روایت جانشین فرمانده نیروی قدس از تشکیل تیپ فاطمیون:
دهها هزار افغانستانی حلقه اول دفاع از حرم حضرت زینب را تشکیل دادند
جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه گفت: دهها هزار افغانستانی از سالهای دور به شامات رفته و مهاجر شده و در آنجا مشغول کار و زندگی بودند. با آغاز درگیریها در سوریه با تدبیر و تصمیم سپهبد حاج قاسم سلیمانی در قالب نیروهای بسیج مردمی حلقه اول دفاع از حرم حضرت زینب(سلاماللهعلیها) را تشکیل دادند.
به گزارش شبکه شرق، جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، گفت: لشکر فاطمیون به مرور به نیرویی چند هزار نفری تبدیل شد که برکات آن نه تنها برای مردم سوریه بلکه برای تمام مردم منطقه و جهان بود.
شهید علیرضا توسلی (ابوحامد) اولین فرمانده لشکر سرافراز فاطمیون است. کتاب «خاتون و قوماندان» روایت زندگی همسر شهید علیرضا توسلی است که رهبر انقلاب در تقریظ بر این کتاب حرکت جهادی فاطمیون را افتخاری برای آنها و همه افغانها دانستند.
رسانه پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری به مناسبت انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر این کتاب «خاتون و قوماندان» در گفتوگو با سردار محمدرضا فلاحزاده، جانشین فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و از فرماندهان با سابقه محور مقاومت نگاهی به مجاهدتهای سردار علیرضا توسلی و رزمندگان لشکر فاطمیون داشته است.
سردار فلاحزاده از کسانی است که در سالهای گذشته به دلیل حضور در سوریه با شهید توسلی و دیگر رزمندگان و فرماندهان فاطمیون ارتباط مستقیم داشته است.
برای شروع گفتوگو شاید بهتر باشد که به سابقه تیپ فاطمیون بپردازیم. فکر تشکیل تیپ فاطمیون از کجا و چگونه شکل گرفت؟
همزمان با آغاز ناآرامیها در سوریه و عراق، نیروهای تروریست چند ملیتی از کشورهای مختلف در این سرزمینها گرد آمدند و هدفشان وهن اسلام، توهین به مقدسات شیعه و سنی و در نهایت هتک حرمت اماکن مقدس در این کشورها و بلاد اسلامی بود.
با هدایت و رهبری حکیمانه رهبر انقلاب اسلامی شاهد آن بودیم که آزادمردانی در سراسر ممالک اسلامی آماده میشدند تا برای دفاع از اسلام ناب محمدی، دفاع از حقوق انسانها و دفاع از حرمهای شریف آلالله وارد میدان شوند. افغانستانیها هم بخشی از همین خروش بینالمللی بودند.
دهها هزار افغانستانی از سالهای دور به شامات رفته و مهاجر شده و در آنجا مشغول کار و زندگی بودند. با آغاز درگیریها در سوریه با تدبیر و تصمیم سپهبد حاج قاسم سلیمانی در قالب نیروهای بسیج مردمی حلقه اول دفاع از حرم حضرت زینب(سلاماللهعلیها) را تشکیل دادند.
کمکم افغانستانیهای عزیز مقیم ایران و بخشی از افغانستانیها از داخل افغانستان نیز به صورت داوطلب و با آگاهی از شرایط بینالمللی به وجود آمده در سوریه وارد میدان شدند و حلقه اولیه تشکیل فاطمیون اینگونه بنا نهاده شد.
جمهوری اسلامی ایران هم که به صورت مستشاری در میدان حضور داشت و نقش مشاورهای و پشتیبانی از نیروهای مدافع حریم انسانیت را بر عهده داشت، در مقابل نیروهای افغانستانی فاطمیون نیز همین نقش را ایفا کرد و برخی مشکلات این عزیزان را حل کرد.
با پیشروی نبردها در سوریه، عیان شدن دست آمریکای و صهیونیستها و از سوی دیگر نگاه انسانی، مذهبی و مردانه افغانستانیها، شاهد آن بودیم که بر تعداد رزمندگان افغانستانیای که برای حضور در میادین نبرد حق علیه باطل در سوریه اعلام آمادگی میکردند، افزوده شد و کمکم این تشکیلات به نیرویی چند هزار نفری تبدیل شد که برکات آن نه تنها برای مردم سوریه، بلکه برای تمام مردم منطقه و جهان بود. بدون شک یکی از عوامل اصلی شکست تروریسم بینالمللی داعش در منطقه و سوریه همین نیروهای افغانستانی فاطمیون بودند.
بارها شاهد بودیم که شهید حاج قاسم سلیمانی به عنوان فرمانده میدانی محور مقاومت نسبت به نیروهای فاطمیون علاقه و محبت زیادی از خود ابراز میکرد. درباره این علقه و محبت ایشان به نیروهای فاطمیون صحبت کنید.
