|

سوریه به روایت اخبار

سرعت اتفاقات در سوریه آن‌قدر زیاد بود که حتی پیش‌بینی پنج‌روزه سی‌ان‌ان و دیگر رسانه‌های جهان برای تصرف و سقوط «بشار اسد» هم اشتباه از کار درآمد. حالا سوریه در دست «تحریر شام» است، پرچمش به قبل از سال ۱۹۶۱ و آغاز حاکمیت خاندان اسد بازگشته است.

سرعت اتفاقات در سوریه آن‌قدر زیاد بود که حتی پیش‌بینی پنج‌روزه سی‌ان‌ان و دیگر رسانه‌های جهان برای تصرف و سقوط «بشار اسد» هم اشتباه از کار درآمد. حالا سوریه در دست «تحریر شام» است، پرچمش به قبل از سال ۱۹۶۱ و آغاز حاکمیت خاندان اسد بازگشته است. بخشی از زندانی‌ها آزاد شده‌اند، مردم در کاخ و پناهگاه اسد وسایل را برمی‌دارند و جولانی در محاصره صدها فرد مسلح و گارد شخصی وارد مسجدی شد، نماز مغرب را به جا آورد و سخنرانی کرد. این مسجد مدت‌ها مکانی بود که بشار و پدرش حافظ اسد در آن نماز عید را برگزار می‌کردند؛ مکانی برای اقدامات نمادین حاکمان پایتخت. حالا همان کسی بر سوریه حاکم شده است که روزگاری آمریکا برای سرش (جولانی) جایزه گذاشته بود و حالا او را آزادی‌بخش نشان می‌دهند. اسرائیل هم از فرصت استفاده کرده و مشغول بمباران مهمات و زاغه‌های سوریه است و قرار است بخش‌هایی از سوریه را همچون بلندی‌های جولان تصرف کند.

غارت

در این میان خبری از «بشار اسد» در روز و ساعات اولیه نبود. هواپیمای او از رادار خارج شد و البته کسی هم برای جست‌وجو اقدامی نکرد. برخی اعلام کردند در روسیه است و پناهندگی گرفته و برخی دیگر هم مطمئن بودند همراه همسرش در سقوط هواپیما کشته شده است، اما در‌نهایت رسانه‌های روسیه اعلام کردند که پوتین به اسد و خانواده‌اش پناه داده است. در‌حال‌حاضر از او فقط آلبوم خانوادگی‌اش در دست فاتحان مانده است. تصاویری از برداشتن ظروف کاخ و کفش‌ها و لباس‌های دخترش توسط مردم‌ منتشر ‌شد. کارت ملی همسر اسد نیز در دست مردم بود. کاخ و‌ پناهگاه زیرزمینی و بیش از ۵۰ ماشین پیشرفته در کاخ اکنون در دست مردم است.

زندان‌ها

آزادی زندانیانی که بیش از ۴۰ سال در سیاهچاله‌ها زندانی بودند، از اتفاقات خوشایند این رخداد بود. حالا اعلام شده است که به زنان زندانی بارها تجاوز می‌شده است. همچنین اعلام شده است بخشی از زندانیان نتوانستند آزاد شوند با اینکه تصاویرشان در دوربین‌های مداربسته زندان صیدنایا در دمشق مشاهده می‌شود ولی نحوه دسترسی به آنان بعد از فرار زندان‌بانان وجود ندارد. ساختمان‌ها با کد محافظت می‌شوند و محل دروازه‌ها ناشناخته است.

سرگردانی زائران

سفیر ایران هم در سوریه درباره چگونگی این سقوط اعلام کرد که دولت سوریه تصمیم گرفت مقاومت نکند و ایران با اطلاع از این روند تمام اعضای سفارت را ظرف چند ساعت خارج کرد. همچنین تصاویری از حرم حضرت زینب‌(س) و آتشی که در اطراف آن دیده می‌شد منتشر شد، بعد تصاویری از غارت حرم و بعدتر دوباره خبر آمد هیچ تعرضی به حرم نشده است. یک مسئول در شبکه دو درباره وضعیت حرم و آتشی که از نزدیکی آن به پا خاسته بود، گفت: «عده‌ای برای غارت حرم‌ها هجوم آوردند. تأمین امنیت حرم حضرت زینب‌(س) با حزب‌الله بود». هرچند به نظر می‌رسد تمامی عوامل اجرائی ایرانی و خادمان از سوریه سالم برگشتند ولی خبرگزاری فارس از تورهای زیارتی که بدون توجه به سوریه رفتند و آنجا سرگردان هستند، خبر داده‌اند.

بدهی

یکی دو نفر از کارشناسان در صداوسیما گفته‌اند ترکیه، ایران را گول زد و رویترز هم اعلام کرد از شش ماه پیش نقشه حذف اسد در دستور کار بود. فلاحت‌پیشه و‌ پارسایی دو نماینده پیشین مجلس درباره بدهی‌های اسد و سوریه به ایران سخن گفتند. پارسایی پرسیده است: «تا زمانی که مجلس بودم بدهی سوریه و بشار اسد به ایران ۳۰ میلیارد دلار بود که برخلاف اصل هشتادم قانون اساسی به تصویب مجلس نرسیده بود. تکلیف این مبلغ کلان چیست؟».