|

بخشی از جریان اصولگرایی همچنان به دنبال اولویت‌سازی پوشش حتی با بهره‌برداری از بیلبوردهای شهری

سیاسی‌بازی با مفهوم حجاب

فرزند شهید بهشتی: هیچ‌گونه استدلالی برای حجاب اجباری در سخنان شهید بهشتی مشاهده نمی‌شود

حجاب همچنان تنها مسئله بخشی از‌ جریان اصولگرایی است و از آن به عنوان اهرمی برای بازی‌های سیاسی خود استفاده می‌کنند.

سیاسی‌بازی با مفهوم حجاب

شرق: حجاب همچنان تنها مسئله بخشی از‌ جریان اصولگرایی است و از آن به عنوان اهرمی برای بازی‌های سیاسی خود استفاده می‌کنند. بعد از وقایع اخیر، این بخش با بستن چشمان خود بر مشکلات گوناگونی که کشور با آن دست‌به‌گریبان است، همه تمرکز خود را بر سختگیری‌ گذاشتند و به دنبال مجازات‌های شدیدی مانند حبس طولانی، شلاق و البته تبعید زنان بی‌حجاب هستند‌. در چند هفته گذشته بعد از آرام‌شدن اعتراضات به پوشش رسمی شاهد دو نوع کنش از سوی این جریان‌ها بوده‌ایم؛ یکی تشویق به بگیروببند و دیگری تبلیغات گسترده. 

در بخش اول تلاش برای تشدید مجازات‌ها روند تقدیم لایحه حجاب و عفاف را با تأخیر جدی مواجه کرد تا آنها از تبعید و حبس متهمان به بی‌حجابی خیالشان راحت شود. هرچند وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اظهار نظر اخیر خود گفته است: «براساس نظرسنجی‌های جدید صورت‌گرفته توسط مجموعه‌های مختلف، حدود ۸۴ درصد از مردم کشور نسبت به رعایت قوانین عفاف و حجاب ابراز همراهی می‌کنند و از دولت مطالبه دارند». حال اینکه برای ۱۶ درصد باقی‌مانده چرا بگیر و ببند راه افتاده مشخص نیست. تا جایی که حمید رسایی، فعال سیاسی اصولگرا، در توییتی در واکنش به گفت‌وگوی چند روز پیش رئیسی در صداوسیما نوشت: «در گفت‌وگوی امشب (دیشب) با آقای رئیسی درخصوص موضوع بی‌حجابی‌ها هیچ سؤالی مطرح نشد. انگار نه انگار این یکی از مسائل روز کشور است!». وی در ادامه نوشت: «انگار نه انگار نحوه عملکرد دولت در این خصوص محل بحث و سؤال بخش معظمی از مردم کشور است ؟جناب آقای رئیسی! یعنی اعلام موضع درباره حجاب و بی‌حجابی‌ها این‌قدر سخت است؟». در اواخر فروردین هم این عضو جبهه پایداری درباره قانون حجاب با دفاع از احتمال دوقطبی‌شدن جامعه گفته بود: «اجرای قانون حتی اگر باعث ایجاد دوقطبی شود، نباید از آن ترسید، چون در هر جامعه‌ای عده‌ای ممکن است نخواهند قانون را رعایت کنند، مثلا به سرعت مجاز در رانندگی پایبند باشند یا مالیات بپردازند، در چنین شرایطی حتما نهادهای نظارتی و انتظامی باید ورود کنند». این در حالی است که ناصر قوامی، رئیس کمیسیون قضائی مجلس ششم، معتقد است: «حجاب» و مشخصا اینکه چه نوع پوششی باید اتخاذ شود، این روزها جامعه را با دوقطبی مواجه کرده است. این فضای نگران‌کننده در شرایطی است که آشفتگی ملموس اقتصادی ذهن افکار عمومی را مشوش کرده است تا بتوان این‌طور گفت، تصمیم‌گیران باید هرچه‌زودتر علاجی برای این مسئله پیدا کنند‌.

