سرعت بالای سالمندی در ایران
دبیر ستاد ملی جمعیت کشور گفت: متوسط سن جامعه ایران از ۲۲ سال به ۳۲ سال افزایش یافته که نشاندهنده سرعت بالای روند سالمندی است
دبیر ستاد ملی جمعیت کشور گفت: متوسط سن جامعه ایران از ۲۲ سال به ۳۲ سال افزایش یافته که نشاندهنده سرعت بالای روند سالمندی است
. مرضیه وحید دستجردی در دومین کنگره ملی چالشهای بالینی زایمان که در مرکز همایشهای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، با اشاره به دستاوردهای چشمگیر کشور در کاهش مرگومیر مادران باردار، اظهار کرد: قبلا نرخ مرگومیر مادران باردار در کشور حدود ۲۴۵ نفر در هر صد هزار نفر بود، اما درحالحاضر این رقم به ۱۹ تا ۲۱ نفر کاهش یافته است. او افزود: این کاهش یک رکورد بینظیر در دنیا محسوب میشود و کشور ما در کاهش مرگومیر مادران باردار دومین کشور پیشرو در جهان است.
وحید دستجردی همچنین به بحران جمعیتی کشور اشاره کرد و افزود: جمعیت کشور ما درحال پیرشدن است و اگر این روند ادامه یابد، در سال ۱۴۳۰، ۳۳ درصد از جمعیت کشور سالمند خواهند شد. امروز ۱۰ درصد جامعه ما سالمند هستند، اما تا ۴۰ سال آینده این میزان به سه برابر خواهد رسید که چالشهای اجتماعی و اقتصادی زیادی را به دنبال خواهد داشت. او افزود: اگر روند کاهش جمعیت ادامه پیدا کند، کشور ما در سال ۲۱۰۰ دیگر به عنوان یک کشور بزرگ شناخته نخواهد شد. درحالحاضر، متوسط سن جامعه ما از ۲۲ سال به ۳۲ سال افزایش یافته است و این نشاندهنده سرعت بالای روند سالمندی است.
دبیر ستاد ملی جمعیت کشور همچنین از مسئولان خواست تا به مشکلات متخصصان زنان و زایمان توجه بیشتری داشته باشند و برای رفع موانع و مشکلات آنها اقدام کنند. او بر ضرورت ایجاد انگیزه در میان پزشکان جوان برای ماندن در این حرفه و مقابله با مسئله مهاجرت تأکید کرد و گفت: «پزشکان جوان نباید درگیر مشکلات مالی و اداری باشند؛ زیرا این وضعیت منجر به مهاجرت آنها میشود و ازدستدادن این نیروی انسانی کارآمد به معنای ازدستدادن جمعیت بالقوه است.
لزوم تغییرات در سیاستهای جمعیتی کشور
وحید دستجردی همچنین تأکید کرد کاهش نرخ رشد جمعیت یک مسئله چندعاملی است که نیازمند توجه به مسائل فرهنگی و اجتماعی است و باید از افرادی که در این رشته سخت مشغول به فعالیت هستند، قدردانی شود. او از تمام مسئولان کشور خواست برای حل بحران جمعیتی و حفظ سلامت مادران و نوزادان، همکاریهای مشترک و عملیاتی داشته باشند. او با اشاره به مسئولیت سنگین متخصصان زنان و زایمان در نجات سلامت مادران و نوزادان و جلوگیری از کاهش جمعیت کشور، تأکید کرد این موضوع باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود و تمام نهادها برای حل این بحران همکاری کنند. او اعلام کرد ستاد ملی جمعیت آماده است تا هرگونه اقدام لازم برای حمایت از جمعیت کشور و جلوگیری از بحرانهای جمعیتی انجام دهد.
از افزایش آمار سزارین تا مهاجرت پزشکان
سودابه کاظمی، رئیس این کنگره، نیز در این مراسم به تشریح چالشهای این حوزه از جمله تعرفههای نامتناسب، فشارهای اعتباربخشی بیمارستانی و مهاجرت پزشکان پرداخت و بر لزوم تحول در آموزش این رشته تأکید کرد. او با اشاره به اهمیت برگزاری این کنگره، تأکید کرد آمار سزارین در ایران بالاتر از میانگین جهانی است.
او گفت: «این آمار نگرانکننده در کنار مسائل جمعیتی، ما را بر آن داشت تا کنگرهای علمی برای بررسی این موضوع برگزار کنیم. امیدواریم این کنگره به صورت مستمر برگزار شود و بتواند راهکارهای عملی برای رفع چالشها ارائه دهد». او با تأکید بر اینکه رشته زنان و زایمان یکی از پرچالشترین حوزههای پزشکی است، افزود: «این رشته مسئولیت چندین انسان را همزمان بر دوش متخصصان قرار میدهد، اما متأسفانه تعرفههای نامتناسب، فشارهای ناشی از اعتباربخشی بیمارستانی و حساسیتهای رسانهای باعث شده است که گرایش به کار در این فیلد کاهش یابد.