شاید در ابتدا این تصور وجود داشت که حضور تعدادی از برادران افغانستانی در میدان سوریه، تنها یک دلگرمی برای دیگر رزمندگان خواهد بود و از سوی برخی نگاه راهبردی به حضور آنها وجود نداشت. اما در همان چند هفته اول با حضور این عزیزان در میدان نبرد ورق برگشت.
پیروزیهای متعدد در میادین مختلف و سخت با سختکوشی و قناعت، شجاعت و دلاورمردی، تیزهوشی و قدرت یادگیری تخصصات نظامی باعث شد که نیروهای افغانستانی فاطمیون به یکی از بازوهای اصلی محور و جریان مقاومت تبدیل شوند.
شهید حاج قاسم سلیمانی هم به عنوان فرمانده میدانی محور مقاومت نگاه ویژهای به عزیزان فاطمیون داشتند. این عزیزان هم خیلی زود در مدار فرماندهی محور مقاومت قرار گرفته و به یکی از بازوهای اصلی مشورتی و عملیاتی شهید سردار سلیمانی تبدیل شدند.
شهید سلیمانی در طراحی اکثر عملیاتها در میدان مقاومت، فرماندهان فاطمیون را دخیل میکرد و از توان و قدرت این نیروی جدید محور مقاومت بهره میجست. به لحاظ معنوی نیز ایشان دلبستگی عجیبی به فرماندهان و نیروهای افغانستانی پیدا کرده و در زمان حضورشان در میدان حتما زمان ویژهای را به سرکشی و ملاقات با رزمندگان فاطمیون اختصاص میدادند.
این نکته هم نباید فراموش شود که شهید سلیمانی شخصاً موضوعات مربوط به فاطمیون، چه در میدان و چه در عقبه را پیگیری میکردند و با حساسیت به دنبال رفع مشکلات این عزیزان بودند. پس از شهادت حاج قاسم نیز سردار قاآنی با ادامه همان راه، عنایت و محبت خاصی به فاطمیون دارند.
رزمندگان فاطمیون در محور مقاومت در چه نبردها و عملیاتهای شاخصی در سوریه و عراق حضور داشتهاند؟
امروز مجاهدین فاطمیون یکی از اعضا و جریانات اصیل و اصلی محور مقاومت هستند که مایه دلگرمی و پشتیبانی برای سایر گروهها و نیروهای مقاومت در منطقه شدهاند. نام بردن از تعداد عملیاتهایی که فاطمیون در آنها حضور داشتهاند حتما خارج از حوصله این بحث است؛ از غوطه شرقی و غربی تا فروسیه، ملیحه و تلقرین، بصری و سهل الغاب، حماه، حلب، تدمر، دیرالزور، المیادین، بادیة الشام و تا عملیات ابوکمال و نابودی حکومت داعش و غلبه و پیروزی بر آمریکا و رژیم صهیونیستی ناظر عملیاتهای موفق فاطمیون بوده است.
بهتر است بگوییم فاطمیون یکی از اساسیترین نیروهای شکستدهنده تروریسم بینالملل در عراق و سوریه بوده است و لذا این رزمندگان و مجاهدان سرافراز فاطمیون در این جهاد مقدس یعنی دفاع از حرم و اسلام شرکت کردند و شهیدان با نام و گمنامی تقدیم اسلام ناب محمدی صلیاللهعلیهوآلهوسلم کردند و سردار دلاور و فرمانده عالی مقام شهید ابوحامد و یاران با وفایش و فرماندهان و سرداران شهید فاتح، سید حکیم، رئوف خاوری، ذوالفقاری، شیخ رضایی، سجادی و سید جعفر که نقش اساسی در طراحی و برنامهریزی بر عهده داشتند و پابهپای رزمندگان فاطمیون در عملیاتهای هجومی علیه دشمنان خدا شرکت کردند و در راه دفاع از اسلام ناب محمدی صلیاللهعلیهوآلهوسلم و بشریت و دفاع از حرم اهل البیت پیامبر علیهمالسلام جان خود را نثار کردند.
دلدادگی افغانستانیها به اسلام و حقیقت محدود به حضورشان در میدان دفاع از حرم نیست و این عزیزان در دوران دفاع مقدس هم نشان دادند که هر جا لازم باشد برای دفاع از اسلام وارد میدان خواهند شد. این روحیه ریشه در کدامیک از ویژگیهای این مردمان دارد؟
مردم افغانستان ویژگیها و شاخصههایی دارند که آنها را به مردمی مقاوم تبدیل کرده است. این مقاومت به معنای واقعی مقاومت اسلامی است؛ مبارزه با ابرقدرتها در افغانستان خصوصاً آمریکا نشان از روحیه مقاوم، ضد اشغال و ضدتروریسم افغانستانیها دارد. آنچه در دفاع مقدس و در سوریه نیز توسط افغانستانیها شکل گرفته اتمام همان روحیه در فرای مرزهای افغانستان است.
