پس از گذشت ۷ ماه، با فشار دولت انتخابات پارلمان بخش خصوصی دوباره تکرار شد
ورق اتاق برگشت
هفت ماه تقابل دولت با پارلمان بخش خصوصی سرانجام منجر به خداحافظی رئیس منتخب اعضای اتاق بازرگانی شد و انتخابات اتاق ایران دوباره دیروز یکم بهمن ماه تکرار شد. انتخاباتی که برخی از فعالان بخش خصوصی و اقتصاددانان این حد از دخالت دولت در پارلمان بخش خصوصی را مایه تأسف دانستند.
شرق: هفت ماه تقابل دولت با پارلمان بخش خصوصی سرانجام منجر به خداحافظی رئیس منتخب اعضای اتاق بازرگانی شد و انتخابات اتاق ایران دوباره دیروز یکم بهمن ماه تکرار شد. انتخاباتی که برخی از فعالان بخش خصوصی و اقتصاددانان این حد از دخالت دولت در پارلمان بخش خصوصی را مایه تأسف دانستند.
تکرار انتخابات اتاق
ماجراهای انتخابات پرحاشیه اتاق ایران از همان خرداد ماه رقم خورد. در آن زمان انجمن نظارت بر انتخابات اتاق بازرگانی اعلام کرد که انتخابات را در زمان تعیینشده یعنی ۲۸ خرداد برگزار میکند ولی حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت نظر نهایی خود را درباره تمام ۴۳ کاندیدای انتخابات هیئترئیسه اعلام نکرده بود. این موضوع در حالی رخ داد که گفته میشد فهرست این کاندیداها یک ماه قبل از انتخابات اتاق برای دریافت نظر نهادهای مرجع و رسمی ارجاع داده شده اما تا روز انتخابات درباره آن اعلام نظر نشد. با تمام این اوصاف، در دقیقه نود نامهای از سوی رئیس مرکز حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت به اتاق بازرگانی رسید که نشان میداد حراست وزارت صنعت، معدن و تجارت نظر خود را درباره کاندیداهای ثبتنامشده برای انتخابات هیئترئیسه اتاق ایران اعلام کرده است. در این میان، گفته میشد از بین افرادی که خواهان کسب کرسی ریاست بودند، یکی، دو نفر از جمله حسین سلاحورزی حذف شدند.
با این حال روز انتخابات اتاق ایران، سلاحورزی پشت تریبون آمد و اعلام کرد که «در یک ماه اخیر من مورد بیمهری زیادی قرار گرفتم و اتهامات زیادی به من وارد شده است. من بهعنوان یک کاندیدای ریاست اتاق بازرگانی ایران تاکنون از هیچ مرجع امنیتی احضار یا تهدید نشدهام. بر همین اساس با توجه به اینکه منعی رسمی درخصوص حضور در انتخابات نداشتم، اکنون مجددا اعلام کاندیداتوری میکنم».
سرانجام انتخابات پرحاشیه اتاق ایران در موعد مقرر برگزار شد و حسین سلاحورزی با رأی مثبت تقریبا نیمی از اعضای اتاق بازرگانی و با فاصله زیاد نسبت به سایر رقبای خود، توانست بهعنوان رئیس اتاق ایران انتخاب شود اما این پایان ماجرا نبود و رسانههای نزدیک به دولت و اصولگرا شروع به هجمه علیه انتخابات اتاق ایران کردند و خواهان ابطال انتخابات اتاق شدند.
رسانههای نزدیک به دولت، سلاحورزی را به حمایت از اتفاقات سال گذشته در صفحات شخصی خود متهم کرده و خواهان ابطال انتخابات اتاق ایران شدند. در این میان مخالفان این نظر معتقد بودند که دولت به هر بهانهای نمیتواند در تشکلهای بخش خصوصی دخالت کند و این روال را ادامه جریان خالصسازی قلمداد کردند که به زعم آنها در سایر نهادها در حال جریان بود.
با تمام اینها بخش خصوصی نتوانست مقابل فشارهای بیامان بخشی از دولت و جریانهای رسانهای نزدیک به آن دوام بیاورد و سرانجام در آبان امسال دولت اتاق را مجبور به برگزاری مجدد انتخابات کرد. بر این اساس دبیر شورای عالی نظارت بر اتاق ایران در ابلاغیهای که روز یکشنبه هفتم آبان سال جاری صادر شد، صورتجلسه مصوبه این شورا را به اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برای اجرا ابلاغ کرد و بر اساس این مصوبه انتخابات قبلی اتاق بازرگانی ابطال و اتاق ایران مکلف شد اقدامات لازم را برای برگزاری مجدد انتخابات انجام دهد.
پس از آن زمان یکم بهمن برای برگزاری مجدد انتخابات اتاق ایران اعلام شد اما یک روز پیش از آن اعضای اتاق بازرگانی به همراهی تشکلهای بخش خصوصی در اتاق حاضر شده و از حسین سلاحورزی تقدیر کردند.
در همین زمینه علی شریعتی، عضو اتاق بازرگانی با انتشار فیلمی در صفحه شخصی خود در شبکه ایکس نوشت که اعضای تشکلهای اقتصادی اتاق بازرگانی برای هفت ماه خدمت صادقانه حسین سلاحورزی ایستاده او را تشویق کردند.
