همه راهها به ترامپ میرسد
این روزها همه راهها به ترامپ ختم میشود؛ یا خبرهایی درباره اینکه چرا دوباره ترامپ انتخاب شد یا اینکه قرار است چه انتخابهایی انجام دهد و چه کسانی در کنار او برای چهار سال حضور داشته باشند.
این روزها همه راهها به ترامپ ختم میشود؛ یا خبرهایی درباره اینکه چرا دوباره ترامپ انتخاب شد یا اینکه قرار است چه انتخابهایی انجام دهد و چه کسانی در کنار او برای چهار سال حضور داشته باشند.
چه کسانی ثروتمندتر شدند؟
همین چند روز پیش و پس از اعلام نتایج انتخابات آمریکا، بلومبرگ در گزارشی اعلام کرده که 10 ثروتمند جهان، ثروتمندتر شدند. دارایی ۱۰ فرد ثروتمند جهان که اکثرا از میلیاردرهای فناوری ایالات متحده هستند، پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری، به میزان بیسابقهای افزایش یافته است. آنان در یک روز نزدیک به ۶۴ میلیارد دلار به دست آوردهاند که بزرگترین افزایش روزانه از سال ۲۰۱۲ است. این افزایشها در حالی رخ داد که رهبران کسبوکارهای فناوری، ازجمله جف بزوس از آمازون، مارک زاکربرگ مدیرعامل شرکت صاحب فیسبوک یعنی متا و تیم کوک از اپل به طور عمومی پیروزی ترامپ را در انتخابات تبریک گفتند. تنها عضو طبقه ثروتمندان جهان که در همان روز ارزش داراییاش کاهش یافت، برنار آرنو، غول کالاهای لوکس فرانسوی، بود که ثروتش نزدیک به سه میلیارد دلار کمتر شد. ثروت زاکربرگ هم به میزان ۸۱ میلیون دلار کاهش یافت که در مقابل داراییهای ۲۰۲ میلیارد دلاری او تقریبا معادل صفر است. او در لیست سیاه دونالد ترامپ قرار دارد و ترامپ در تابستان تهدید کرده بود که او را به حبس ابد محکوم خواهد کرد.
ماسک؛ از حامی تا وزیر
ایلان ماسک، ثروتمندترین فرد جهان، با ۲۶.۵ میلیارد دلار افزایش، بیشترین افزایش دارایی را ثبت کرد و ثروتش به ۲۹۰ میلیارد دلار رسید. او از حامیان برجسته کمپین ترامپ بود که بیشتر این افزایش را از افزایش قیمت سهام تسلا، شرکت خودروسازی برقی که مدیرعامل آن است و ۱۳ درصد سهام آن را در اختیار دارد، کسب کرده است. او با پرداخت یک میلیون دلار قرعهکشی روزانه به افراد تلاش زیادی در جلب آرای ترامپ داشت. در همین مدت ترامپ بارها از او تشکر کرده است و حالا باور دارد که ایلان ماسک در نقش «وزیر کاهش هزینهها» میتواند نقشی کلیدی در دولت او بازی کند. ایلان ماسک احتمالا رسما در کابینه حضور نخواهد داشت، چراکه به گفته ترامپ او تمایلی به حضور در دولت ندارد اما برای کاهش هزینههای دولت اعلام آمادگی کرده است. مالک توییتر قول داده که بدون پایینآمدن کیفیت سرویسهای دولتی، هزینهها را کاهش خواهد داد. البته ماسک پس از خرید توییتر نیز در اقدامی جنجالی برای کاهش هزینهها بخش عمدهای از نیروها را اخراج کرد.
حذف بقیه
با توجه به رویکرد ترامپ در این سالها، برخی تحلیلگران معتقدند ترامپ یکی از فعالیتهایش محدودکردن پلتفرمهای مجازی و فناوری باشد. او در این مدت بارها از غولهای فناوری مانند فیسبوک و گوگل به دلیل سیاستهای سانسور و محدودیتهای محتوایی انتقاد کرده بود. پس از خروج از کاخ سفید نیز با راهاندازی شبکه اجتماعی شخصی خود به دنبال ایجاد زمینهای مستقل برای بیان نظرات خود بود. این سؤال مطرح است که آیا بازگشت او به قدرت میتواند به فشار بیشتری بر این پلتفرمها و قوانین نظارتی سختتر برای کنترل محتوا و همچنین محدودشدن آزادی بیان و ایجاد فضایی سنگین و محدود منجر شود یا خیر؟ بهویژه اینکه آیا این رویکرد او باعث میشود تا فضا برای حامی اصلی او یعنی ایلان ماسک، دارنده ایکس (توییتر سابق)، بازتر شود؟
پایان جنگها؟
اطرافیان او اعلام کردهاند که او خواستار صلح است ولی درباره چگونگی این صلح چندان خوشبین نیستند. اما در شبکههای اجتماعی آمده است که طالبان خواستار توافق صلح با آمریکاست و دوست دارد از فهرست سازمانهای تروریستی خارج شود. حوثیها حمله به کشتیها را کاهش دادهاند. شاید تأثیر ترامپ نباشد اما این همزمانی، عجیب است که قطر از مذاکرات آتشبس کنار کشیده و از رهبران حماس خواسته است که کشورش را ترک کنند. حتی پوتین هم به ترامپ تبریک گفته و تأکید کرده است که طرح ترامپ برای پایاندادن به جنگ با اوکراین را بسیار جدی میگیرد. اتحادیه اروپا هم از ترامپ خواست که فاز جدیدی را در روابط خود آغاز کنند.