|

پاسخ حراج تهران به اظهارنظری درباره «غیرقانونی‌بودن فروش دختر نشسته»

مؤسسه حراج تهران به اظهارات سرپرست اداره کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی درباره «فروش غیرقانونی تابلوی دختر نشسته اثر رضا عباسی در این رویداد» پاسخ داد.

پاسخ  حراج  تهران به اظهارنظری درباره «غیرقانونی‌بودن فروش دختر نشسته»

مؤسسه حراج تهران به اظهارات سرپرست اداره کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی درباره «فروش غیرقانونی تابلوی دختر نشسته اثر رضا عباسی در این رویداد» پاسخ داد. در بخشی از این پاسخ آمده است: «حراج‌ تهران مؤسسه‌ای فرهنگی و هنری است که طی ۱۲ سال فعالیت و برگزاری ۲۲ دوره حراج آثار هنری، همواره طبق قوانین رسمی کشور بر‌اساس مجوز رسمی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اقدام به ارائه و فروش آثار هنری کرده است و طی این مدت نهاد محوری در توسعه اقتصاد هنر ایران در میان مجموعه‌داران، صاحبان آثار هنری و هنرمندان شناخته می‌شود.

این مؤسسه برای برپایی بیست‌و‌دومین دوره خود که شامل ۱۰۰ اثر‌ (۷۵ اثر هنری مدرنیستی و ۲۵ اثر هنرهای سنتی) بود، طبق روال همیشگی در تاریخ ۲۵ دی‌ماه ۱۴۰۳ بر اساس نامه ۲۳۲۳۹۴/۱۴۰۳ معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز برپایی این دوره از حراج را اخذ نموده است. در این مجوز تأکید شده که آثار بالای ۱۰۰ سال قدمت برای خرید و فروش نیاز به کسب مجوز موردی از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دارد. از همین رو حراج‌ تهران طی نامه‌ای به همراه عکس و مشخصات آثار کلاسیک و سنتی به شماره ۳-۳/۲۶۱۰ در مورخ ۲۶ دی‌ماه به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نسبت به اخذ مجوز خرید و فروش آثار یادشده اقدام کرده است.

بر این اساس در تاریخ ۶ بهمن‌ماه ۱۴۰۳ طی نامه شماره ۱۹۵۴۳/۱۴۰۳۲۵۰۳ از سوی اداره کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران به امضا‌ و مهر سرپرست اداره کل موزه‌ها، خرید و فروش کلیه آثار ارائه‌شده در قالب برگزاری حراج پس از اخذ مجوزها از نظر آن اداره کل بلامانع اعلام شده است. بنابراین واضح است که آثار مورد اشاره تماما از اموال فرهنگی و تاریخی مجاز محسوب می‌شوند و خرید و فروش آنها ماهیتا بلامانع است.

بر همین مبنا حراج تهران با اخذ مجوز برپایی حراج از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کسب مجوز خرید و فروش آثار سنتی از اداره کل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین اخذ مجوز برگزاری از سوی اداره اماکن نیروی انتظامی طی روزهای ۲۳ تا ۲۵ بهمن‌ماه نمایشگاه بیست‌و‌دومین حراج تهران را برگزار کرد و در روز ۲۶ بهمن مزایده این دوره حراج را با حضور جمعی ازمجموعه‌داران، هنرمندان و اصحاب رسانه برگزار و نسبت به فروش قانونی آثار بر‌اساس مجوز کلی وزارت ارشاد و مجوز موردی کلیه آثار تاریخی از اداره کل موزه‌ها اقدام کرد.

با وجود انتشار اخبار حراج پس از کسب مجوزها یادشده در رسانه‌های رسمی کشور و برپایی نمایشگاه عمومی حراج طی سه روز که با استقبال جمعی کثیری از هنردوستان روبه‌رو شد، سرپرست محترم اداره کل موزه‌ها که پیش‌تر طی نامه ذکر‌شده خرید و فروش آثار ارائه‌شده از جمله اثر «پرتره زن نشسته» رضا عباسی را بلامانع اعلام نموده بودند، ساعاتی قبل از برگزاری مزایده حراج طی گفت‌وگو با یک خبرگزاری اعلام کرد فروش اثر رضا عباسی (تنها یکی از ۲۵ اثر سنتی حراج که از لحاظ قدمت برابر بودند) در حراج بیست‌ودوم غیرقانونی است!

این سخنان غیرمسئولانه هم با مجوز صادر‌شده از سوی آن اداره کل منافات دارد، هم بی‌اعتنایی به مجوز معاونت هنری وزارت ارشاد است و هم با روح قوانین و مقررات که متضمن خرید و فروش شفاف، روشن و قابل ثبت آثار تاریخی‌ است در تضاد است. طبیعتا نتیجه‌ای هم جز دلسردکردن کسانی که مصمم به فعالیت ذیل قانون و نظارت رسمی هستند، نخواهد داشت. اگر یکایک آثار سنتی حراج مطابق مجوز ۲۵ دی‌ماه آن اداره کل منعی برای فروش ندارند و صرفا نفس برگزاری حراج نیازمند اخذ مجوز آن اداره کل است، ذکر یک اثر خاص رضا عباسی چه معنایی دارد؟ درحالی‌که آثار قدیمی‌تری نیز در این مجموعه وجود داشت».