس جدولی که در گزارش ارائه شده است، در بازه زمانی پنجساله از سال 2019 تا سال 2023 میلادی، شاهد سقوط قیمت اینترنت از بیش از هشت دلار به ازای هر یک گیگابایت به کمتر از سه دلار هستیم. براساس گزارش این سایت که حاصل بررسی دادهها و اطلاعات اینترنت بیش از 200 کشور جهان است، میانگین قیمت جهانی اینترنت در سال 2023 میلادی 2.61 دلار بوده است و بهای اینترنت ایران با 1.5 دلار به ازای هر گیگابایت، در میانه جدول قرار دارد و به عبارت دیگر برخلاف ادعاهای مطرحشده، قیمت اینترنت در ایران جزء ارزانترین کشورهای جهان نیست.
رکوردداران ارزانترین اینترنت جهان
بررسی اطلاعات و گزارش این سایت نشان میدهد ایتالیا و فیجی (چهارهزارو 500 تومان)، سان مارینو (پنج هزار تومان) و کامبوج (شش هزار تومان) ارزانترین کشورهای جهان در ارائه
اینترنت هستند.
صدرنشینان گرانترین اینترنت جهان
کشورهای زیمبابوه با 44 دلار، جزایر فیکلند با 41 دلار، سنتهلن با 40 دلار، سودان شمالی با 23 دلار و توکالو با 17 دلار، یمن با 16 دلار، ترکمنستان و آفریقای مرکزی با 11 دلار گرانترین اینترنتهای جهان را دارند. گرانترین اینترنت در کشورهای اروپایی را هم سوئیس با قیمت 7.29 دلار به ازای هر یک گیگ عرضه میکند.
اینترنت ارزان در فرانسه، چین و انگلیس
بررسی گزارش سایت cable.co.uk درباره برخی از کشورهای مهم جهان نشان میدهد فرانسه ارزانترین کشور اروپایی در ارائه اینترنت است که هر یک گیگابایت را به قیمت 0.2 دلار معادل 10 هزار تومان عرضه میکند و در جایگاه نهم ارزانترین کشورهای جهان قرار دارد. چین در جایگاه بیستوهشتم (با 0.38 دلار) برزیل در جایگاه سیودوم (با 0.4 دلار) استرالیا در جایگاه سیونهم (با 0.44 دلار) اسپانیا در جایگاه چهلودوم (با 0.48 دلار) انگلستان در جایگاه پنجاهوهشتم (با 0.62 دلار) آرژانتین در جایگاه صدوچهارم (با 1.11 دلار) هلند در جایگاه صدوسیوهفتم (با 1.61 دلار) آلمان در جایگاه صدوشصتوسوم (با 2.14 دلار) سوئد در جایگاه صدوهفتادم (با 2.33 دلار) ژاپن در جایگاه دویستویکم (با 3.48 دلار) کانادا در جایگاه دویستوشانزدهم (با 5.37 دلار) و آمریکا در جایگاه دویستونوزدهم (با شش دلار) قرار دارند.
قیمت اینترنت در مناطق مختلف جهان
بررسی قیمت اینترنت در مناطق مختلف جهان نشان میدهد که کشورهای شمال آفریقا با میانگین قیمت 0.86 دلار، ارزانترین منطقه اینترنتی جهان و آمریکای شمالی با میانگین پنج دلار گرانترین مناطق هستند. کشورهای آسیایی با میانگین 1.1 دلار، اروپای شرقی با میانگین 1.27 دلار، آمریکای مرکزی با میانگین 1.5 دلار، کشورهای CIS (آسیای میانه و روسیه، اوکراین، بلاروس و مولداوی) با میانگین 1.8 دلار، کشورهای بالتیک با میانگین 1.87 دلار، اروپای غربی با میانگین 2.08 دلار، کشورهای منطقه کارائیب با میانگین 2.15 دلار، اقیانوسیه با میانگین 3.72 دلار، آمریکای جنوبی با میانگین 3.74 دلار دیگر مناطق ارزانقیمت جهان در اینترنت هستند.