این قاضی بازنشسته همچنین گفته است: نکته مهم این است که نمی‌توانیم با ‌جریمه زنان را مجبور به باحجاب‌بودن کنیم؛ یعنی این روش‌ها‌ پذیرفتنی نیست. به‌هرحال سخت‌گیری‌ها برای برخورد با مسئله حجاب همچنان ادامه‌دار است و حتی غضنفرآبادی رئیس کمیسیون قضائی گفته است: «در بحث مقابله با افرادی که کشف حجاب می‌کنند، به نظرم اصلا نیازی نیست پرونده به دستگاه قضائی ارجاع داده شود. بی‌حجاب باید پول تخلفش را پرداخت کند و مطمئنا هرچه بیشتر مقاومت کنند، باید پول بیشتر بدهد و ادامه این روند، او را نقره‌داغ می‌کند». روز گذشته هم سعیدی، امام جمعه قم گفت که «برخی‌ها می‌گویند حجاب مهم نیست و باید قلب انسان پاک باشد که در این خصوص باید عنوان کرد شکل ظاهری و تحریک‌آمیز در جامعه تأثیرگذار است و انسانی که در برابر حکم صریح خداوند نافرمانی می‌کند، قلبش از چه چیزی می‌خواهد پاک باشد و اگر دل پاک کافی بود، چرا خداوند حجاب را الزام کرده است». این سخنان یک پیام آشکار دارند و آن تلاش برای سختگیری است و قرار نیست نگرانی از تبعات دوقطبی‌سازی شرایط را به سمت آرامش پیش ببرد.

تبلیغات محیطی و نسبت‌دادن اهمیت حجاب اجباری به چهره‌های شاخص

در بخش دوم یعنی تبلیغات به‌خصوص بخش محیطی با توجه به نسبت‌دادن جملاتی در باب ضرورت حفظ حجاب به چهره‌های شاخص داخلی و خارجی با انتقادها‌‌‌ روبه‌روست و نتیجه عکس داده است.

برای نمونه پیش از این هم براساس تصاویری که از بیلبوردهای تبلیغاتی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، وزارت ارشاد در نمایشگاه‌ کتاب و برخی معابر، نقل قول‌هایی را برای ترویج پوشش مورد نظرشان به لئو تولستوی و ویکتور هوگو، دو نویسنده بزرگ تاریخ ادبیات جهان نسبت داده بود. جملاتی که مدت‌ها مورد نقد جدی کاربران فضای مجازی بود و هوش و استدلال طراحان آن به سخره گرفته شد. حال نیز فرزند شهید بهشتی در همایش مؤسسه دین و اقتصاد درباره شهید بهشتی، به جملاتی از شهید بهشتی که به‌تازگی در بیلبورد‌های سطح شهر دیده شده، واکنش نشان داد.

سیدعلیرضا بهشتی با بیان اینکه «گویی شهید بهشتی ابزاری است برای استفاده خودمان بدون توجه به منظومه فکری ایشان» گفت: در خیابان‌ها این نوشته‌ها را در بیلبورد‌هایی با مضامین حجاب دیده‌ام. برخی از نوشته‌ها بدون استناد به شهید بهشتی منتسب شده است، اما برخی هم جمله ایشان بوده و درست است. او افزود: این جملات به ارزش و نقش و کارکرد حجاب برای یک زن اشاره دارد. ولی هیچ‌گونه استدلالی برای حجاب اجباری در سخنان شهید بهشتی مشاهده نمی‌شود. بلکه اعمال آن به‌هیچ‌وجه با اندیشه‌های شهید بهشتی سازگار نیست و ما نصّ صریحی هم از ایشان در این مورد نداریم. بهشتی گفت: اینکه حجاب چه مزایایی برای یک زن دارد یک حرف است و مسئله اجبار مسئله دیگری است و به نظر می‌رسد حجاب اجباری همان مضارّی را دارد که اجبار بی‌حجابی داشت.