خط و نشان هسته ای پوتین
نیروی هوایی اوکراین اعلام کرده است که روسیه برای نخستین بار، یک موشک بالستیک قارهپیما که قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارد به خاک اوکراین شلیک کرده است.
نیروی هوایی اوکراین اعلام کرده است که روسیه برای نخستین بار، یک موشک بالستیک قارهپیما که قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارد به خاک اوکراین شلیک کرده است.
رویترز در گزارشی نوشته است که بعد از اینکه اوکراین در دو روز متوالی موشکهای دوربرد اتکمز آمریکایی و موشکهای کروز بریتانیایی به خاک روسیه پرتاب کرد، اکنون شلیک موشک قارهپیما مدل ایسیبیام از سوی روسیه، یکی از تازهترین نشانههای تشدید این جنگ ۳۳ماهه است.
انجمن کنترل تسلیحات موسوم به «اوکراینسکا پراوادا» گزارش داده است که این موشک بالستیک قارهپیما با سوخت جامد کار میکند که برد عملیاتی آن تا پنج هزارو 800 کیلومتر است. همچنین این نوع موشک میتواند یک کلاهک هستهای ۸۰۰کیلویی را حمل کند.
کییف گفته است که این حمله موشکی روسیه شرکتها و تأسیسات حیاتی شهر دنیپرو در اوکراین را هدف قرار داده است و تاکنون نشانهای مبنیبر اینکه موشک شلیکشده، سلاح هستهای با خود حمل کرده باشد، دیده نشده است.
در همین حال، اسناد محرمانهای که منتشر شده، نشان میدهد برلین با توجه به تهدیدهای هستهای روسیه آمادهسازیهایی را شروع کرده است. بخشی از این برنامهریزیها برای نحوه اعزام ۸۰۰ هزار سرباز ناتو -شامل نیروهای آمریکایی- به اوکراین در صورت حمله روسیه به ناتو است. به گزارش نیویورکپست، «عملیات آلمان»، یک برنامه هزار صفحهای است که آلمان را برای امکان وقوع سناریوی جنگ جهانی سوم آماده میکند.
این اسناد فوق محرمانه، جزئیاتی در مورد ساختمانها و زیرساختهای خاصی که باید برای استفاده ارتش محافظت شوند و همچنین نحوه آمادهسازی غیرنظامیان در صورت افزایش تهدیدها، ارائه میدهند. به گزارش روزنامه آلمانی «فرانکفورتر آلگماینه زایتونگ»، برلین همچنین درحال آمادهسازی برای انتقال ۲۰۰ هزار خودروی نظامی در سراسر آلمان -در صورتی که ناتو مجبور شود به تلاشهای اوکراین بپیوندد- است. البته جزئیات بیشتر همچنان محرمانه باقی مانده است.
آلمان همچنین به شهروندان توصیه کرده است که برای مقابله با بدترین شرایط آمادگی داشته باشند و خودکفایی خود را از طریق روشهایی مانند نصب ژنراتورهای دیزلی یا حتی توربینهای بادی افزایش دهند.
این نگرانی محدود به آلمان نیست. سوئد و نروژ نیز اخیرا بروشورهایی منتشر کردهاند که به شهروندان آموزش میدهند چگونه در صورت گسترش جنگ اوکراین به کشورهایشان آماده شوند.
این نگرانیها درحالی افزایش یافته است که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، رسما سیاست حمله هستهای کرملین را تغییر داد و اعلام کرد که مسکو اکنون ممکن است از سلاحهای هستهای برای پاسخ به حملات «متعارف» غیرهستهای استفاده کند.
آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان، اعلام کرد کشورش اجازه نخواهد داد تغییر سیاست هستهای پوتین آنها را مرعوب کند. بربوک گفت: «پوتین با ترس ما بازی میکند. او این کار را فقط از هزار روز پیش [زمان حمله روسیه به اوکراین] شروع نکرده است، بلکه از سال ۲۰۱۴ [زمان الحاق کریمه توسط روسیه] آغاز کرده است». او افزود: «آلمان در آن زمان اشتباه کرد که خود را تحت تأثیر این ترس قرار داد و به شرکای خود، بهویژه شرکای اروپای شرقی، که در آن زمان بهوضوح اعلام کردند که نباید به وعدههای کرملین اعتماد کنیم، گوش نداد». تغییر سیاست هستهای روسیه در پاسخ به تصمیم اخیر ایالات متحده برای اجازهدادن به اوکراین برای استفاده از موشکهای دوربرد ساخت آمریکا برای حمله به داخل خاک روسیه انجام شد. این تصمیم، منطقهای به شعاع حدود ۳۰۵ کیلومتر از مرز اوکراین را که پیشتر برای روسیه امن تلقی میشد، از بین برد.