او در ادامه نوشت: «انتخابات رئیس اتاق ایران بعد از ماهها مقاومت اعضای اتاق بازرگانی ایران با نظر دولت، برگزار میشود».
به جز او تعداد زیادی از اعضای اتاق بازرگانی و حتی برخی اقتصاددانان در صفحات شخصی خود از دخالت و فشار دولت به پارلمان بخش خصوصی انتقاد کرده و آن را بدعتی خطرناک توصیف کردند.
انتخابات مجدد اتاق خواسته رئیسی بود
در این میان حسین سلاحورزی، رئیس برکنارشده اتاق ایران هم سکوت نکرد و گفت که رئیسجمهوری پیگیر انتخابات مجدد اتاق پس از انتخاب او بوده است. او در هشتمین نشست هیئت نمایندگان اتاق ایران با بیان اینکه از سمت خود کنارهگیری نکرده است و تنها خواست هیئت رئیسه و هیئت نمایندگان میتوانست سبب کنارهگیری او شود، برگزاری انتخابات را درخواست رئیسجمهوری دانست و گفت که «از شخص آقای میرمحمدصادقی گلهمند هستم که در برابر بدعتگذاری تمدید فعالیت انجمن نظارت مقاومت کردند، ایشان میدانند که عمر این انجمن تمام شده بود. بنابراین از ایشان خواهش دارم حالا که اراده بیرونی بر تمدید این انجمن حادث شده بساط این انجمن را جمع کنند و آن را به عنوان شمشیری بالای سر اتاق نگه ندارند تا با اراده دولتی دوباره اعمال نظرها صورت بگیرد».
او در ادامه گفت که «در هفت ماه گذشته در تعامل دولت و بخش خصوصی مقطعی تاریخی را در تاریخ ۱۴۰ساله اتاق پشت سر گذاشتیم و آنچه در دو و نیم سال گذشته بر اتاق رفته در کتابی ۱۸۰صفحهای و مستندی سهساعته تشریح خواهد شد. این کتاب و فیلم مستند سندی ارزشمند است که چرایی اتفاقات دو و نیم سال گذشته را روایت میکند و به عبارت دیگر جعبه سیاه اتاق بازرگانی در دو و نیم سال گذشته به حساب میآید».
رئیس سابق اتاق ایران همچنین گفت که «در هیچ مقطعی از فعالیت اتاق بازرگانی همچون این دوره، هیئت رئیسه اینگونه با یکدیگر هماهنگ نبودند و هیئت رئیسه در این مدت تلاش کردند از کیان بخش خصوصی حمایت کنند. من همیشه اعلام کردم که هیچ چیز باعث کنارهگیری من نمیشود، مگر خواست هیئت مدیره اما در جلسه شورای عالی نظارت به من گفته شد که شخص رئیسجمهوری خواهان برگزاری مجدد انتخابات اتاق است».
رئیس جدید اتاق ایران کیست؟
در نهایت برای انتخابات مجدد اتاق ایران 21 نامزد کاندیدا شدند که در نهایت از ۲۱ نفری که برای ریاست تأیید صلاحیت شدند ۱۷ نفر انصراف دادند.
در دهمین دوره انتخابات رئیس اتاق ایران ۴۰۸ نفر از اعضای اتاق حاضر شدند و صمد حسنزاده، احد عظیمزاده، مجتبی غیابی و فرجالله معماری کاندیداهای نهایی ریاست اتاق شدند و در نهایت صمد حسنزاده با کسب ۲۰۸ رأی به عنوان رئیس اتاق بازرگانی ایران در دور دهم انتخاب شد. همچنین فرجالله معماری که کاندیدای مورد حمایت سلاحورزی بود، با اختلاف اندک میدان را به رقیب خود واگذار کرد.
در این انتخابات از ۴۹۸ عضو هیئت نمایندگان، ۴۱۳ نفر رأی دادند. از بین چهار کاندیدا صمد حسنزاده ۲۰۸ رأی، فرجالله معماری ۱۸۱ رأی، احد عظیمزاده ۱۵ رأی و مجتبی غیابی پنج رأی کسب کردند و سه رأی باطله بود.
با توجه به اینکه صمد حسنزاده پیش از این عضو هیئت رئیسه بود، در ادامه انتخابات دیگری برای عضو جایگزین او در هیئت رئیسه برگزار خواهد شد.
در ادامه محسن بهرامی ارضاقدس، حسین پیرموذن، محمود تولائی، علیاکبر عبدالملکی، خورشید گزدرازی به عنوان کاندیدا اعلام آمادگی کردند که البته با انصراف بهرامی ارضاقدس به نفع پیرموذن، رقابت بین چهار کاندیدا انجام شد و در نهایت حسین پیرموذن انتخاب شد.
صمد حسنزاده متولد سال ۱۳۲۲ در تبریز است که مدرک تحصیلی فوقدیپلم در رشته بازرگانی دارد. او ۲۵ سال سابقه مدیریتی در شرکت کاشی تبریز را داشته و در مجموع ۳۴ سال سابقه مدیریتی دارد و عناوینی مثل چهره ملی حوزه صنعت و کارآفرینی و دریافت جایزه برترین رهبر کسبوکار در خاورمیانه و شمال آفریقا و آسیا را در کارنامه خود دارد.