|

قلم‌هایی برای ناکجاآباد

روزنامه شرق هفتم آبان 1401 در مطلبی با عنوان «اما مردم‌اند» به قلم احمد غلامی ادعاهایی علیه دولت سیزدهم مطرح کرده که پاسخ آن در ادامه می‌آید. اما پیش از آغاز باید گفت این سرمقاله فارغ از ادبیات خبری و نگارشی به رشته تحریر درآمده و سراسر آن مملو از برون‌ریزی تفکرات سیاسی نگارنده است و تقریبا تهی از هرگونه انتقاد سازنده بوده و مجالی برای اطلاع‌رسانی باقی نمی‌گذارد اما به دلیل شفاف‌سازی برای خوانندگان محترم به بخش‌هایی از آن پاسخ داده می‌شود.

بازتاب

روزنامه شرق هفتم آبان 1401 در مطلبی با عنوان «اما مردم‌اند» به قلم احمد غلامی ادعاهایی علیه دولت سیزدهم مطرح کرده که پاسخ آن در ادامه می‌آید. اما پیش از آغاز باید گفت این سرمقاله فارغ از ادبیات خبری و نگارشی به رشته تحریر درآمده و سراسر آن مملو از برون‌ریزی تفکرات سیاسی نگارنده است و تقریبا تهی از هرگونه انتقاد سازنده بوده و مجالی برای اطلاع‌رسانی باقی نمی‌گذارد اما به دلیل شفاف‌سازی برای خوانندگان محترم به بخش‌هایی از آن پاسخ داده می‌شود. نویسنده «شرق» در مطلب خود گفته است: دولت‌ها آن‌قدر گرفتار مسائل خویش‌اند که حاضر نیستند مردم در حال تغییر را ببینند و حتی اگر ببینند قادر به درکشان نیستند. از این‌رو است که در مواجهه با چنین مردمی دست به انکار آنان می‌زنند اما نمی‌توانند نسبت‌های وجودی خود را با نسبت‌های آنان/مردم ترکیب کنند؛ البته این شکاف بین دولت و مردم همواره وجود داشته است. همان‌طور‌ که خوانندگان محترم مستحضر هستند و به‌خوبی ارتباط عمیق دولت سیزدهم با مردم را حس کرده‌اند، ادعای شکاف میان مردم و دولت از اساس کذب است و حداقل در دولت آیت‌الله رئیسی، شخص رئیس‌جمهور و اعضای کابینه بیشترین ارتباط را با آحاد ملت داشته تا جایی که رهبر معظم انقلاب در دیدار با اعضای کابینه سیزدهم در تاریخ هشتم شهریور سال جاری فرمودند: «به نظر من مهم‌ترین توفیق این دولت، زنده‌کردن امید و اعتماد در مردم است، این بزرگ‌ترین توفیق شماست. مجموع عملکرد دولت -‌چه شخص رئیس‌جمهور محترم، چه مسئولین در بخش‌های مختلف- به مردم این احساس را داد که دولت وسط میدان است، مشغول کار است، دارد تلاش می‌کند و برای آنها خدمت می‌کند، می‌خواهد خدمت‌رسانی بکند؛ این [کار]، امید مردم را و اعتماد مردم را تا حدود زیادی احیا کرد». اما اتهام واهی دیگری که در این مکتوب به دولت سیزدهم وارد شده مسئله ندیدن تغییر در ذائقه بخشی از مردم است که در پاسخ باید گفت که بهتر بود نویسنده پیش از نگارش این مطلب با یک واکاوی ساده، ارزیابی واقعی و صحیحی از شنیدن صدای تمام مردم توسط دولت پیدا می‌کرد و سپس اقدام به طرح موضوعات بی‌‌اساس می‌کرد. اما برای اطلاع عموم به صورت نمونه باید گفت تنها دولتی که به علاقه برخی از زنان و دختران ایران اسلامی برای حضور و تماشای مسابقات ملی و لیگ فوتبال کشورمان در ورزشگاه‌ها جامه عمل پوشانید، این دولت بود و با مهیاسازی بستر حضور بانوان در ورزشگاه‌ها این آرزوی دیرینه تعدادی از دختران و زنان سرزمینمان را به واقعیت تبدیل کرد.