امروزه بسیاری از متخصصان از پذیرش مسئولیت مشکلات مادران باردار سر باز میزنند و این اتفاق نگرانکننده است». کاظمی با اشاره به روند افزایشی مهاجرت پزشکان از این رشته گفت: «در سالهای اخیر مهاجرت درونرشتهای و خروج از فیلد زایمان به مشکلی جدی تبدیل شده است. بسیاری از متخصصان زنان به دلیل مشکلات متعدد، این حوزه را ترک میکنند. اگر این روند ادامه یابد، با کمبود نیروی متخصص در این رشته روبهرو خواهیم شد.
او در ادامه با انتقاد از تعرفههای خدمات پزشکی در این حوزه اظهار کرد: «تعرفهها باید متناسب با مسئولیتها و خدمات ارائه شده باشند. کاظمی گفت: «سازمان بهداشت جهانی تأکید کرده که هیچ مادری نباید به دلیل ترس از زایمان طبیعی، به سزارین روی بیاورد. ما باید زیرساختهای لازم برای گسترش زایمان بدون درد را فراهم کنیم تا مادران تجربهای مثبت از زایمان طبیعی داشته باشند». او همچنین به مشکلات ناشی از عارضه فلج مغزی (سیپی) اشاره کرد و گفت: «هر مورد سیپی باعث میشود هشت تا ۱۰ متخصص از حوزه زایمان کنار بکشند. این موضوع به دلیل نبود حمایتهای کافی از تیمهای زایمانی، آسیب جدی به این رشته وارد کرده است».
کاظمی بر لزوم تحول در آموزش این رشته تأکید کرد و افزود: «با وجود پیشرفت تکنولوژی، روشهای آموزشی همچنان سنتی است. باید تغییراتی در نظام آموزشی ایجاد شود تا متخصصانی توانمند و آماده وارد این حوزه شوند. همچنین، ما به دنبال تشکیل تیمهای زایمانی هستیم تا بتوانیم چالشهای موجود را کاهش دهیم». محمد رئیسزاده، رئیسکل سازمان نظام پزشکی، نیز با تأکید بر دستاوردهای درخور توجه ایران در حوزه سلامت مادران و زایمان، از فشارهای اقتصادی و مشکلات ناشی از کمبود حمایتهای دولتی، از جامعه پزشکی انتقاد کرد و از مسئولان خواست تا به مشکلات این بخش توجه بیشتری داشته باشند.
او ضمن تقدیر از تلاشهای شبانهروزی پزشکان و متخصصان زنان و زایمان، تأکید کرد جان این سرزمین در دستان این گروه از پزشکان است. او با اشاره به نقش حیاتی پزشکان زنان و زایمان در سلامتی جامعه، گفت: «جان این سرزمین در دستان شماست و سلامتی افرادی که متولد میشوند و مادران در دستان شماست».
رئیسزاده همچنین با اشاره به پیشرفتهای مهم در کاهش مرگومیر مادران باردار در کشور، گفت: «درحالحاضر، آمار مرگومیر مادران باردار در کشور، ۱۸ در صد هزار است که یکسوم پیشبینیهای جهانی را شامل میشود. درحالحاضر، ما بین ۲۰ تا ۲۵ مرگومیر مادران باردار به ازای هر صد هزار تولد داریم که این خود یک افتخار برای جامعه پزشکی کشور است که توانستهایم این عدد مهم را تا این حد کاهش دهیم و جزء کشورهای برتر در دنیا باشیم».
رئیس کل سازمان نظام پزشکی سپس به مشکلات اقتصادی جامعه پزشکی اشاره کرد و گفت: «متأسفانه قدر جامعه زنان و زایمان به طور شایسته درک نمیشود و مسئولان باید در نوع نگاه خود به جامعه پزشکی تجدید نظر کنند. دو پیشفرض غلط در محاسبات مسئولین ما وجود دارد که باعث ایجاد برداشتهای اشتباه از وضعیت جامعه پزشکی شده است. یکی اینکه وضعیت پزشکان خوب است و پیشفرض دوم اینکه افزایش تعرفهها معادل افزایش دستمزد جامعه پزشکی است».
او با انتقاد از تصمیمات اتخاذشده در شورایعالی بیمه سلامت افزود: «حتی در شورایعالی بیمه سلامت، یکی از همکاران افزایش تعرفه را معادل افزایش دستمزد در نظر میگیرد. این حجم از اشتباه تصورناپذیر است و به نظر میرسد که عمدی باشد. درحالیکه تنها ۹ درصد از تعرفهها مربوط به دستمزد جامعه پزشکی است و مابقی آن مربوط به هتلینگ، تجهیزات پزشکی و دیگر اجزاست». دکتر رئیسزاده سپس به آمار دستمزد پزشکان پرداخت و گفت: «از سال ۱۳۹۰ تابهامروز، حقالزحمه پزشکان از ۳۶ هزار تومان به ۸۱ هزار تومان افزایش یافته است، یعنی کمتر از سه برابر؛ درحالیکه حداقل حقوق کارگری ۲۳ برابر افزایش داشته است. این آمار نشاندهنده وضعیت بحرانی است. در حوزه ویزیت نیز وضعیت بدتر است. به طور میانگین در دنیا، ایران رتبه ۱۰۲ را در زمینه ارزش ویزیت پزشکی دارد. درحالیکه ارزش ویزیت در کشورهای اطراف ایران بین هفت تا 10 دلار است».