وضعیت همسایگان ایران
بررسی اطلاعات مربوط به همسایگان ایران در این گزارش نشان میدهد که قیمت اینترنت ایران حتی در مقایسه با بسیاری از کشورهای منطقه نیز گرانتر و بالاتر است. براساس این گزارش، ایران در حالی در رتبه صدوبیستوهشتم نرخ اینترنت در جهان ایستاده است که کشورهای پاکستان (رتبه شش) روسیه (رتبه 15) ترکیه (رتبه 38) کویت (رتبه 47) ارمنستان (رتبه 88) افغانستان (رتبه 92) عراق (رتبه 97) بحرین (رتبه 121) و عربستان (رتبه 126) در شرایطی بهتر از ایران قرار دارند. همچنین اینترنت در کشورهای جمهوری آذربایجان (رتبه 146) عمان (رتبه 159) قطر (رتبه 174) امارات متحده عربی (رتبه 211) و ترکمنستان (رتبه 231) گرانتر از ایران است.
سرعت اینترنت و پهنای باند
وضعیت قیمتی اینترنت در ایران در حالی جزء کشورهای نسبتا گران است که سرعت اینترنت و کیفیت آن در ایران همراه با فیلترینگی که روی برخی سایتهای بینالمللی و شبکههای اجتماعی و پیامرسانها اعمال میشود، از نگاه مخاطب نامطلوب است. در بخش اینترنت ثابت، ایران با سرعت 13 مگابیت بر ثانیه بدترین رتبه اینترنت را در منطقه و در بین کشورهای همسایه دارد.
سرعت اینترنت در همه کشورهای همسایه ایران، شرایطی بهتر از ایران دارد. رتبه ایران در این شاخص در جهان، جایگاه نامطلوب صدوپنجاهوچهارم است؛ درحالیکه امارات متحده عربی با سرعت 239 مگابیت بر ثانیه، فاصلهای فاحش در سرعت اینترنت با ایران دارد. کویت با 148، قطر با 125، عربستان با 103، روسیه با 85، بحرین با 70، عمان با 68، ارمنستان با 49، ترکیه با 41، آذربایجان با 33 و عراق با 33 مگابیت بر ثانیه در وضعیتی بهتر از ایران قرار دارند و تنها پاکستان با 13، ترکمنستان با پنج و افغانستان با سه مگابیت بر ثانیه در شرایطی بدتر از ایران در سرعت اینترنت ثابت هستند. در شاخص پهنای باند هم ایران جایگاه مناسبی ندارد. پهنای باند اینترنت ایران با 15 مگابیت بر ثانیه، رتبه نامطلوبی در میان کشورهای منطقه و همسایگان ایران است. دراینمیان رتبه ایران در سرعت اینترنت همراه، وضعیتی بهتر از اینترنت ثابت دارد و ایران با سرعت 32 (mbps) در رتبه 75 جهان ایستاده است.
قیمت اینترنت براساس درآمد سرانه کشورها
با بررسی درآمد سرانه کشورهای منطقه و همسایگان ایران، تحلیل بهتری به دست میآید. براساس اطلاعات بانک جهانی درباره سرانه درآمد کشورها باید گفت که با درنظرگرفتن این شاخص، اینترنت در ایران باز هم گرانتر از کشورهای منطقه است. گرانی اینترنت در ایران در حالی در بین کشورهای منطقه در رتبه ششم قرار دارد که در شاخص درآمد سرانه، ایران در جایگاه سیزدهم پایینترین درآمد سرانه ایستاده است. به جز افغانستان و پاکستان، بقیه کشورهای همسایه درآمد سرانه بهتری در مقایسه با ایران دارند.
قیمت اینترنت براساس حداقل دستمزد
بررسی قیمت اینترنت ایران و کشورهای همسایه با لحاظ حداقل دستمزد، شاخص دیگری است که نتایج متفاوتی نشان میدهد. براساس این ایران در رتبه 14 قرار دارد و با حداقل دستمزد در ایران حداکثر صد گیگ اینترنت میتوان استفاده کرد. براساس اطلاعات مندرج در سایت cable.co.uk قیمت اینترنت در ایران در میان بیش از 230 کشور بررسی شده و ایران رتبه 128 را از نظر قیمت اینترنت به خود اختصاص داده است. بهاینترتیب و براساس شاخصهای متفاوت باید گفت اینترنت در ایران ارزان نیست و به عبارتی ایران از نظر بهای اینترنت یکی از کشورهای گران جهان است. همچنین با لحاظ شاخصهایی مانند حداقل دستمزد و درآمد سرانه، اینترنت ایران در میان کشورهای همسایه، در رتبه 14 از بین 16 کشور ایستاده است و طبیعتا جزء گرانترین اینترنتهاست.