گزارش «شرق» از شدت سیل در جنوب سیستان و بلوچستان
سیل در سکوت
سیل همه جا را گرفته و بیش از 300 روستا را کاملا مسدود کرده است. شدت سیلاب به حدی است که دیوار خانهها میریزد و زنی در وسط آبگرفتگی جلوی خانه، دستش را روی سرش میگیرد و بلند ناله میکند. این بخشی از تصاویر منتشرشده از این روزهای سیستان و بلوچستان است.
شرق: سیل همه جا را گرفته و بیش از 300 روستا را کاملا مسدود کرده است. شدت سیلاب به حدی است که دیوار خانهها میریزد و زنی در وسط آبگرفتگی جلوی خانه، دستش را روی سرش میگیرد و بلند ناله میکند. این بخشی از تصاویر منتشرشده از این روزهای سیستان و بلوچستان است.
شدت سیل بخشهای جنوبی سیستان و بلوچستان را محاصره کرده، رفت و آمد را به مناطقی غیرممکن کرده و بسیاری از مردم را هم بیخانه کرده؛ اما طی روزهای گذشته کمترین توجه را در رسانه به خود اختصاص داده است. تاکنون هم طبق گفته افراد محلی، امدادرسانی کافی در منطقه صورت نگرفته است. طبق گفته محلیها، 24 هزار نفر از اهالی بخش تلنگ در پی بارندگی شدید، چهار روز در محاصره سیل بودند و خسارت بسیاری هم به زمینهای کشاورزی مردم وارد شده است. به دلیل طغیان رودخانه، بسیاری از خانههای خشتی و گلی کامل از بین رفته و در واقع تنها راه امداد به بسیاری از این مناطق، از طریق بالگرد امکانپذیر است؛ چون راه تمامی روستاهای درگیر بسته شده است. حتی برق چندین روستا قطع شده و آذوقه این افراد اتمام پیدا کرده، ولی راه یبرای برقراری ارتباط با آنها وجود ندارد.
حالا ویدئوهایی در فضای مجازی دست به دست میشود که نشان از وخامت شرایط برای مردم جنوب سیستان و بلوچستان دارد. کلیپی از منطقه تلنگ که در آن نیروی کادر درمان برای رسیدگی به حال مصدومان، سوار بر قایق بدون موتور، طنابی را محکم گرفته تا از آن طرف آب به سمت مردم برسند. حتی تصاویری از غرقشدن ماشینها در آبگرفتگی سیل و مردمی که بدون کمترین امکانات هر آنچه را که داشتند، زیر این آب از دست دادند.
بسیاری از مردم سیستان و بلوچستان باور دارند که این روزها، صدایی در رسانهها نداشتند تا از عمق فاجعهای که از روز یکشنبه هفته قبل بر آنها میگذرد، روایت کند. خاک خشک این زمین حالا مملو از سیلی است که لزوم کمکرسانی به این خطه را چند برابر کرده است. بسیاری از مردم به دلیل گیرکردن در برخی از بخشها به کمکهای هوایی نیاز دارند که تاکنون به آنها نرسیده و اغلب کمکها از طرف خود محلیها بوده است.
انتظار داریم به مردم کمک شود
کمبود امکانات و امدادرسانی باعث شده تا مردم محلی برای کمک به یکدیگر اقدام کنند، اما همچنان در انتظار امدادرسانی هستند. حتی معینالدین سعیدی، نماینده مجلس، درباره سیل در جنوب استان سیستان و بلوچستان هم گفته بود: متأسفانه بارندگیهای وحشتناک اخیر، از توفان گونو هم سختتر بود. در شهرستانهای جنوب استان بهشدت دچار سیل هستیم. زیرساخت مدیریت بحران وجود ندارد و از طرفی هم تمام راههای اصلی مخصوصا در شهرستانهای چابهار، کنارک و قصرقند مسدود شدهاند. در این شرایط، انتظار داریم مقداری به مردم توجه کنند. من از هلالاحمر و مدیریت بحران تقاضا دارم که عنایت داشته باشند و انتظار داریم ارتش با بالگردهایش مردم را تنها نگذارد. اینطور نشود که منطقه دشتیاری را آب برده باشد و مسئولان مرکزنشین را خواب. من خواهش دارم که توجه کنند و در بحث بالگرد و زیرساختهای لازم در حوزه بازکردن معابر و کمکهای معیشتی که بهشدت لازم داریم، کمک کنند. تا این لحظه فوتی نداشتیم، اما بحث جدی این است که مسیرها چون مسدود هستند، امکان دسترسی جدی وجود ندارد و شاید اتفاقاتی افتاده باشد، اما گزارشی نرسیده باشد. مردم بهشدت پای کار هستند. ما قایقها را آوردیم، اما از طرف مجموعههای دستاندرکار کمکی نشده است. مادران باردار و بیماران بهشدت دچار مشکل هستند. وجود بالگرد باعث میشود بیماران حاد و مخصوصا مادران باردار نجات پیدا کنند. بالگرد دانشگاه علوم پزشکی خراب است و دوستان هلالاحمر هم نتوانستند بالگرد ارسال کنند. ارتش و سپاه هم که بیشترین بالگردها را دارند نیز انتظار داریم تمام مجموعه امکاناتشان را به میدان بیاورند. شرایط لحظه به لحظه سختتر میشود و حجم آبگرفتگی بهگونهای است که مردم آن را تجربه نکردهاند. زیرساخت مدیریت بحران کلا وجود ندارد و جادهها و پلها زیر آب هستند. کانون بحران در دشتیاری بزرگ است که شامل بخشی از تلنگ، پیرسهراب و دمپک میشود. مجموع جمعیت افرادی که درگیر سیل هستند نزدیک ۴۰۰ هزار نفر هستند. ۱۵۰ روستا بهشدت دچار چالش هستند. شرایط معیشتی بسیار سخت شده و مردم در بحث نان و بستههای غذایی دچار مشکل هستند و من همین الان از سازمان هلالاحمر برای پیگیری این قضایا آمدهام. انتظار داریم تمام مجموعهها در حوزه بحران کشور و سازمان هلال احمر کمک کنند.