بیشک آنچه در اخراج اشغالگران از افغانستان روی داده و آنچه از حضور افغانستانیها در دفاع مقدس ایران و ماجراهای مبارزه با تروریسم در سوریه و عراق میبینیم یک نقطه هدف واحد دارد و آن نقطه دفاع از اسلام و دفاع از مرزهای اسلام ناب است و در این ماجرا تفاوتی میان اقوام افغانستانی نیست.
سابقه آشنایی شما با شهید توسلی (ابوحامد) اولین فرمانده فاطمیون به چه زمانی بر میگردد و ایشان چه ویژگیهای شخصیتی برجستهای داشتند؟
نخستین برخوردم با شهید توسلی عزیز در سوریه و بحبوحه نبردهای شدید آن روزها بود. ایشان فرماندهی میدانی فاطمیون را برعهده داشتند و به همین خاطر دیدارها و جلسات متعدد و مشترک زیادی بین ما برقرار میشد که کمکم ما را به برادرانی همزبان در آن سوی مرز تبدیل کرده بود.
همین موضوع عمق رفاقت و برادریمان را بیشتر کرد و تا آخرین لحظات شهادت این سردار دلاور و پر افتخار اسلام و سردار شهید فاتح، شاهد مقاومت و شجاعت بینظیر این شهیدان عزیز و رزمندگان فاطمیون در تل قرین بودیم که تک و هجوم سنگین دشمن را دفع کردند و در این مصاف آسمانی شدند.
اگر بخواهم صفات برجسته ایشان را بر شمارم باید ساعتها صحبت کنیم، اما به اختصار بگویم که شهید توسلی یک مسلمان واقعی و با حساسیت جدی روی مسائل حلال وحرام و بیتالمال بود.
شخصیتی فکور، شجاع، طراح و عملیاتی داشت ولی در عین حال قناعت یکی از ویژگیهای اصلی شهید توسلی بود که همین موضوع باعث میشد در میدانی که نیروهای تحت امر او عملیات میکردند شاهد کمترین هزینه و تلفات مادی باشیم.
شهید ابوحامد به شدت روی تکتک نیروهایش حساس بود و به نوعی نقش پدرگونه برای نیروهای فاطمیون داشت. در اوج نبردهای نظامی به دنبال حل مشکلات نیروهایش بود و از جان و مال و آبرویش برای حفظ نیروهایش مایه میگذاشت و عزیز فاطمیون بود.
خانوادههای شهدا همیشه در زمان نبرد، پشتیبانان اصلی رزمندهها بودهاند، طبیعتاً خانوادههای فاطمیون در ایران هم به دلیل مهاجر بودن با مسائل متعددی مواجه بودهاند. در طول سالهای نبرد با تروریستها چه برنامههایی را برای حمایت از این عزیزان در دستور کار بوده است؟
جمهوری اسلامی ایران همیشه میزبان مهاجران افغانستانی بوده است ولی با حضور فاطمیون در میدانهای نبرد مقاومت و دفاع از حرم در مقابل گروههای تروریستی و تکفیری داعش و النصره و تابعیین، باعث تحول در نگرش و عمل مردم ایران اسلامی و مسئولین به مهاجرین گردد و به قول حاج قاسم؛ شهیدان عزیز فاطمیون در نبردها و دفاع از حرم غبار مظلومیت را از چهره مهاجرین افغانستانی زدودند و باعث شدند هم در بدنه مردمی و هم در میان مسئولان دولتی جمهوری اسلامی ایران نگاه ویژهای به مهاجرین افغانستانی شود.
در طول سالهایی که از تأسیس فاطمیون میگذرد، خانواده شهدای این لشکر با رهبر انقلاب دیدارهایی داشتهاند. چه نکاتی از این دیدارها در خاطرتان هست؟
بنده توفیق حضور در این دیدارها را نداشتهام اما آنچه از دوستان حاضر در این دیدارها شنیدهام این است که رهبر انقلاب هر سال به جز ایام کرونا در هنگام سفر به مشهد مقدس وقت ویژهای را به دیدار با خانواده شهدای فاطمیون اختصاص میدهند. اینخود نشان از عنایت ویژه ایشان به عزیزان فاطمیون است.
این دیدارها یک دلگرمی بزرگ برای خانوادههای و عزیز فاطمیون است. اینکه رهبر انقلاب از نزدیک مسائل آنها را دنبال میکنند و یکی از دغدغههایشان مسائل این عزیزان است یک نقطه قوت و پشتیبانی برای رزمندگان فاطمیون است که با انگیزه مضاعف برای نبرد نهایی یعنی محو رژیم صهیونیستی از صفحه روزگار در میدان حضور داشته باشند.
مردم عزیز ایران اسلامی و دیگر مسلمانان جهان خوب میدانند که فاطمیون از آسایش و زندگی و جان شیرین خود برای دفاع از اسلام، مسلمانان، شیعیان و مردم ایران اسلامی و کشورهای منطقه گذشتند، حال بر ماست که آنها را مورد تکریم و احترام قرار دهیم و به این همه جهاد و تلاش آنها افتخار کنیم.