نیاز نفت ایران به ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایه
دبیر کل سابق مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفت که «ایران به ۱۶۰ تا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در حوزه نفت نیاز دارد». محمدحسین عادلی، دبیر کل سابق مجمع کشورهای صادرکننده گاز، به ایلنا توضیح داد: «به دلیل تلاطمهای ژئوپلیتیک، وضعیت انرژی متلاطم است که از جمله دلایل آن نفت شیل و کرونا و اکنون جنگ روسیه و اوکراین بوده و باعث تغییرات بزرگی در بازار نفت شده است.
دبیر کل سابق مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفت که «ایران به ۱۶۰ تا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در حوزه نفت نیاز دارد». محمدحسین عادلی، دبیر کل سابق مجمع کشورهای صادرکننده گاز، به ایلنا توضیح داد: «به دلیل تلاطمهای ژئوپلیتیک، وضعیت انرژی متلاطم است که از جمله دلایل آن نفت شیل و کرونا و اکنون جنگ روسیه و اوکراین بوده و باعث تغییرات بزرگی در بازار نفت شده است. تحولاتی که ایجاد شده منجر به این شده که ناپایداری عرضه انرژی در اروپا و تحریم روسیه و عرضه ارزان انرژی را شاهد باشیم». دبیر کل پیشین GECF گفت: «آنچه ما برای سالهای آینده انتظار داریم، تقاضا برای انرژی تا دو دهه آینده ۲۲ درصد و گاز ۳۶ درصد افزایش مییابد و با وجودی که دوره تجدیدپذیرهاست، گاز همچنان اولویت بالایی در تأمین انرژی اروپا دارد. بر این اساس چشمانداز اوپک پیشبینی میشود نقش سوخت فسیلی در سبد انرژی از ۷۹ درصد به ۶۲ درصد و تجدیدپذیرها از ۲۱ درصد به ۳۸ درصد برسد، همچنین اکنون تقاضا برای نفت زیر ۱۰۰ میلیون بشکه در روز است که تا ۲۰۲۸ به ۱۱۰ میلیون بشکه و تا ۲۰۴۵ به ۱۱۶ میلیون بشکه در روز خواهد رسید».
عادلی با اشاره به رویکرد جهان در زمینه توجه به هیدروژن و کاهش انتشار کربن گفت: طبق پیشبینی اوپک سهم انرژی فسیلی در سبد انرژی از ۸۰ درصد به زیر ۷۰ درصد میرسد و سهم تجدیدپذیرها به ۳۱ درصد خواهد رسید، در برآورد آژانس بینالمللی انرژی نیز آغاز پایان انرژی فسیلی عنوان شده و پیشبینی شده که ۲۰۳۰ زمان پیک فسیلیها بوده و بعد از آن روند کاهشی خواهند داشت و نهضت تجدیدپذیرها رو به جلو میرود. او سرمایهگذاری در انرژی خورشیدی را ۴۳ درصد و در حملونقل برقی ۳۶ درصد عنوان کرد و افزود: «در حوزه انرژی خورشیدی ۲۳۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری صورت گرفته و هیدروژن نیز جایگاه بالایی دارد». این کارشناس انرژی ادامه داد که «کشورهای صادرکننده انرژی چالش بزرگتری دارند زیرا درآمدهایشان کاهش مییابد. در این میان چین به عنوان واردکننده بزرگ انرژی ۵۰ درصد نفت و ۷۰ درصد گاز خود را وارد میکند و اولین مسئله برای این کشور امنیت انرژی است». عادلی ادامه داد: «روسیه به دنبال جنگ با اوکراین و تحریم اکنون به دنبال بازار جدید نفت و گاز و تکنولوژی تجدیدپذیر و همچنین درگیر ثبات اقتصادی است و اولویت آمریکا این است که تولید تجدیدپذیر را افزایش دهد و همچنین افزایش تولید و صادرات نفت داشته باشد». عادلی گفت: «چالش عربستان نیز این است که تولید نفت را افزایش داده و تولید گاز را ۵۰ درصد افزایش دهد، برای تجدیدپذیرها ۱۸۶ میلیارد دلار سرمایهگذاری میکند و برنامههای کاهش انتشار کربن، جنگلکاری و حفاظت از مناطق خشکی و دریا را بهطور گستردهای در دستور کار دارد، همچنین بنا دارد چهار میلیون تن هیدروژن تولید کند». او همچنین به برنامههای قطر اشاره کرد و گفت: «این کشور افزایش تولید گاز را در دستور کار دارد و برنامه دارد تولید ۷۷ میلیون تن گاز را به ۱۲۶ میلیون تن و با اعلام کشف جدید گاز عنوان کرده که به ۱۴۲ میلیون تن تولید خواهد رسید و برنامه دارد که بزرگترین صادرکننده الانجی باقی بماند و در این رابطه قراردادهای جدید دارد و امارات نیز برنامه دارد تولید نفت را به هفت میلیون بشکه برساند و روی تجدیدپذیرها ۱۲۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری کرده است». عادلی با اشاره به برنامه ترکیه تأکید کرد: «این کشور بنا دارد هاب گازی منطقه باشد بهطوریکه در ۲۰۲۳ چند قرارداد صادرات گاز به اروپا از جمله بلغارستان، رومانی و مالدیو به امضا رسانده است، همچنین بهدنبال این است که از روسیه، آذربایجان، ترکمنستان و ایران دریافت گاز داشته باشد و عراق نیز برنامه افزایش تولید نفت را دنبال میکند و بنا دارد به ششمیلیون بشکه در روز برسد». عادلی در ادامه به چالش ناترازی انرژی در بخشهای مختلف در ایران اشاره کرد و گفت: «ما علاوه بر ناترازی گاز در حوزه برق نیز ۱۲ تا ۱۵ هزار مگاوات ناترازی داریم، در حوزه بنزین ۱۰۰ میلیون لیتر تولید و ۱۱۰ میلیون لیتر مصرف داریم. ما به ۱۶۰ تا ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در حوزه نفت نیاز داریم و مهمترین چالش ما تنش سیاسی و تحریمهای گسترده است، به طوری که تدوین راهبرد کشاورزی و تحقق جایگاه درست اقتصادی و ژئوپلیتیک بدون صادرات نفت و گاز میسر نیست».