تنها راه امداد هوایی است
طبق گفته مردم و مسئولان اغلب راهها بسته شده و تنها راه امدادرسانی از طریق هوایی امکانپذیر است. همچنین عبدالصمد پناد، بخشدار تلنگ از توابع قصرقند سیستان و بلوچستان گفته است: ۲۴ هزار نفر از اهالی این بخش در پی بارندگی شدید چهار روز در محاصره سیل بودهاند و در شرایط خوبی قرار ندارند و تنها راه امداد هوایی است. بارندگی در چهار روز اخیر به ۳۶۰ میلیمتر رسیده و در چند روز اخیر بارشهای سنگین سبب جاریشدن سیلاب و تکمیل و سرریزشدن حجم ۱۰ میلیون مترمکعبی سد «شیکلگ» شده و همچنین راه ۷۴ روستا کاملا بسته شده است. طغیان رودخانههای فصلی و بارش سنگین در بخش تلنگ، خسارت سنگینی به بخش کشاورزی، واحدهای مسکونی خشتی و گلی، راههای روستایی و زیرساختهای شهری و روستایی وارد کرده؛ بهطوریکه راه تمام روستاها بسته شده و هیچ ارتباطی با سایر شهرستانهای همجوار و حتی یک روستا به روستای دیگر وجود ندارد. نیاز به کمک مسئولان استانی و کشوری و اعزام بالگرد برای رسیدگی به وضعیت روستاییان مختلف و بررسی مشکلات و خسارتها هستیم. رودخانههای فصلی کاجو، کهن، چرک و شارک بخش تلنگ قصرقند طغیان کردهاند و به دلیل بارندگی و طغیان رودخانهها تمامی مسیرهای منتهی به بخش تلنگ هم از طرف چابهار و هم از طرف قصرقند و دسترسی به داخل بخش و روستا به روستای دیگر بسته شده است. طبق اعلام هواشناسی با ورود سامانه بارشی جدید تا صبح جمعه شاهد افزایش ابر، بارش باران، برخی نقاط رگبار و رعدوبرق با احتمال تگرگ، تندباد لحظهای، کاهش موقتی و محسوس دما را شاهد خواهیم بود. در ارتفاعات نیمه شمالی سیستان و بلوچستان بارش برف و پدیده مه انتظار میرود. همچنین بارشها در نیمه جنوبی استان از شدت بیشتری برخوردار بوده و در بعضی ساعات رگبار شدید باران و رعدوبرق در این نواحی رخ خواهد داد. سیلاب و طغیان رودخانهها خسارت سنگین به محصولات کشاورزی، تأسیسات و زیرساختها وارد کرده و باید در سطح ملی برای امدادرسانی و کمک ورود کرد. مردم از اسکان و تردد در حاشیه مسیلها و رودخانهها در زمان بارندگی خودداری کنند. برق ۱۰ روستا با جمعیت چهار هزار نفر قطع شده است و از ۲۴ ساعت گذشته تاکنون روستاها در خاموشی به سر میبرند و در کنار خاموشی برق، تلفن و اینترنت نیز در این بخش قطع شده و شدیدا نگران مردم در پشت سیل هستیم و هیچ اطلاعی از وضعیت خسارتها تا این لحظه نداریم. سقف یک خانه نیز در پی بارش سنگین تخریب و بر روی یک نفر ریزش کرده و به دلیل نبود تلفن اطلاعی از زندهبودن آن وجود ندارد. فقط اطلاع پیدا کردیم که سقف خانه ریزش کرده و یک نفر نیاز به امدادرسانی دارد.
سیستان و بلوچستان همیشه مظلوم
طبق آنچه تاکنون اعلام شده، این حادثه فوتی و کشته نداشته، اما آنچه باعث نگرانی خواهد شد، نبود اطاعات کافی در مورد بخشهای محاصرهشده است. شدت آب باعث شده تا ارتباط با بسیاری از روستاها کامل قطع شود و گزارش کاملی از آن مناطق در دست نیست. بنابراین تعداد مصدومان و کشتهشدههای احتمالی هم هنوز مشخص نیست و مردم علاوه بر درگیری با ویرانیهای سیل، در انتظار خبری از اقوام و فامیل خود در مناطق محاصرهشده هستند.