|

استیضاح همتی با ۸۰ امضا به هیئت‌رئیسه مجلس ارسال شد

رادیکال‌ها؛ سوار بر موج استیضاح

صبح دیروز با خبر ارجاع استیضاح همتی به هیئت‌رئیسه مجلس آغاز شد و نام 80 امضاکننده طرح استیضاح که عمدتا اعضای جبهه پایداری بودند نیز منتشر شد. اقلیتی رادیکال که در هنگام کاهش مشارکت راهی بهارستان شدند و این‌گونه اکنون که دولت در دست رقیب‌شان است، در مقابلش صف‌آرایی می‌کنند.

رادیکال‌ها؛ سوار بر موج استیضاح

‌شرق: صبح دیروز با خبر ارجاع استیضاح همتی به هیئت‌رئیسه مجلس آغاز شد و نام 80 امضاکننده طرح استیضاح که عمدتا اعضای جبهه پایداری بودند نیز منتشر شد. اقلیتی رادیکال که در هنگام کاهش مشارکت راهی بهارستان شدند و این‌گونه اکنون که دولت در دست رقیب‌شان است، در مقابلش صف‌آرایی می‌کنند. دیروز عباس گودرزی سخنگوی هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی، از ارجاع استیضاح عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، با جمع‌آوری ۸۰ امضا از نمایندگان به هیئت‌رئیسه مجلس خبر داد و گفت: «این موضوع در نشست هیئت‌رئیسه مورد بررسی و پیگیری قرار گرفته است». خبری که نشان از تلاش جریان رادیکال برای تضعیف دولت نو‌پای چهاردهم دارد. حتی نوسان و رشد قیمت ارز که به‌عنوان یکی از مهم‌ترین دلایل ضرورت استیضاح این روزها مطرح می‌شود، در حقیقت ریشه در تلاش دولت برای اجرای مصوبه همین نمایندگان مجلس برای تک‌نرخی‌کردن قیمت ارز دارد. البته چالش‌های اقتصادی دولت کم نیست، اما انتظار برای حل یک‌شبه بحران‌های اقتصادی دور از ذهن است. بنابراین این استیضاح در حالی مطرح شده که وزیر اقتصاد با چالش‌های متعددی در حوزه‌های اقتصادی از‌جمله تورم، بی‌کاری و مشکلات ارزی مواجه است.

البته فقط همتی نیست و در هفته گذشته بارها نام وزرای مختلف برای استیضاح مطرح شده است. چند روز پیش بود که فاطمه مهاجرانی در واکنش به تلاش رادیکال‌ها برای استیضاح وزرا، گفت: «استیضاح حق قانونی نمایندگان است و مجلس می‌تواند آن را مطرح کند و بخواهد که رئیس دستگاه (وزیر) برای او توضیح دهد. استیضاح یک فرصت محسوب می‌شود که ممکن است آن چیزی که تحویل گرفته شده و فشارهای وارده در جلسه استیضاح گفته شود. استیضاح حق است اما برای جامعه و مردم خوب نیست که ببینند ظرف سه ماه می‌خواهند وزیری را استیضاح کنند». در همین رابطه فتح‌الله توسلی، عضو فراکسیون انقلاب اسلامی در مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگویی در نقد عملکرد مجلس در برابر دولت توضیح داد: «مجلس به‌عنوان یک دستگاه نظارتی، ابزارهای نظارتی دارد. اولین مرحله ابزارهای نظارتی تذکر است، یعنی نماینده یا نمایندگان وقتی روند کار اجرائی در کشور را برخلاف قانون یا ترک فعل مشاهده می‌کنند، به صورت شفاهی و کتبی به وزیر مربوطه تذکر می‌دهند. این تذکر در صحن قرائت می‌شود و معاونت امور مجلس ریاست‌جمهوری هم به وزیر مربوطه ابلاغ می‌کند. از آن طرف معاونت پارلمانی وزارتخانه و معاون نظارت مجلس هم وزیر را در جریان امور قرار می‌دهند و می‌گویند بابت مسئله‌ای ناراضی هستند». او به خبرآنلاین گفته است: «وقتی وزیر به این تذکرات توجه می‌کند، به مرحله بعدی که مرحله سؤال است، نمی‌رسد. در مرحله سؤال طبیعتا مقداری لحن مجلس و نماینده تندتر می‌شود، به این ترتیب که نماینده به وزیر می‌گوید من به شما تذکر دادم، چرا این روند همچنان ادامه دارد؟ امکان دارد یک نفر یک سؤال را بپرسد یا ۲۰۰ نفر.

وزیر هم نمایندگان را می‌خواهد، جلسه برگزار می‌کنند با نمایندگان صحبت می‌کنند یا شکل منطقه‌ای وجود دارد‌ یا بحثی مطرح است که با دستور و ابلاغی حل می‌شود که در نهایت این قضیه حل می‌شود و اصلا به کمیسیون نمی‌رود. اما مرحله دیگری هم وجود دارد، به این ترتیب که موضوع ملی است، لذا در کمیسیون مطرح می‌شود، وزیر توضیح می‌دهد و از فرد سؤال‌کننده می‌پرسند که از این توضیحات وزیر قانع شده یا خیر». در همین رابطه جبار کوچکی‌نژاد، عضو دیگر فراکسیون انقلاب اسلامی درباره پشت پرده طرح استیضاح‌های اعضای کابینه دولت گفت: بحث پشت صحنه نیست، به‌هرحال استیضاح حق نمایندگان است. وقتی مسئولی توانایی مدیریت مجموعه زیر نظر خود را ندارد یا اشتباهات فاحشی می‌کند و بر روی اشتباهات خودش پافشاری می‌کند، حق مجلس است که به استیضاح ورود کند و این امر عجیبی نیست. او در مورد نقش لابی‌ها در استیضاح وزرا افزود: خیر، در مورد استیضاح، لابی و چیزی که پشت پرده باشد، وجود ندارد.