در بخش دیگری از این سرمقاله روزنامه شرق آمده است: آنان ناگزیرند دست به انکار معترضان بزنند یا به غیبت طولانی بروند و مواجهه با مردم را به دستگاه‌های دیگر بسپارند. کاری که دولت سیزدهم در حال انجام آن است غیبت در مواجهه با مردم به استثنای حضور نابهنگام سخنگوی دولت در یکی از دانشگاه‌ها، اینک دولت سیزدهم. اینکه دولت سیزدهم قادر نیست در اعتراضات کنونی نقش اساسی ایفا کند چندان دور از انتظار نیست.

در روزهای گذشته و علی‌رغم ادعای واهی نگارنده مبنی بر غیبت‌های طولانی، از ابتدای آغاز حوادث اخیر رئیس‌جمهور دو سفر خارجی به نیویورک و قزاقستان برای توسعه ارتباطات تجاری و سیاسی داشته و در روزهای گذشته نیز با سفر به استان زنجان ضمن افتتاح رسمی پنج نیروگاه برق حرارتی و تلاش برای حل مشکلات با حضور در برخی مناطق این استان با مردم دیدار و به گفت‌وگو پرداخته است. ادعای حضور سخنگوی محترم دولت تنها در یکی از دانشگاه‌های کشور نیز ساخته و پرداخته ذهن نویسنده است و با پیگیری اخبار و رجوع به واقعیات کاملا مشخص خواهد بود که دکتر علی بهادری‌جهرمی با توجه به وظیفه ذاتی خود در دولت نه‌تنها به دانشگاه‌های تهران که با سفر به استان‌های قم و شیراز با دانشجویان و دانش‌آموزان به گفت‌وگو نشسته و گام بسیار مهمی در جهت جهاد تبیین مورد تأکید مقام معظم رهبری برداشته است.

در بخش دیگری از سرمقاله روزنامه شرق آمده است: دولت رئیسی نه‌تنها چنین کاری نکرد بلکه فرصت را مغتنم شمرد تا مطالبات ایدئولوژیک چهره‌ها و جریانات سیاسی را محقق سازد که از حامیان دولت بودند؛ مطالباتی همچون تفکیک جنسیتی، تقویت هرچه بیشتر گشت ارشاد. این تصمیمات در شرایطی گرفته می‌شد که تردیدی در ناموفق‌بودن آن وجود نداشت. گشت ارشاد قریب به 20 سال است در دولت‌های مختلف فعالیت می‌کند و هیچ عقل سلیمی این موضوع را به دولت آیت‌الله رئیسی گره نمی‌زند و دولت سیزدهم برنامه‌هایی برای تفکیک جنسیتی در هیچ‌کدام از وزارتخانه‌های کشور، سازمان‌ها و نهادها نداشته و ندارد. عموما دولتی که قائل به حضور زنان در کنار مردان در عرصه‌های مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ورزشی است چنین تصمیماتی را نخواهد گرفت. در بخش دیگری از مکتوب نگارنده آمده است: باید گفت مردم را نمی‌توان در هویت‌های کلیشه‌های همچون نژاد، قوم، زبان و فرهنگ گنجاند. مردم یکی از توان‌هایی هستند که خلق سیاست را ممکن می‌‌سازند، خلق همان سیاستی که از دولت روحانی برای حذف آن از جامعه تلاش شد و با روی کار آمدن دولت رئیسی باب طبع و مقبول افتاد و با عمق بیشتری ادامه پیدا کرد.

محور اصلی تلاش‌های دولت سیزدهم تنها در رفع مشکلات مردم خلاصه می‌شود و با وجود ادعای صحیح نویسنده این سرمقاله بر سیاست غلط دولت آقای روحانی در این جوابیه مبنایی برای پاسخ‌گویی به عملکرد دولت‌های گذشته وجود ندارد اما در مورد عملکرد دولت فعلی وجود شکاف بین ملت و دولت ناظر بر تفکرات نگارنده است و از ابتدای آغاز به کار این دولت همان‌گونه که در ابتدای جوابیه نیز بدان اشاره شد، همگان و به‌ویژه رهبر معظم انقلاب بر این موضوع تأکید کرده‌اند.